PlayStation 5 Ne Zaman Çıkacak, Hangi Oyunlar Olacak?

76
15
9
5
4
Sony'nin göz bebeği markası PlayStation, 1994 yılından beri oyuncuların hayatında. Serinin 5. nesil konsolunun tanıtılmasına ise çok fazla bir zaman kalmadı. Bugün, PlayStation 5'in tahmini çıkış tarihi ve diğer detayları sizlerle buluşturuyoruz.

PlayStation serisiyle yıllardır oyun sektörünü kasıp kavuran Sony, bu alandaki başarısını katlayarak devam ettirmek istiyor. Son olarak PlayStation 4 Pro'yu piyasaya süren Japon teknoloji devi, bir gelenek haline gelen 'exclusive' oyun anlayışını ve PS4'e özel olarak çıkan bu oyunları hız kesmeden geliştirmeye devam ediyor. Peki gelecek nesil hakkında neler biliyoruz, biraz da bunu konuşalım.

PlayStation 5 ne zaman çıkacak?

playstation 5

PlayStation 5'in çıkış tarihi konusunda henüz resmi bir açıklama yok ancak PlayStation 4'ün 2013 yılında tanıtıldığını göz önünde bulundurduğumuzda PlayStation 5'in çok da uzak olmadığını anlayabiliriz. 2016 yılında da PlayStation 4 Pro'yu duyuran Sony'nin 2020 yılının ikinci çeyreği itibariyle PlayStation 5'i tanıtacağı düşünülüyor.

Geçtiğimiz ay Xbox Project Scarlett'ı duyuran Microsoft, yeni nesil konsolun ışın izleme teknolojisine sahip olacağını duyurmuştu. 8K çözünürlüğe kadar oyun deneyimi sunabilecek olan Project Scarlett, 120 FPS'e kadar çıkabilen kare hızlarıyla oldukça akıcı bir oyun deneyimi yaşatacak. Microsoft yeni konsolunun duyurusunu şimdiden yapmış olsa da cihazın ne zaman piyasaya sürüleceği ve diğer teknik detayları hakkında bir açıklama yapmadı.

Microsoft'un yeni konsolunun bir ön gösterimini yaptığını da göz önüne aldığımızda Sony'den benzer bir hamle gelmesi uzak bir ihtimal değil. Japon teknoloji devi Sony'nin 2020 yılına kadar PlayStation 5 ile ilgili ipuçları vermeye başlayacağı ve 2020 yılının ikinci yarısından itibaren de konsolun piyasada olacağı tahminler arasında.

PlayStation 5'te hangi oyunlar olacak?

the last of us 2

PlayStation 4 ile 'exclusive', yani konsola özel oyunlar çıkararak oyuncuları bir hayli mutlu eden Sony, PlayStation 5 ile de yeni exclusive oyunları kullanıcılarla buluşturacak. PS VR destekli Gran Turismo 7, The Last of Us Part II, Horizon Zero Dawn 2 ve Uncharted serisinin yeni bir oyunuyla PS5'e özel olarak çıkacakken; Cyberpunk 2077, yeni Battlefield oyunu, yeni Call of Duty oyunu gibi oyunları da beraberinde getirecek.

PlayStation 5'in GTA 6 ile birlikte piyasaya sürüleceği de konuşulan bir diğer detay. GTA 5'in 2013 yılında çıkış yaptığı düşünüldüğünde GTA 6'nın da PS5 ile birlikte 2020 yılında çıkacak olması muhtemel.

PlayStation 5 fiyatı ne olacak?

Birkaç ay önce Sony'e yakınlığıyla tanınan bir analist, PlayStation 5'in fiyatının 400 dolar seviyesinde olacağını ancak konsolun 500 dolar gibi bir fiyatla çıkmasının da sürpriz olmayacağını açıklamıştı. Yurt dışı fiyatı 370 dolar civarında olan PS4 Pro'nun günümüz itibariyle 3000 ile 3700 TL arasında fiyatlandırıldığını düşündüğümüzde PlayStation 5'in fiyatının da 4000-5000 TL aralığında olacağını söyleyebiliriz.

PlayStation 5 özellikleri neler olacak?

playstation 5 özellikleri

Fiyat konusunda açıklama yapan analist Pelham Smithers'a göre PlayStation 5, donanım kısmında da oldukça iddialı olacak. 8 çekirdekli 7 nm AMD Ryzen 3600G işlemciyle geleceği söylenen PS5'in rakibi Project Scarlett gibi 8K çözünürlük desteği ve ışın izleme teknolojisiyle geleceğine de neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Grafik tarafında ise 7 nm mimarisine sahip 14 teraflops gücünde bir Radeon Navi GPU ile gelecek olan PlayStation 5, depolama birimi tarafında ise SSD'ye geçiş yapacak.

PlayStation 5 hakkında diğer detaylar

Dokunmatik ekranlı Dual Shock 5:

dual shock 5

PlayStation 5 ile birlikte yenilenecek olan Dual Shock, yeni neslinde dokunmatik bir LCD ekrana sahip olacak. Oyunların içinden önemli bilgileri -kalan mermi gibi- bizlere gösterecek olan bu ekran, spor oyunlarında ise küçük bir harita görevi görebilir. Kullanışlılığı tartışmaya açık olsa da Dual Shock 5'in sahip olacağı dokunmatik ekran önemli bir yenilik olacak.

Yeni nesil kablosuz PS VR 2:

ps vr 2

Oyun dünyasında gün geçtikçe yaygınlaşan sanal gerçeklik, PlayStation 5 ile farklı bir boyuta taşınacak. Tamamen kablosuz olarak çalışması beklenen PS VR 2, dahili bir işlemciye sahip olmayacağı için oldukça hafif olacak.

PlayStation Now:

playstation now

Google Stadia ile birlikte adı iyice duyulmaya başlanan bulut oyunculuk, Sony ve Microsoft'un yeni nesil konsollarıyla da karşımıza çıkacak. Aslında PlayStation Now ile bir süredir bu hizmeti sunan Sony, PlayStation 5 ile birlikte PlayStation Now hizmetini de geliştirecek ve Stadia ile doğrudan rekabete girecek. Yeni nesil PlayStation Now ile ilgili resmi bir açıklama bulunmasa da Sony'nin bulut oyunculuk trendini kaçırmayacağını şimdiden söyleyebiliriz.

PlayStation 5'in çıkış tarihi ve diğer bilinen detayları bir araya getirdiğimiz içeriğimizin sonuna geldik. PlayStation 5 hakkında tahminlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

76
15
9
5
4
Emoji İle Tepki Ver
76
15
9
5
4