PlayStation 5’e Uygun Fiyatlı Rakip: İşte ‘Nintendo Switch Pro’ Hakkında Bildiğimiz Tüm Detaylar

57
12
6
4
3
Biliyoruz, hem PC hem de konsol oyuncuları yeni nesil donanımlara ve oyunlara ulaşmakta ciddi sorunlar yaşıyor. Her ne kadar Türkiye’de hak ettiği popülerliğe ulaşamasa da Nintendo, yeni Switch Pro ile uygun fiyatlı ve yeni nesil bir seçenekle karşımıza çıkacak. Mobil odaklı Nintendo Switch Pro’nun özellikleri, oyunları ve tanıtım tarihine dair tüm detaylarını meraklıları için derledik.

Biliyoruz, hem PC hem de konsol oyuncuları yeni nesil donanımlara ve oyunlara ulaşmakta ciddi sorunlar yaşıyor. Her ne kadar Türkiye’de hak ettiği popülerliğe ulaşamasa da Nintendo, yeni Switch Pro ile uygun fiyatlı ve yeni nesil bir seçenekle karşımıza çıkacak. Mobil odaklı Nintendo Switch Pro’nun özellikleri, oyunları, fiyatı ve tanıtım tarihine dair tüm detaylarını meraklıları için derledik.

Ayrıca yine biliyoruz ki oyuncuların çoğu için “akıllı telefon boyutlarında” bir konsol PlayStation 5 ya da Xbox Series X kadar heyecan verici değil. Ancak hatırlatmak isteriz ki yeni nesil donanımlar sadece büyük oyun makinelerini ilgilendirmiyor. Tıpkı yeni nesil MacBook Pro’larda yer alan M1 çiplerinin iPad’lere gelmesi gibi, mobil oyun konsollarında da benzer donanım ve ekosistem gelişmeleri yaşanıyor. Nintendo Switch Pro da bu gelişmelerin en kanlı canlı örneği ve öncüsü olacak.

Küçücük bir konsol olan Nintendo Switch Pro, neden ve nasıl oluyor da PlayStation’a rakip gösteriliyor?

nintendo switch pro

Öncelikle belirtmek isteriz ki bu rekabet elbette PlayStation 5’te harikalar yaratan AMD tabanlı işlemciler, yükleme hızlarını bir göz kırpma vaktine kadar indiren SSD teknolojileri üzerinden değil deneyim üzerinden gerçekleşecek. Deneyim dediğimiz kavram da rakamlardan ziyade son kullanıcının gerçek zamanlı tecrübesine dayanır. Bugün konsol ve PC oyuncularının kibarca görmezden geldikleri mobil oyun dünyasında, konsol ve PC oyuncularının aşina olduğu ve arzu ettiği kaliteye çok yakınız.

Bir başka deyişle Switch Pro, yun odaklı küçük gövdesinde kablosuz bağlantı ile büyük ekranlardan 4K oyun deneyimi sununca “mobil oyun mu olur yaa” diyenlerin aklını çelecek gibi görünüyor. Yanlış anlaşılmasın, mobil oyunculuğu ya da Switch’i yüceltmeye çalışmıyoruz. Tam tersine son kullanıcının yaşadığı deneyimin, performans meselesini tartışırken içerisinde kaybolduğumuz rakamlardan daha çok anlam ifade ettiğini düşünüyoruz.

switch pro oyun kolu
Switch Pro ile birlikte geleceği ön görülen oyun kolu

İşte bu yüzdendir ki Sony, PlayStation oyunlarını yavaş yavaş Steam’e getiriyor, Steam de bugün Xbox ile aşina olduğumuz “streaming” sisteminin üzerinde çalışmaya devam ediyor, bu konuda ortaklıklar inşa ediyor. Hatta Steam’in geliştiricisi Valve’in de Switch’e rakip olacak bir konsol üzerinde çalıştığını biliyoruz.

Mobilleşen, donanımlardan sıyrılıp “bulutlaşan” oyun sektöründe “kim ne koparırsa” dönemindeyiz. Günümüzün en büyük oyun markaları platformlaşma, abonelik sistemini kabul ettirme, rakamlarla değil deneyim odaklı çözümler üretme rekabetinde. Evet hemen olması zor; ancak Switch Pro gibi donanımlar, mobilleşen oyun ekosisteminde kilit bir rol oynayacak.

Şimdi gelelim Nintendo Switch Pro’nun özelliklerine:

nintendo switch rpo

  • 2019 model Switch’lerde bulunan Nvidia Tegra X1+ işlemcinin geliştirilmiş versiyonu
  • 7 inç büyüklüğünde 720p çözünürlük sunan Samsung OLED ekran
  • 4K çözünürlük desteği: Realtek çip sayesinde sadece dock modunda, harici bir ekrana bağlanınca çalışacak
  • 2019 model Switch’in 9 saate ulaşan batarya ömründen daha uzun batarya ömrü
  • Gelişmiş soğuma sistemi

Sizi teknik detaylara boğmadan açıklamamız gerekirse Swith Pro’nun elinize aldığınızda gelişmiş bir mobil oyun konsolu, harici bir ekrana bağlandığında da gerçek bir oyun konsoluna dönüşeceğini söyleyebiliriz. Özellikle 4K çözünürlük desteği ile Xbox Series S gibi rakiplerini saf dışı bırakıyor, doğrudan daha büyük konsolları karşısına alıyor.

Diğer taraftan 2019 model Switch ve Lite sürümünde yer alan Nvidia Tegra X1 işlemcinin Pro versiyonda da yer alacağını görüyoruz. AMD’nin PS5, Xbox, Stadia ve akıllı telefonları için Samsung  gibi ortaklıklarla elini güçlendirdiğini düşününce Nvidia’nın, elinde Switch gibi kendini kanıtlayabileceği bir platform olduğunu görüyoruz. Bu nedenle Nvidia, Switch Pro’ya gelirden ziyade itibar meselesi olarak yaklaşacak gibi görünüyor. Dolayısı ile bu donanım birlikteliği beklediğimizden de iyi sonuçlar verebilir.

720p yerine 1080p çözünürlük göremez miydik, evet görebilirdik. Ancak yine de Samsung’un üreteceği OLED ekran panellerinin akıllı telefonlarda ne kadar iyi sonuç verdiklerini de görüyoruz. Dahası mobil oyuncular için daha yüksek çözünürlükler deneyim açısından fark yaratamıyor, çünkü ekranlar bu deneyimi sunmak için yeterince büyük değil. Ancak 4K çözünürlük desteği, Switch Pro’yu bir televizyona bağladığınızda farkı hissettirecektir.

Nintendo Switch ile göreceğimiz oyunlar neler? Witcher ve Crysis’in başlattığı rüzgar devam edecek:

switch pro

  • The Legend of Zelda
  • The Legend of Zelda: Breath of the Wild evreninden Return tı Hyrule
  • Metroid Dread
  • Metroid Prime 4
  • WarioWare Get İt Together
  • Shin Megami Tensei V 
  • Danganronpa
  • Animal Crossing
  • Mario Party Superstars
  • Life is Strange
  • Smash Bros. Ultimate Tekken

Yukarıdaki listeye elbette bugüne kadar çıkan tüm Nintendo Switch oyunları, The Witcher ve Crysis gibi oyunlar da dahil. Unutmayalım Switch, klasikleşmiş büyük oyunların mobilleştiği ilk platform unvanına sahip. The Witcher’ı internete gerek duymadan, Crysis’in günümüzde bile hayranlık uyandıran dünyasını remastered versiyonu ile deneyimlemek büyük fark yaratmıştı.

Hiç şüphesiz, bu tarz geçişleri Switch Pro için de göreceğiz. Hatta belki de günümüze daha yakın tarihlerde çıkan büyük yapımların da Nintendo ekosistemine uyarlandığına şahit olabiliriz.

Nintendo Switch Pro ne zaman piyasaya sürülecek?

Aslında Switch Pro’yu E3 2021’de düzenlenen Nintendo etkinliğinde görmeyi bekliyorduk. Ancak adının bile anılmadığı bir etkinliği geride bıraktık. Bloomberg’e göre Switch Pro’nun üretimi Temmuz ayında, satışlar Ekim ayında başlayacak. Ancak ürünün tüm ülkelerde satışa sunulması 2021 yılının son aylarını, özellikle de yeni yıl kampanya dönemini bulabilir.

Nintendo Switch'in fiyatı ne kadar olacak?

Yabancı basında yer alan detaylara göre Nintendo Switch'in ABD fiyatı 350 - 400 dolar seviyesinde olacak. Bu fiyat, büyük konsolların fiyatlarına göre 50 ila 100 dolar daha avantajlı. Resmi Türkiye satışına dair henüz netleşen bir bilgi yok, ancak yüksek dolar kuru nedeniyle 50 ila 100 dolarlık fiyat farklarının TL kurunda, aracıların kârları dahil minimum 1000 - 1500 TL arasında öngörebiliriz. En ucuz yeni nesil konsol Xbox Series S'in Türkiye'de 4 bin TL bandında satıldığını düşündüğümüzde, Switch'in resmi olmayan TR fiyatı avantajlı görünüyor. Tabii resmi satış söz konusu olduğunda bu fark azalabilir.

57
12
6
4
3
Emoji İle Tepki Ver
57
12
6
4
3