Türkiye'nin Wikipedia Savunması İçin AİHM'den Talep Ettiği Ek Süre Kabul Edildi

54
26
6
3
1
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görülen Türkiye ile Wikipedia arasındaki davada Türkiye, mahkeme heyetinden ek süre talep etti. AİHM'nin yönelttiği soruların yanıtlanması için talep edilen bu ek süre, mahkeme tarafından kabul edildi.

Dünyanın en popüler çevrimiçi ansiklopedilerinden olan "Wikipedia"ya olan erişim, 2017 yılından beri ülkemizde engelli. Yapılan açıklamalara göre bu erişim engeline neden olan sebep ise Wikipedia'nın İngilizce versiyonunda yer alan bazı bilgiler. Öyle ki Wikipedia'nın İngilizce versiyonunda "Suriye İç Savaşına Dışarıdan Katılım" ve "Devlet Destekli Terörizm" gibi konularda yer alan bilgiler, platformun Türkiye'den engellenmesine neden olmuş durumda.

Wikipedia'nın bir süredir ülkemizde ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) davaları görülüyor. Türkiye'de geçen davalarda Wikipedia'nın suçlu olduğu ifade edilirken AİHM'de geçen davada ise Wikipedia, Türkiye'yi suçluyor. Bu karmaşık süreçte şimdi ise yeni bir karar çıktı. Türkiye, AİHM'deki Wikipedia savunması için mahkemeden ek süre talep etti ve AİHM, Türkiye'nin ek süre talebini kabul etti. 

Wikipedia

AİHM'de görülen dava, Türkiye'deki Wikipedia erişim yasağının "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi"ne (AİHS) uygun olup olmadığını içeriyor. Türkiye bu dava kapsamında Wikipedia ile ilgili bazı deliller sunmak durumunda. Sunulacak delillerle birlikte Wikipedia'nın Türkiye'deki engelinin haklı olup olmadığı sonucuna ulaşılacak.

Bu bağlamda AİHM, Türkiye'ye 7 soru yöneltti. Normal koşullarda bu 7 sorunun 24 Ekim'e kadar yanıtlanması gerekiyordu ancak Türkiye bu konuda ek bir süre istedi. AİHM, Türkiye'nin talebini kabul ederek savunma için 6 haftalık ek süre verdi. Türkiye, alınan bu ek süre kapsamında AİHM'nin yönelttiği soruların yanıtlarını vermek için hazırlanacak.

AİHM, Türkiye'ye neler sordu?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'ye yönelttiği sorular arasında Türkiye'deki mevcut yasaların durumu bulunuyor. Bu bağlamda AİHM, Türkiye'nin 2015 yılında yürürlüğe koyduğu "İnternet Yasası"nın AİHS'ye uygun olup olmadığını soruyor. Ayrıca AİHM, Türkiye'deki 5651 sayılı aynı kanun kapsamında Wikipedia'ya yönelik daha farklı yaptırımların uygulanıp uygulanamayacağını da öğrenmek istiyor.

AİHM'nin Türkiye'ye yönelttiği ve kamu ile paylaşılan bir diğer sorusu ise Anayasa Mahkemesi (AYM) ile ilgili. AİHM, Wikipedia'nın AYM'ye yapmak durumunda olduğu ve 2 yıldır nihai bir sonuca ulaşamayan başvurunun akıbetini öğrenmek ve bu bağlamda AYM'nin Wikipedia'ya karşı bakışını öğrenmek istiyor. 

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/turkiyeye-wikipedia-savunmasi-icin-ek-sure-5417104/
54
26
6
3
1
Emoji İle Tepki Ver
54
26
6
3
1