Türkiye, 2020'de Twitter'a En Çok 'Tweet Kaldırma' Talebi Gönderen Ülkelerden Biri Oldu

32
7
2
1
1
Twitter, 2020'yının ikinci yarısını kapsayan şeffaflık raporunu yayınladı. Yayınlanan rapor, Twitter'ın o dönemde 3,8 milyon paylaşımı kaldırdığını ortaya çıkardı. Bu durumun nedeniyse kullanıcılardan gelen bildirimlerdi. Türkiye, Twitter'a en fazla 'tweet kaldırma' talebi gönderen ülkelerden biri oldu.

Dünyanın en büyük mikroblog sitelerinden Twitter, 2020'nin ikinci yarısına ilişkin şeffaflık raporunu yayınladı. Yayınlanan rapor, platformun geçtiğimiz yıl 3,8 milyon civarında paylaşımı kaldırmak zorunda kaldığını gözler önüne seriyor. Bu paylaşımların kaldırılmasının nedeni ise kullanıcılardan gelen şikayetlerdi. Zira paylaşımlar, pek çok noktada yanlış bilgiler içeriyor ve insanları salgın sürecinde çok farklı yerlere sürükleyecek potansiyeldeydi.

Twitter'ın yayınladığı şeffaflık raporuna göre kaldırılan 3,8 milyon adet paylaşım, toplamda 131 bin 933 hesaba aitti. Kullanıcılar, bu hesapların paylaşımlarının kaldırılması içinse 38 bin 524 talep göndermişlerdi. Twitter'ın raporunda yer alan veriler, kaldırılan tweetlerin yalnızca yüzde 6 kadarının 1.000'den fazla görüntüleme sayısına ulaştığını gösteriyor. Kaldırılan paylaşımların yüzde 80 kadarı 100 görüntüleme sayısına bile ulaşamamıştı. Diğer paylaşımların görüntülenme sayıları ise 100 ila 1.000 arasında değişiyordu.

Gönderilen taleplerin yüzde 94'ü, 5 ülkeden geldi [Türkiye de var]

Twitter

Twitter'ın şeffaflık raporunda ilginç bir detay var. Platform yöneticileri, bir tweetin kaldırılması için gönderilen bildirimlerin yüzde 94'ünün, yalnızca 5 ülkeden geldiğini açıkladılar. Bu ülkeler; Hindistan, Rusya, Japonya, Türkiye ve Güney Kore'ydi.

Twitter tarafından yapılan değerlendirmeye göre platform, sahte haberlerin yayılması konusunda oldukça katı bir yaptırım politikasına sahip. Bunun asla değişmeyeceğini söyleyen yöneticiler, Twitter'ın hiçbir zaman yalan haber kaynağı haline gelmeyeceğini ifade ediyorlar. Bu yaklaşımın doğru olduğunu söylemek gerek. Zira özellikle de COVID-19 salgını gibi önemli ve küçümsenmeyecek konularda yayılacak yalan haberler, toplumların büyük kaoslara sürüklenmesine yol açabilir.

Kaynak : https://www.digitalinformationworld.com/2021/07/transparency-report-suggests-twitter.html
32
7
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
32
7
2
1
1