Twitter’in Retweet Özelliği, Tasarımcısını Pişman Etti

17
4
3
1
1
Twitter ekibine 2009’da katılan ve sosyal platformun en önemli özelliklerinden olan retweet özelliğini tasarlayan teknoloji uzmanı Chris Wetherell, yaptığı tasarımdan pişmanlık duyuyor.

Tasarlanan deneyim ve kullanıcı deneyimi her zaman birbirini tutmaz. Örneğin ülkemizde kimse parklarda köşeleri dönerek ilerlemez, herkes çimlerden çapraz geçmeyi tercih eder. Çimlere basılması iyi bir şey değildir ancak sonuçta kullanıcı deneyimi, ne çimler ne de kaldırım için tasarlanan deneyime uymamıştır. 

Benzer bir durum, Twitter’in en temel özelliklerinden olan retweet özelliği için de geçerli. İlk anda, acil durumlarda ve önemli olaylar gerçekleştiğinde anlık olarak paylaşılabilmesi için bu özelliği geliştiren Wetherell, özelliğin şu andaki kullanım şeklinden hiç de memnun değil. 

twitter

Wetherell, “Dolu bir silahı 4 yaşındaki çocuklara vermişim gibi hissediyorum” dedi. İk başlarda tasarım amacına uygun kullanılan özellik, Facebook  gibi rakiplerinin de benzer araçlar geliştirmesiyle birlikte farklı kullanılmaya başlandı. Wetherell, özelliğin olumsuz kullanımının bu dönemde ortaya çıkmaya başladığını düşünüyor. O’na göre artık insanların saygınlığına yönelik saldırılar, retweet butonu kullanılarak anlık olarak gerçekleştirilebiliyor. 

retweet

Buton kötü amaçlarla kullanılmaya başlandığında, insanların görüntüleri tepki verebileceklerinden hızlı yayılmaya başladı. Wetherell, internet zorbalarının sayıca az bir grup olmadığını düşünüyor. “Bu yüzden, ölümüne korktum” diye de ekliyor. 

Yine de geliştiriciye göre bu özellik her zaman yanlış kullanılmayacak. Yüksek takipçi sayısına sahip kişilere para ödeyerek mesaj yaymak, genel bir güç dengesizliği yaratacak. Wetherell’e göre, kötü niyetli olarak retweet özelliğini sık kullanan kişileri budamak, sorunu çözmeye yardımcı olabilir. 

Kaynak : https://designtaxi.com/news/405623/Twitter-s-Retweet-Button-Creator-Expresses-Remorse-About-Designing-The-Feature/
17
4
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
17
4
3
1
1