NASA'nın Gezegen Keşif Uydusu TESS, Gizemli Bir Süpernova Keşfetti

17
8
2
1
0
NASA'nın gezegenleri keşfetmek ve takip etmek için kullandığı araştırma uydusu TESS, arkasında hidrojen izi bırakan ilginç bir süpernova keşfetti.

NASA, geçtiğimiz nisan ayında henüz keşfedilmemiş ötegezegenleri takip etmek için tasarlanmış yörüngesel teleskobu TESS’i (Transiting Exoplanet Survey Satellite) kullanmaya başlamıştı. Oldukça başarılı olan TESS, bu görevine ilk süpernovasını gözlemlemek için ara verdi.

Ohio Devlet Üniversitesi’nin yaptığı açıklamaya göre beyaz cüce yıldızın patlamasıyla oluşan süpernovadaki veriler; gökbilimcilerin, bazı yıldızların neden ve nasıl patladığı yönündeki varsayımlarına meydan okuyor. Bu süpernovanın gökbilimcileri zorlamasının sebebi ise arkasında hidrojen izi bırakması. Bu element, normalde beyaz cücelerde rastlanan bir element değil. Gökbilimciler, şu an neler olduğuna dair yeni açıklama arayışındalar.

süpernova

Monthyl Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde mayıs ayında yayınlanan araştırmaya göre gökbilimciler, TESS’in de tespit ettiği Tip 1a süpernovalar için iki beyaz cüce yıldızın birbiriyle etkileşime geçmesi gerektiğini varsayıyorlar ancak bu açıklama da yeni keşfedilen hidrojeni tam olarak açıklamaya yetmiyor.

Ohio Devlet Üniversitesi’nde gökbilimci olan Patrick Vallely, yapılan açıklamada “Bu yıldızların patladığını yıllardır biliyoruz ancak neden patladığına dair çok fazla fikrimiz yok” dedi.

Vallely’nin yüksek lisans danışmanı Kris Stanek de ekibin, beyaz cücenin ikinci bir beyaz cüce yerine başka türden bir yıldızı tüketip tüketmediğini kontrol ettiğini ancak o tarz süpernovaların da daha farklı görüneceğini söyledi. Stanek, patlamanın muhtemelen üçüncü bir yıldızı daha tükettiğini ve bu yüzden alışılmadık hidrojen izleri olduğunu söyledi.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/nasa-exoplanet-satellite-supernova-mystery
17
8
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
17
8
2
1
0