Boeing Co. ile Airbus SE gibi birkaç şirket ve NASA, uçan arabaların elektriklilerini yapmak için yarış içinde. Bu teknolojinin tanıtımlarına beş, uygulanmasına ise on yıl var gibi gözüküyor. Michigan Üniversitesi ve Ford Motor Co. tarafından yapılan bir araştırmaya göre, uygulamaya koyulduklarında belirli durumlarda sıradan araçlara göre çok daha az sera gazı salınımı yapacaklar. Salı günü akademik dergi Nature Communications'ta yayımlanan araştırma, elektrikli uçan arabaların uzun mesafelerde ve yolcu kapasitesi tam doluyken çok daha kullanışlı bir seçenek olacağını gösteriyor.
Elektrikli uçan arabaların tasarımı şirketten şirkete çok değişiyor. Ancak genel olarak iki ya da daha fazla elektrikli pervanesi olan bir arabayla bir uçağın karışımına benziyorlar. Bunların bazıları saatte 240 km hıza ulaşabilir.
Şirketlerden halka açık verileri kullanan araştırmacılar, sıradan arabalarla elektrikli uçan arabaların enerji kullanımını ve gaz salınımlarını karşılaştırdı. Bunun sonucunda 100 kilometre boyunca bir sürücü taşıyan elektrikli uçan arabaların, sıradan araçlara kıyasla %35 daha az sera gazı salınımı yaptığını buldular. Elektrikli uçan arabalar, aynı mesafede bir sürücü ve üç yolcuyu taşıdığında daha da iyi sonuçlar verdi. Bu senaryoda sıradan arabalara kıyasla %52 daha az sera gazı salınımı yaptıkları öğrenildi.
Uçan Arabaların Önündeki Yeni Engel: Kirlilik
Yine de elektrikli uçan arabalar, elektrikli arabalara göre kötü sonuçlar verdi. Araştırmada elektrikli taşıtlara kıyasla bir sürücü taşıdıklarında %38 daha fazla gaz salınımı, bir sürücü ve üç yolcu taşıdıklarında ise sadece %6 daha az gaz salınımı yaptıkları görüldü. Araştırmacılar verimlilik açısından elektrikli uçan arabaların kalkış ve inişte önemli bir enerji harcadığını ancak uzun mesafelerde oldukça verimli olduğunu buldu. Bu yüzden bu araçlar ilk etapta uzun mesafeler için kullanılacak gibi görünüyor.