Mastercard, Kripto Paralarla Şıp Diye Ödeme Yapmanızı Sağlayacak Bir Sistem Kurdu

20
5
2
1
0
Kripto paralara dair resmi regülasyonlar Türkiye gibi tüm dünyada tartışılırken en yaygın ödeme servislerinden birisi olan Mastercard, kripto paralarla ödeme yapmayı kolaylaştıracak bir sistemi test etmeye başladı.

Kripto paralar, standart paralar kadar hayatımızın içinde değiller, çünkü resmi düzenlemeler ve bu işlemleri vergilendirme çalışmaları henüz tamamlanmadı. Hatta bu nedenle geçtiğimiz Nisan ayında Türkiye’de kripto para ile ödeme yapma işlemleri resmen yasaklandı. Ülkemizde kripto paralarla ödeme işlemlerinin ne zaman serbest bırakılacağına dair henüz net bir açıklama yok, ancak global finans şirketleri yeniliklere ayak uydurmaya devam ediyor. 

Bu şirketlerden birisi de dünyanın en yaygın ödeme sitemlerinden birisini sunan Mastercard. Kripto para ile ödeme işlemleri için Circle başta olmak üzere, alanında başarılı birkaç şirketle bir araya gelen Mastercard, kripto paraların anında itibari paraya dönüştürülmesini sağlayacak bir sistem kurdu. 

Mastercard'ın kripto para borsa ve cüzdanlarına bağlı kartı ile ödeme yapılabilecek. Alıcı işletmeler, kripto parayı anında itibari paraya, yani dolara ya da TL’ye çevirebilecek:

mastercard

Mastercard’ın kripto para ödeme ortaklarından birisi olan Circle’ın geliştirdiği sabit kripto para birimi (stablecoin) USDC, sistemin temelini oluşturacak. Bu sayede müşteriler de kripto para kabul eden bir işletmeye, kripto para cüzdanlarına bağlanabilen Mastercard özellikli banka/kredi kartı ile ödeme yapabilecekler. Yapılan ödemeler işletmenin hesabına USDC ile önce USDC cinsinden, ardından da doğrudan dolar olarak geçiş yapacak.

Elbette sistem test aşamasında olduğu için şu an geçerli olan USDC, dönüşüm yapılan itibarı para birimi ise şimdilik sadece Amerikan doları. Türk Lirası’na bağlı bir ağ ile benzer bir şekilde anında TL dönüşümleri de yapılabilir, ancak bunun önce ülkemizdeki yasağın kaldırılması, resmi regülasyonların tamamlanması ve Mastercard'ın somut bir adım atması gerekiyor.

Mastercard’ın dijital varlıklardan sorumlu başkan yardımcısı Raj Dhamodharan, “Günümüzde her kripto para şirketi kripto parayı geleneksel bir itibari paraya dönüştürebilecek altyapıya sahip değil. Biz bunu kolaylaştırıyoruz.” açıklamasında bulundu. Mastercard’ın daha fazla stablecoin (Değeri itibari paraya endeksli para birimleri) ile anlaşmaya varması, projenin ağını giderek genişletecek. 

20
5
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
20
5
2
1
0