Narsistik Kişilik Bozukluğu ve Özgüven Arasındaki Fark Nedir?

24
5
4
2
1
Bir insanın yalnızca özgüvenli olması onun narsist olduğunu göstermiyor. Aradaki farkı anlamak için, narsistik kişilik bozukluğunda karşımıza çıkan bazı noktaları gözden geçirmek gerek.

Narsist kelimesi son günlerde sıkça kulağımıza çalınıyor. Özellikle konu Donald Trump ve Kanye West gibi ünlü isimler ya da kendini fazla beğenen arkadaşlarımız olduğunda. Kısaca dünya kendi etrafında dönüyormuş gibi davrananlar için narsist sözcüğünü kullanıyoruz. Bu arada narsisizm aynı zamanda teşhis edilebilir bir kişilik bozukluğu. Peki özgüven ve narsistik kişilik bozukluğu arasındaki fark ne?

Narsistik kişilik bozukluğunda, kendi önemini fazla abartmak ve hayatın birçok alanında bu nedenle problem yaşamak söz konusu.

Uzmanlar narsistik kişilik bozukluğunun narsisizmin aşırı miktarda rastlandığı kişiliklerde olduğunu söylüyor. Diğer bir deyişle kendine fazlasıyla güvenen ya da ilgiye ihtiyaç duyan biri olmak aslında normal. Herkesin bazen böyle hissettiği anlar olabilir. Ancak gerçek bir narsistik kişilik bozukluğunda, kendi önemini fazla abartmak ve hayatın birçok alanında bu nedenle problem yaşamak söz konusu.

Örneğin narsistik kişilik bozukluğu olan insanlar için iş hayatında tutunmak ya da ikili ilişkiler kurmak bir hayli zor. Çünkü bu kendilerini diğer insanlardan üstün görüyor ve her şeyin en iyisini hak eden özel biri olduklarına gözü kara biçimde inanıyorlar.

Kısacası sizin ya da karşınızdaki insanın yalnızca özgüvenli olması onun narsist olduğunu göstermiyor. Aradaki farkı anlamak için, narsistik kişilik bozukluğunda karşımıza çıkan şu noktaları gözden geçirebilirsiniz:

  • Bencillik
  • Empati yoksunluğu
  • Eleştirilere açık olmamak
  • Her şeyin en iyisini hak ediyorum tavrı
  • Etrafımdakilerden daha önemliyim düşüncesi
  • Manipülasyon

Kaynak : https://www.refinery29.com/what-is-narcissism-personality-disorder
24
5
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
24
5
4
2
1