Kir Pas İçerisinde Kalan Oyun Kolu Nasıl Temizlenir?

31
6
5
2
1
Uzun süreli kullanımda oyun kolu, yani gamepad el kiriyle ve tozla kaplanır. Bu durum hem oyun oynarken elinizin rahat etmemesini sağlar hem de gözünüze hoş gelmez. Biz de Xbox, PlayStation, Nintendo Switch ve PC oyun kolu nasıl temizlenir, temizlik işlemi kolu bozmadan nasıl yapılır detaylı adımlarla anlattık.

Oyun oynamak, bu uzun sosyal izolasyon döneminde zaman geçirmenin en iyi yollarından biri haline geldi. Tabii bu durum oyunu oynamamıza yarayan oyun kolu, yani gamepad’in kirlenmesine de yol açıyor. Zira oyun oynarken bir yandan atıştırmalık yiyebiliyor veya kirli bir yüzeye dokunduktan sonra oyun kolunu elinize alabiliyorsunuz.

Oyun kolu kirliliğinin tek sebebi yağlı parmaklar da değil, gün içerisinde oyun kolunun üzerine düşen tozlar veya başka birinin kolu tutması durumunda kola yapışan mikroplar da olabiliyor. Bu sebeple oyun kolu temizliğine önem vermeniz gerekiyor, biz de oyun kolu temizleme işlemi nasıl yapılır detaylıca anlatıyoruz.

xbox kolu

(Rehberimize geçmeden hatırlatalım: Nintendo ve Xbox, herhangi bir ürününün temizliğinde sıvı kullanımı tavsiye etmiyor. Her ne kadar PlayStation böyle bir uyarı da bulunmasa da benzer tehlikeler söz konusu, bu sebeple özellikle tercihe bağlı adımları uygularken sorumluluğun size ait olduğunu unutmayın.)

Oyun kolu temizlemek için ihtiyacınız olan malzemeler:

  • Kürdan
  • Pamuklu çubuk veya diş fırçası
  • Tüy bırakmayan bez veya pamuk
  • Su (tercihe bağlı)
  • Bulaşık deterjanı (tercihe bağlı)
  • Dezenfektan mendil (tercihe bağlı)
  • Sprey kutusu (tercihe bağlı)

Oyun kolu nasıl temizlenir?

  • Adım #1: Oyun kolunu kapatın, kablosu varsa çıkartın ve aksesuarlarını sökün.
  • Adım #2: Köşelerden ve girintilerden tüm pislikleri çıkartmak için kürdanı kullanın.
  • Adım #3: Gövde ve tuşlardaki kalıntıları ve kırıntıları temizlemek için pamuklu çubuğu veya diş fırçasını kullanın.
  • Adım #4: Daha kapsamlı bir temizlik adına kumaş bir bez kullanın.
  • Adım #5: Bulaşık deterjanı ve suyu yavaşça karıştırın. (Tercihe bağlı)
  • Adım #6: Pamuklu çubuğun bir ucunu karışıma batırın, geri kalanını ise sprey kutusuna boşaltın. (Tercihe bağlı)
  • Adım #7: Karışıma batırılmış pamuklu çubuğun dikkatlice adım 3 ve 4’ü tekrarlayarak kullanın.  (Tercihe bağlı)
  • Adım #8: Pamuklu çubuğu sürdüğünüz yerleri kuru bir bez ile kurulayın. (Tercihe bağlı)

Adım #1: Oyun kolunu kapatın, kablosu varsa çıkartın ve aksesuarlarını sökün.

playstation kolu

Bu adım, oyun kolu bozulmasını engellemek adına yapmanız gereken en önemli adım. Oyun kolunu uyku almak ile kapatmayı karıştırmayın, kapattığınızdan emin olun. Eğer Nintendo Switch oyun kolunuz varsa oyun kasetini ve iki kolu yanlardan çıkartmayı unutmayın.

Adım #2: Köşelerden ve girintilerden tüm pislikleri çıkartmak için kürdanı kullanın.

playstation kolu temizleme

Elinize bir kürdan alın ve oyun kolu üzerindeki tüm boşluklar boyunca, yani tüm küçük girintiler ve açıklıklar boyunca sürükleyin. Tuşlarla panel arasındaki girintilerdeki pislikleri çıkarmaya özen gösterin. Analog tuşları ve R L tetiklerinin de aralarını temizlemeyi unutmayın.

Adım #3: Gövde ve tuşlardaki kalıntıları ve kırıntıları temizlemek için kulak çöpünü veya diş fırçasını kullanın.

playstation kolu temizleme

Oyun kolu gövdesindeki ve tuşlardaki kalıntıları ve pislikleri kulak çöpü veya kuru bir diş fırçası iyice yavaşça temizleyin. Eğer diş fırçası ile çok sert bastırırsanız çizme ihtimaliniz bulunuyor. Ayrıca kulak çöpü kullanırken şarj ve kulaklık girişlerini de temizlemeyi unutmayın.

Adım #4: Daha kapsamlı bir temizlik adına kumaş veya fiber bir bez kullanın.

playstation kolu temizleme

Detayları aldıktan sonra oyun kolunun önünü ve arkasını, tüy bırakmayan kumaş veya fiber bir bez ile analoglara zarar vermeden silin. Eğer hâlâ oyun kolunun yeterince temiz olduğunu düşünmüyorsanız tercihe bağlı adımlara ilerleyin.

Adım #5: Bulaşık deterjanı ve suyu yavaşça karıştırın. (Tercihe bağlı)

playstation kolu temizleme

Hâlâ kalıntılar ve pislikler duruyorsa az bir miktar bulaşık deterjanı ve az bir miktar suyu karıştırın. Bu karışımı karıştırırken fazla köpürtmekten kaçınmaya çalışın. (Eğer ihtiyacınız olanlar kısmında verdiğimiz dezenfektan mendile sahipseniz bu adımı atlayabilirsiniz.)

Adım #6: Kulak çöpünün bir ucunu karışıma batırın, geri kalanını ise sprey kutusuna boşaltın. (Tercihe bağlı)

playstation kolu temizleme

Kulak çöpünün fazladan emdiği deterjanı sıkarak kâseye geri dökün. Sprey kutusuna boşalttığınız deterjanı beze hafifçe sıkın, ıslak değil nemli olmasına dikkat edin. (Dezenfektan bez kullanıyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz.)

Adım #7: Karışıma batırılmış kulak çöpünü ve deterjanlı bezi dikkatlice adım 3 ve 4’ü tekrarlayarak kullanın. (Tercihe bağlı)

playstation kolu temizleme

Tekrardan hatırlatalım: Nintendo ve Xbox ürünlerini temizleme durumunda sıvı kullanımını tavsiye etmiyor. Sorumluluğun size ait olduğunu unutmayın.

Adım #8: Pamuklu çubuk sürdüğünüz yerleri kuru bir bez ile kurulayın. (Tercihe bağlı)

playstation kolu temizleme

Islak olmayan bir bez kullanarak temizlediğiniz oyun kolunu iyice kurulayın ve tamamen kuru olduğundan emin olun.

Böylelikle oyun kolu nasıl temizlenir sorusunu yanıtladığımız içeriğimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Oyunlar, bilim, genel teknoloji sorunlarını içeren, bu ve bunun gibi birçok faydalı içerik ve rehberden haberdar olmak için sitemizi takipte kalmayı ve düşüncelerinizi / önerilerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında belirtmeyi lütfen unutmayın. Ayrıca resmi Telegram kanalımıza buradan abone olabilirsiniz.

31
6
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
31
6
5
2
1