Volvo'dan Diğer Otomobil Üreticilerine Büyük Jest: Çarpışma Verilerimizi Paylaşacağız

74
3
2
2
1
Volvo, diğer otomobil üreticilerinin de daha güvenli araçlar yapabilmeleri amacıyla çarpışma testlerinden topladığı verileri paylaşacak.

Trafik kazalarında her yıl milyonlarca insan hayatını kaybediyor ve çok daha fazla sayıda insan da yaralanıyor. Otomobil üreticileri de bu kazaların ve yaşanan can ve mal kayıplarının önüne geçmek için yeni yollar geliştirmeye çalışıyor.

Volvo, çarpışma testlerinde elde ettiği verileri rakipleriyle de paylaşma kararı aldığını duyurdu. Şirket bu kararı, 3 noktalı emniyet kemerlerinin patentini daha güvenli otomobiller üretilmesi amacıyla paylaşmasının 60. yılında açıkladı. Bu teknoloji daha sonra hızla dünyaya yayıldı.

Volvo, 1966 yılında emniyet kemerlerinin gerçekten bir işe yarayıp yaramadığını öğrenmek amacıyla bir araştırma yürüttü ve araştırma sonucunda emniyet kemerinin yaralanmaları yarı yarıya azalttığını keşfetti. Daha sonra, 1970 yılından itibaren Volvo araçların karıştığı her kazanın bilgilerini, sigorta ve hastane tutanaklarını toplayan firma, farklı kazalar için alınması gereken farklı güvenlik önlemleri üzerinde de çalışıyordu. Haliyle de firmanın elinde başkalarıyla paylaşabileceği çok büyük miktarda veri bulunuyor. Volvo Araç Güvenliği Merkezi’nden baş teknik uzman Lotta Jakobsson, bu bilgilerin yaralanma mekanızmaları ve araçtaki kişilerin ihtiyaç duydukları farklı koruma şekilleri hakkında bilgi verdiğini söylüyor.

Jakobsson, firmanın yeni verilerini paylaşmayacağını ancak analiz sonuçlarını ve verilerden ortaya çıkan bağlantıları paylaşacağını belirtti. Volvo, kendisinin de diğer firmalardan bir şeyler öğrenebileceğine ve bilgi paylaşımının karşılıklı olacağına inanıyor.

Volvo ayrıca Project EVA adlı bir projeye başlıyor. EVA’nın açılımı ise Equal Vehicles for All yani herkes için eşit arabalar. Jakobsson, “Herkes farklıdır, kimse tamamen aynı görünmez.” diyor.

Bu konudaki en basit örneklerden birisi ise, yine Volvo tarafından icat edilen ve boynun, kamçı etkisi adlı etkiyle kırılmasını engelleyen koltuklar. Çarpma anında kafanın savrulma payını azaltan bu sistemde boyun hasarları daha aza iniyor. Project EVA’nın bu ve benzeri yöntemlerin geliştirilmesine önayak olması bekleniyor.

Kaynak : https://www.cnet.com/roadshow/news/volvo-car-safety-data-sharing/
74
3
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
74
3
2
2
1