Obezitenin Kanser Riskini Sanılandan 2 Kat Daha Fazla Arttırdığı Anlaşıldı

11
5
2
0
0
Çağımızın hastalığı obezite insana birçok tehlikeli hastalığı getirebiliyor, en kötüsü de kanser. Yeni yapılan bir araştırmaya göre ise obezitenin kansere etkisi sanılandan çok daha yüksek.

Obezite, insanın yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen ve belki de çağımızın en ciddi hastalıklarından biridir. Kişinin üzerinde neredeyse her yönde olumsuz bir etki oluşturur ve tedavisi de aynı kişiye bağlı olduğu için oldukça zor olabilir.

Çok özel durumlar dışında genellikle gün içerisinde tüketilen besinlerle vücuda alınan enerji miktarının harcanan enerji miktarından yüksek olması sebebiyle meydana gelir. Alınan enerjinin harcanmaması da vücutta yağ depolanmasına yol açar ve obezite oluşumunun önünü açar.

obezite kanser

Hastalık yalnızca kişinin fiziğini de etkilemez. Aslında, fiziksel görünüme yansıyan etkisinin en hafif etkilerden biri olduğunu bile söyleyebiliriz. Diğer etkileri ise göz korkutucu boyutta. Vücuttaki fazla kilolar eklemlerde deformasyon sonucunda ortaya çıkan ortopedik sorunlara yol açabilir, kişinin solunum sistemini olumsuz yönde etkileyebilir, kişinin ruhsal sağlığını kötüleştirebilir, toplumsal uyumsuzluklara neden olabilir. En kötüsü de maalesef kansere bir kapı aralayabilir olması.

Dünya'da ve Türkiye'de obezite ne durumda?

obezite

2017 yılında yayınlanan OECD Obezite raporuna göre 2015 yılında obezitenin en az görüldüğü OECD ülkesi %3,7 seviyesinde olan Japonya iken en fazla görüldüğü yer ise tahmin edebileceğimiz gibi %38,2 seviyesinde olan Amerika Birleşik Devletleri. Bu berbat hastalık ülkemizde de ciddi bir seviyede. Ülkemizde obezite maalesef %19,5’lik OECD ortalamalasının üzerinde yer almakta olup, %22,3 seviyesinde bulunmakta.

Hastalığı engelleyebilmek için dünya çapında çok fazla araştırma yapılıyor olsa da henüz kesin bir çözümü bulunabilmiş değil. Ancak yeni yapılan araştırmalarda hastalığın ciddiyetini olduğundan daha fazla artıran kötü haberler söylendi.

Obezite ve kanser arasındaki ilişki sandığımızdan daha kuvvetli çıktı

Fazla kilolu ve obez olmanın kanser riski üzerindeki etkisi, uluslararası üyelere sahip bir araştırma ekibi tarafından araştırıldı. Ekibin bulgularına göre ise, obezitenin kanser üzerindeki etkisi daha önce sanılandan iki kat daha fazla.

obezite

International Journal of Epidemiology dergisinde yayınlanan çalışma, International Agency for Research on Cancer (Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı - IARC) tarafından yönetildi. Ekip, obezite ile ilişkilendirilmiş sekiz yaygın kanser türünde genetik analizler yaptı.

Vücutta bulunan aşırı yağ zaten kansere yol açan önemli bir etmen olarak kabul ediliyor ve gelişmiş ülkelerdeki kanser vakalarının %6’sından sorumlu olduğu tahmin ediliyor. Ancak ekibin yaptığı yeni çalışmada obezitenin sorumlu olduğu kanser oranının çok daha yüksek seviyede olduğu ortaya çıktı.

obezite

Yeni çalışmadan çıkarabileceğimiz ve gözümüzü korkutan bir şey var. Daha önce kansere etkisinin bu kadar yüksek olduğunu bilmediğimiz hastalık, günümüzde ve gelecekte bizi nasıl etkileyecek? 

Obezitenin önüne nasıl geçilir?

Halihazırda birçok soruna yol açan hastalığın önüne geçmek ise öncelikli olarak bireylerin elinde. Bir günde vücudumuza aldığımız enerji ile harcadığımız enerji arasında belli bir oranı tutturmak zorundayız. Bunun dışında yalnızca diyet yapmak değil, spor yapmak da önemli bir yere sahip. Diyetsiz spor ya da sporsuz diyet olumlu sonuçlara ulaşmanız için yeterli olmayabilir. İkisini de vücudunuza göre ayarlamak bizim için en iyisi olacaktır.

Kaynak : https://medicalxpress.com/news/2019-08-effect-overweight-obese-cancer-previously.html
11
5
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
5
2
0
0