25 Ekim’de başlayan SAHA EXPO 2022 Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, Sarsılmaz tarafından geliştirilen yeni ürünlere de yer verdi. Bu ürünlerden birisi olan ‘Sarbot’ adlı robot silahı ise ilginç bir tartışma yarattı.
Silah üreticisi olan Sarsılmaz’ın yeni robotu, aslında şirketin yeni yerli silah teknolojisi ile ön plana çıkıyordu. Fakat silahın üzerine konulduğu robot gövde, Ekşi Sözlük’te ‘yerli olmadığı’ iddiası ile gündem oldu.
Ekşi Sözlük'te gündem olan o başlık:
Çinli robot ile Sarsılmaz'ın yeni robotu karşılaştırması:
- Sol: Sarsılmaz 'Sarbot', Sağ: Çinli Unitree tarafından üretilen A1 robot modeli.
Peki işin aslı neydi? Önce şirketten gelen açıklamaya bakalım:
Sarsılmaz Silah Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Öner Özyıldız, robotun tanıtımında şu ifadeleri kullanmıştı:
“Sarsılmazın 2023 vizyonuyla 'Sarbot'u tanıtıyoruz. Sarbot geleceğin insansız savaş konsepti için üretilmiş bir robotumuz. Üzerine istediğimiz kalibredeki silahı monte edebiliriz. Ya da ordumuzun kullanımına mühimmat taşıyabilecek versiyonlarını yapabiliriz.
Burada sarsılmazın av ve spor tüfekleriyle başlayan sonrasında tabancaya evrilen sonrasında piyade tüfeklerine evrilen şimdi de robotik sisteme evrilen vizyonunu ifade etmek istiyoruz. Yerli milli mühendislerimizle bu sistemleri ordumuzun kullanımına vereceğiz inşallah. Yaklaşık bir yıldır konsept üzerine çalışıyoruz.
Mühendis arkadaşlarımız hem Ankara hem İstanbul'da sistemin elektromekanik yazılımı üzerine emek harcamaya devam ediyorlar. Bu ilk prototipimiz. Türkiye'de ilk. Arka planda çok daha güçlüleri üretilmeye başlandı.
Henüz 1 saatlik hareket ömrümüz var. Ama pil teknolojisi geliştikçe ya da pil elektrik dışında farklı bir besleme sistemleriyle jeneratörle çok daha ağır yük taşıyabilecek versiyonunu yapacağız. Kendi yükünü ağırlığını taşıyabildiği her ortamda her hava koşulunda görevini yerine getirebilir.”
Sarsılmaz tarafından robotun duyurusu sırasında gerçekleştirilen açıklamalar, iddiaları ne doğrulamaya ne de yalanlamaya yetmiyor. Açıklamalar, gövdeyi oluşturan robotun yerliliğine dair herhangi bir ifade içermiyor. Şirket daha çok üzerinde kullanılan silah, geliştirilen yazılım ve kullanımı üzerine odaklanıyor. Dolayısı ile Sarsılmaz, robotun alt yapısını ithal etmiş, kendi geliştirdiği silah ve yazılımlarla yeni bir ürüne dönüştürmüş olabilir. Peki bu, 'araklama' anlamına gelir mi? Eğer gerçek buysa, hayır.
Şirketlerin farklı firmalar tarafından geliştirilen alt yapıları kullanarak üzerine yeni teknolojiler ekleyerek yeni bir işleve ve amaca hizmet etmesini sağlaması yaygın bir durumdur. Mercedes'in bazı modellerinde Renault motor kullanmasını buna örnek gösterebiliriz. Eğer iki şirket, bu teknoloji transferini bir ortaklık çerçevesinde gerçekleştiriyorsa bu bir araklama değil stratejik iş birliğidir. Bununla birlikte Sarsılmaz, söz konusu şirket ile patent anlaşması yaparak söz konusu robotu 'yerli imkanlarla' kendisi de üretiyor olabilir. Kaldı ki Sarsılmaz Silah Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Öner Özyıldız da açıklamasının son bölümünde "Bu silahları yerlileştiriyoruz" ifadesini kullanıyor. Bir başka ihtimal ise iki robot arasındaki tasarım benzerliğinin bir tesadüften ibaret olması...