Mars’a Gönderilen Uzay Aracı, Atmosfere Girdikten Sonra Kayboldu!

0
0
0
0
0
Mars’a Gönderilen Uzay Aracı, Atmosfere Girdikten Sonra Kayboldu!
Avrupa-Rus ortak yapımı olan uzay aracı Schiaparelli test modülü, Mars’ın atmosferine girdikten sonra kayboldu.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rus Uzay Ajansı'nın (Roskosmos) ortaklaşa üreterek Mars’a gönderdiği uzay aracı Trace Gas Orbiter (TGO) Mars’ın yörüngesine başarıyla oturmuş olsa da uzay aracının taşıdığı test modülünden (Schiaparelli) Mars’ın atmosferine girilmesinin ardından bir daha sinyal alınamadı. 

Yetkililer, Schiaparelli uzay modülünün planladıkları gibi atmosfere girdiğini ve hızını azaltmak için paraşütünü açtığını söyledi. Daha sonra ise bilmedikleri bir sebeple sinyali kaybettiklerini, gece boyunca beklemelerine rağmen sinyali alamadıklarını belirten ESA güneş sistemi ve gezegen misyonları bölümü başkanı Andrea Accomazzo "Şu anda modülün hangi dinamik şartlarda yere iniş yaptığını belirleyecek pozisyonda değiliz” ifadelerini kullandı.

Avrupa Uzay Ajansı’ndan Thierry Blancquaert ise modülün hala tek parça olup olmadığını bilmediklerini belirterek ya kayalığa / kratere çarptığını ya da sadece iletişim kurulamadığını söyledi. Net bir şey söylemek için modülün Dünya’ya gönderdiği sinyallerin durmadan önce yolladığı 600 MB’lik verinin incelenmesi gerektiğini belirtti.

7 ay süren yolculuğunun ardından 496 milyon kilometrelik bir mesafe kateden Schiaparelli’nin Mars’taki jeolojik süreç ve kum fırtınaları hakkında daha fazla bilgi edinip bunları Dünya’ya aktarması bekleniyordu. Ayrıca bir yaşam izinin olup olmadığını da araştıracaktı.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0