Ünlü Ressam Frida Kahlo'ya Ait İlk Ses Kayıtları Ortaya Çıktı (Video)

16
2
2
2
2
Hem hayatı hem de çizdiği resimlerle bilinen Meksikalı sanatçı Frida Kahlo'ya ait olduğu belirtilen ses kayıtları ortaya çıktı. Bu kayıtlar Kahlo'nun sesini içeren tek belgeler olma niteliğinde.

1907 yılında dünyaya gelen ve sadece 47 yıllık yaşamı boyunca hem sanatı hem de kişiliğiyle ön plana çıkan Frida Kahlo'nun, yaşamı boyunca kaydedilmiş olan tek ses kaydının ortaya çıkmış olabileceği ifade edildi. Pablo Picasso'nun bile "Biz onun gibi insan yüzü çizmeyi bilmiyoruz." dediği Meksika'lı sanatçının 70'ten fazla eseri bulunuyor. Bu eserlerin 50 tanesi ise dünyaca ünlü şarkıcı Madonna tarafından satın alındı. 

Frida Kahlo, sadece sanatıyla değil hayatıyla da ön plana çıkıyordu. Doğumundan kısa bir süre sonra Kahlo'nun annesi hastalanmıştı. Hastalığın çok ileri boyutlarda olması Kahlo'nun anne sütünden mahrum kalmasına neden olmuştu. Kahlo'nun anne sütü almasını isteyen ailesi, ona bir süt anne bile bulmuştu ve bebeklerinin gelişimlerinin bu sayede normal olacağına inanmışlardı. Ancak durum beklenilen şekilde sürmemişti ve Kahlo bunun etkilerini genç yaşta görmeye başlamıştı. 6 yaşında çocuk felci geçiren Kahlo'nun, sağ bacağı biraz daha inceydi. O dönem çocuk felci hastalarının pek çoğu hayatını kaybederken Kahlo, sadece bacağındaki incelikle bu durumu atlatmıştı. Bacağını beğenmeyen Kahlo, genelde uzun etekler giyiyordu ve insanlar ona "Tahta bacak Frida." diyorlardı. 

Fazlasıyla sarsıntılı bir yaşamı olan Frida Kahlo, okul yaşamında tıp eğitimi almak istemişti. Bunun nedeni küçük yaşta geçirdiği çocuk felciydi. Kahlo'nun bu durumu Meksika için bir de ilk olacaktı. Meksika'da o dönem, tıp eğitiminin verildiği okullara sadece erkek öğrenciler alınıyordu. Ancak Frida bu düzeni bozmuştu. Meksika'da ilk kez tıp eğitimi alan kız öğrenci, Kahlo'nun ta kendisiydi.

Eğitimine devam ettiği sırada yaşadığı bir trafik kazası, Kahlo'nun hayatını bir kez daha derinden sarsacaktı. Kaza sırasında ağır yaralanan Kahlo'nun kaza anında ölmüş olduğu düşünülerek, sağlık görevlilieri tarafından en son ilgilenilen kazazedeler arasındaydı. Bu kaza sırasında adeta paramparça olan Kahlo'nun yaşayacağına, doktorlar ihtimal vermiyorlardı. Ancak Frida Kahlo, bu kazayı atlatabilecek güce sahipti ve böyle de olmuştu. 32 ameliyat geçiren Kahlo, yaşadığı tüm ağrılarla birlikte hayattaydı. Kahlo'nun sağ bacağındaki ağrı, geçirdiği trafik kazasından sonra dayanılmaz bir hale gelmişti. İlerleyen dönemlerde ise Kahlo'nun sağ bacağının kangren olduğu anlaşılacak ve bu bacağı kesilecekti.

Yaşadıklarını unutmak isteyen Frida Kahlo, ailesinin de desteğiyle resim çizmeye başlamıştı. Hatta annesi, Frida Kahlo'nın kendisini izleyebilmesi için yatağının üzerine bir ayna koymuştu. Bu yüzden çizdiği resimler kendisinin oto portleriydi. Resim çizmek onun için bir yaşam tarzı olmuştu ve Kahlo'nun bu tarzı, hayatının sonuna kadar sürecekti.

  • Bu görsel, Frida Kahlo'nun çizdiği son resimdir.

Bu trajik yaşamı ve çizdiği resimlerle ön plana çıkan Frida Kahlo'nun ses kayıtları ise Meksika'nın ulusal ses kütüphanesi olan Fonoteca National'da bulundu. Bağışlanan bir koleksiyon üzerinde çalışmalar yapan görevliler, Kahlo'nun ses kaydının bulunduğu kaseti fark ettiler. Durumu üstlerine bildiren görevliler, ses kayıtlarının incelenmesi için kaseti uzmanlara teslim ettiler.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan kütüphane müdürü Pavel Granados, ses kayıtlarının incelemesinin sürdüğünü, işlemlerin tamamlanmadan önce net bir şey söylemenin mümkün olmadığını açıkladı. İşte Frida Kahlo'ya ait olduğu belirtilen o ses kayıtları;

Kaynak : https://designtaxi.com/news/405084/Frida-Kahlo-s-Only-Known-Voice-Recording-Might-Have-Been-Found-Listen-To-It-Here/
16
2
2
2
2
Emoji İle Tepki Ver
16
2
2
2
2