Tesla, Otopilotun Sürücülerden Dokuz Kat Daha Güvenli Olduğunu Açıkladı

23
2
0
0
0
Elektrikli otomobil dünyasının liderlerinden Tesla, üçüncü çeyrek finansal raporunu açıklarken aynı zamanda başka bir konuya daha değindi. Şirket, araçlardaki otopilotun normal sürücülere kıyasla dokuz kat daha güvenli olduğunu açıkladı.

Gelişen elektrikli otomotiv endüstrisinin en büyük rekabetçisi olan Tesla, bugün 2019 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin finansal raporlarını açıklamıştı. Yalnızca raporların kapsadığı dönemde 143 milyon dolar kazanan şirketin dünyaya sunduğu iyi haberler ise finansal raporlarla sınırlı kalmadı.

Tesla’nın yaptığı açıklamaya göre otopilotun aktif olduğu araçlar, üçüncü çeyrek boyunca meydana gelen kazaların 7 milyon kilometre sürüşte yalnızca bir kazaya karışmıştı. Aynı çeyrekte insanların karıştığı kazaların oranı ise 800 kilometrede bir olarak açıklandı. Tesla’nın açıkladığı bu verilerden çıkarılan sonuç ise Elon Musk’ın deyişiyle otopilotun insanlardan dokuz kat daha az kazaya karıştığıydı.

tesla otopilotu insanlardan dokuz kat güvenli

Tesla’nın elde ettiği veriler, ABD’nin Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi kurumundan elde edilmiş. Fakat şirketin yaptığı karşılaştırma bazı uzmanlara göre eşit koşullara dayanmıyor. Örneğin otomobillerdeki otopilot özelliği daha çok otoyollarda etkinleştiriliyor. Yani araçların otopilot özellikleri şehir içinde fazla kullanılmıyor.

Ayrıca bir başka zıtlığa göre Tesla araçları oldukça yeni sayılırlar. Bunu daha çok açıklamak gerekirse Tesla’ların karşılaştırıldığı ‘diğer araçlar’ kategorisinde eski model arabalar da bulunuyor. Dolayısıyla bu arabaların güvenlik önlemleri, yeni modellere ve özellikle Tesla arabalarına göre oldukça ilkel durumda.

Karşılaştırmanın daha eşit seviyelerde yapıldığı bir yere örnek vermek gerekirse otopilotun yazılım versiyonları örneklerden biri olabilir. Yapılan karşılaştırmaya göre 2019’un birinci ve ikinci çeyreğinde 4,6 milyon kilometrede ve 5,2 milyon kilometrede bir olan kaza oranı bu çeyrekte 7 milyon kilometrede bir gibi bir orana ulaşarak büyük bir mesafe kat etti.

Tesla’nın karıştığı kaza sayısının azlığı daha önce şirketin arabalarını ‘En Güvenli Arabalar’ listesinden diskalifiye etmişti. Araçlar günümüzde o kadar az kazaya karışıyorlar ki güvenlik şirketleri karşılaştırma için yeterli veri bulamıyor. Böylesine muhteşem verileri görmek Tesla’nın ne kadar güvenilir arabalar ürettiğinin de bir kanıtı oluyor.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/tesla-autopilot-safer-average-driver
23
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
23
2
0
0
0