Opel Marka Otomobillerin İç Kısmında Bulunan Köpek Balığı Simgelerinin Sebebi Aslında Ne?

12
3
3
2
1
Hepimizin yakından tanıdığı Alman otomotiv markası Opel, araçların iç tasarımlarında kullandığı köpek balığı figürü ile nam saldı. Kadett, Amiral, Kapitän gibi efsanevi modellerde gözler önüne serilen bu denizcilik tutkusu aslında nereden geliyor?

Opel marka otomobillerin kokpitlerinde gizlenmiş köpek balığı figürü neredeyse her modelde kendini gösteriyor. Kült haline gelmiş bu imza, yeni modellerde de devam edecek gibi.

Birçok kullanıcının gözünden kaçmayan bu detayı herkes merak ediyor. Herhangi bir anlam barındırıyor mu, yoksa öylesine çizilmiş ve kültleşmiş bir simgeden mi ibaret gelin birlikte inceleyelim.

Opel markasının geçmişine baktığımızda bu simge oldukça önemli bir yer kaplıyor.

opel araba

Opel’in geçmişte amiral gemileri Kadett, Amiral ve Kapitän benzersiz tasarımlarıyla otomobil severleri memnun ederken, markanın denizciliğe olan bağını da göstermiş oldu. Deniz yüzeyinin altındaki canlılar da zaman zaman Opel’in tasarımlarında yer aldı.

1970 yılında sportif couple model Manta, vatoz balığı şeklindeki logoyu gururla taşıdı.

opel manta

Manta ile bütünleşen bu karakteristik logonun tasarımına oldukça önem veren tasarımcılar, 15 yıldan daha uzun süredir köpek balığı logosuyla ilgileniyorlar. Tasarım direktörü olan Karim Giordimaina, “Her şey 17 yıl önce başladı ve gerçek bir kült haline geldi” kelimeleriyle bu durumu ifade etmiştir.

Aslında köpek balığı, bir çocuğun fikri miydi?

opel astra

2004 senesinde bir pazar günü Opel’in tasarımcısı Dietmar Finger, yeni model Corsa için bir tasarım çiziyordu. Torpido gözünün yan duvarını çizerken oğlu yanına gelerek, çizdiği taslağa baktı ve babasına neden bir köpek balığı çizmediğini sordu.

Bu fikre sıcak bakan Finger, birden kendisini köpek balığı çizerken buldu. Böylelikle Opel’in kültleşmiş bir figürü olan köpek balığı simgesini tasarlamış oldu. Daha sonrasında bu simge ile Opel, seri üretime geçti.

Küçücük bir çocuğun ortaya attığı bir fikir, bugün dünyaca ünlü bir otomobil markasının başyapıtı oldu.

opel

O zamandan sonra Opel köpek balığının da başarı öyküsü başlamış bulundu. Bundan sonraki yıllarda bu tasarım Opel için vazgeçilmez bir hale geldi. Opel Adam, ardından Opel Astra, Opel Crossland ve Opel Grandland X’ten Opel Insignia’ya kadar diğer modellerde köpek balığı figürü yavaş yavaş kendini gösterdi. O zamanlardan bugüne araçların iç mekan tasarımında en az bir köpek balığı bulunuyor.

Yeni tasarımlarda köpek balığı tasarımı gizli oluyor.

opel granland

Yeni modeller tanıtılırken köpek balığı tasarımının nerede olduğu da merak ediliyor. Ancak tasarımcılar bu simgeyi her araçta gizli tutmaya çalışıyorlar. İnsanlar, bu tasarımı ararken değil genelde denk gelerek buluyor.

Opel ile özdeşleşen bu ilginç ve tatlı tasarım, az ya da fazla fark etmeksizin her zaman Opel modellerinde gizlenmiş olarak görünmeye devam edecek. Gizlendikleri için iç mekan tasarımlarında onları bulmak da bize düşüyor.

Kaynak: Opel Post

12
3
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
12
3
3
2
1