LoL Maç Geçmişi Nasıl İzlenir?

4
2
2
0
0
Riot Games, League of Legends ile her geçen gün ününe ün katmaya ve büyümeye devam ediyor. Son 10 yılın şüphesiz dünya çapındaki en büyük oyunlarından biri olan League of Legends, uzun bir süredir oynadığınız oyunları kayıt etme gibi bir teknolojiye sahip. Peki, bu oyunları izlemek istersek ne yapmamız gerekiyor? LoL maç geçmişi nasıl izlenir?

League of Legends aylık ortalama 126 milyon oyuncuya ev sahipliği yapıyor. Bu kesinlikle hafife alınacak bir sayı değil. Bu oyuncuların sadece %30’luk bir civarı bile maç geçmişleri ile uğraşsa ortaya büyük bir sayı çıkıyor. Uğraş dediysek de aslında çok da zahmetli bir yönü olduğunu söyleyemeyiz fakat bu biraz da maç geçmişiniz ile ne yamak istediğinize göre değişen bir durum.

LoL maç geçmişi şöyle ya da böyle her oyuncunun bir gün kullandığı veya kullanması gerektiği bir format olabiliyor. Bu yüzden el altında böyle bir teknolojinin bulunması kesinlikle faydalı bir durum. Peki, LoL maç geçmişi nasıl izlenir? Tam olarak ne işe yarıyor ve nasıl kullanabiliriz?

LoL maç gemişi nedir?

LoL maç geçmişi nedir?

LoL maç geçmişi, oynadığınız her oyunu kayıt altına alıp oyununuz bittikten sonra dilediğiniz gibi indirip izleyebilmenize olanak sağlıyor. Maç tekrarlarını izleyebilmek ortalama her MOBA oyunun sahip olması gereken bir özellik. Çünkü maç tekrarlarının kayıt altına alınması oyunu ciddi olarak oynayan oyuncular için oldukça büyük önem teşkil ediyor. Riot Games 2009 yılında getirdiği bir yama ile bu özelliği League of Legends’a ekledi. Ekleniş zamanından beri oldukça sık kullanılan bu teknoloji, birçok oyuncunun maç tekrarlarından aldığı kesitler ile de oyunun sosyal platformlarda çok hızlı yayılmasını sağladı

Peki LoL maç geçmişi nasıl izlenir?

  • Adım #1: League of Legends hesabınıza giriş yapın
  • Adım #2: Sağ üstten profil kısmına girip karşılaşmalar sekmesini açın
  • Adım #3: Listelenen karşılaşmaların sağ tarafındaki indir butonuna tıklayın

Adım #1: League of legends hesabına giriş yapın

LoL hesabına giriş yapın

Tabii ki herşeyin başında önce hesabınıza giriş yapmanız gerekiyor ki detaylı bilgilere erişiminiz olsun. Kimlik bilgileriniz ile giriş yaptıktan sonra 2. adıma geçiyoruz.

Adım #2: Sağ üstten profil kısmına girip karşılaşmalar sekmesini açın

Profil kısmına girip karşılaşmalar sekmesini açıyoruz

Herhangi bir karşılaşmayı bitirdikten sonra ana sayfaya döndüğünüzde sağ üst tarafta profiliniz bulunur. Profilinize girdikten sonra açılan alt sekmelerden karşılaşmalar kısmına girin. Karşılaşmalar kısmında son oynadığınız 20 maçın istatiksel detaylarını görecekseniz.

Adım #3: Listelenen karşılaşmaların sağ tarafındaki indir butonuna basın

Karşılaşmaların sağ tarafında bulunan indir butonuna basıyoruz

Karşılaşmalar kısmında maçlarınızı listelenmiş bir halde görecekseniz. Bu maçların istatistiksel detaylarının  yanında bir indir butonu bulunur. Bu buton aracılığıyla son oynadığınız maçların tekrarlarına erişebilirsiniz. İndirme işlemi oldukça kısa sürüyor ve indirdikten sonra dilediğiniz gibi karşılaşmalarınızı izleyebilirsiniz.

LoL maç geçmişi dosyaları nereye kaydedilir?

LoL maç geçmişi dosyaları nereye kaydedilir?

League of Legends, oyun geçmişlerini indirdikten sonra bilgisayarınıza kaydediyor. Böylelikle uzun bir süre maç tekrarlarına erişim sağlayabiliyorsunuz. Maç tekrarları Kullanıcılar>Belgeler>League of Legends>Replays kısmında kayıtlı bir şekilde bulunuyor. Fakat bu dosyanın konumunu oyun içerisinden öğrenmenizde mümkün. İstemcinin sağ üst köşesinde bulunan çark simgesine tıklayarak ayarları açın. Sol tarafta açılan sekmelerden “Oyun Tekrarı” kısmını seçerseniz hem oyun tekrarlarının hem de önemli anların kayıtlı olduğu yeri gösteren bir kısayol görecekseniz. Konumu bulmakta zorlanırsanız her zaman buradan gitmeniz gereken yer konusunda bilgi alabilirsiniz.

LoL maç geçmişi ne kadar süre bilgisayarda kalır?

Oynadığınız maçların tekrarları Riot Games tarafından bir yama döngüsü olarak belirlenmiştir. Bu konuyu detaylandırmak gerekirse, 7.0 yamasında oynadığınız bir maçın tekrarını o yamanın sonun kadar inceleyip, kurcalamanız mümkün. Fakat 7.1’e giriş yaptığımız andan itibaren kayıtlı dosyaya erişiminiz kalmıyor. Tabii ki kendiniz kayıtlı olan süre boyunca kaydedip başka bir yerlere aktarmak gibi şeyler yapabilirsiniz. Fakat League of Legends’ın kendi kayıtları tam olarak 1 yama süresince aktif kalıyor.

LoL maç geçmiş dosyası ROFL nedir, nasıl açılır?

League of Legends’da indirdiğiniz bütün maç geçmişleri kayıt altına alınıyor. Fakat kayıt altına alındıkları format direkt olarak açıp izleyebileceğiniz bir mp4 vb. formatlardan değil. Kayıtlar ROFL adı altında bir formatta listeleniyor. ROFL, Replay of LoL anlamına geliyor ve bu Riot Games tarafından lisanslanan bir format. Sadece League of Legends’a özgü olan bu formata başka yerde rastlamanız pek olası değil. Konu hakkında daha detaylı bilgi için ROFL hakkındaki içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

LoL maç geçmişinin ne gibi faydaları var?

LoL maç geçmişinin ne gibi faydaları var

Oynadığınız bir maçın geçmişini izlemek hangi oyun olduğu fark etmeksizin her zaman faydalı ve işinize yarayacak türden bir uğraştır. Özellikle kendini geliştirmek isteyen oyuncular bu yönteme sıklıkla başvururlar. Çünkü oynarken dikkat etmediğiniz veya gözünüze çarpmayan birçok şeyi sonrasında izleyerek ve inceleyerek detaylı bir şekilde anlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra yaptığınız hataları ve neyi daha iyi yapabileceğiniz üzerine de kafa yorabilirsiniz.

Tabii ki bu biraz işin profesyonel kısmı. İşin daha eğlenceli olan kısmı da mevcut. Uzun bir süredir League of Legends’da bir şeyleri kayıt etmek oldukça kolay olduğu için oyunlardan kesitler alıp bunu sosyal platformlarda paylaşmak oldukça eforsuz bir hale geldi. Bu da oyunun daha geniş çaplı kitlelere hitap etmesini sağlayan faktörlerden bir tanesi.

Maç geçmişinden bir kayıt izlerken bilmeniz gereken ipuçları:

  • Kayıt izlediğiniz esnada kameranızı herhangi bir şampiyona odaklarsanız o şampiyona yönelik detaylar daha net ortaya çıkacaktır. Kayıttaki zaman cetveli üzerinde şampiyonun aldığı skorlar daha parlak gözükürken diğer detaylar arka planda kalacaktır. Bu özelliği spesifik olarak aradığınız anları bulmak için kullanabilirsiniz
  •  Önemli gördüğünüz anları kayıt altına almak istiyorsanız Ctr + V tuşu ile önemli an kaydını başlatıp bitirebilirsiniz
  • Şampiyonlar arasında geçiş yapmak için ekranın yan tarafındaki şampiyonların portrelerine basabilir, 1, 2, 3, 4, 5’e basabilir veya Q, W, E, R, T tuşlarını kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra bu tuşlardan veya şampiyon portrelerinden birine iki kere basmak kameranın spesifik şampiyona kitlenmesini sağlayacaktır
  • Önemli anlar 720p kalitede kaydedilir. Bu standart bir ayardır. Fakat video kalitesini değiştirebileceğiniz oyun içi seçeneklerde bulunuyor. Bu ayarları, kaydetmeye başlamadan önce veya tekrarları izlerken yapabilirsiniz
4
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
2
2
0
0