Sadece 19 Günde Çekilmesine Rağmen 3 Dalda Oscar Alan 'Whiplash' Filminden 13 İlginç Bilgi

11
2
2
1
0
Kısıtlı fonlama ile yalnızca 19 günde çekilen Whiplash filmi, 49 milyon dolar gişeye ulaşabilmişti. Damien Chazelle'nin yazdığı ve yönettiği bu film, set arkasında oldukça ilginç detaylara sahip. Biz de sizler için Whiplash filmi ilginç detaylar listesini hazırladık. Dilerseniz hiç uzatmadan listemize geçelim.

Bazı filmler, yalnızca izlenmesinin haricinde arkasında oldukça farklı hikayeler bırakıyor. Bu filmlerden bir tanesi ise, 19 günde çekilmesine rağmen 3 adet Oscar ödülü kazanan Whiplash filmi. Whiplash, yönetmenliğin Damien Chazelle’nin üstlendiği ve En İyi Ses Miksajı Oscar’ı, En İyi Yardımcı Erkek Oyunu Oscar’ı ve En İyi Film Kurgusu Oscar’ına layık görüldü.

Drama kategorisinde oldukça başarılı bir işçilik çıkaran Whiplash, toplamda 49 milyon dolar sinema gişesi yakalamayı başardı. Elbette, 49 milyon gişe rekoru ve 3 adet Oscar ödülüne layık görülen bir filmin yalnızca 19 günde çekilmiş olması da oldukça enteresan detaylardan bir tanesi. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan Whiplash filminden ilginç detaylar listemize geçelim.

Davulculuğun çoğunluğu gerçekti. Çünkü Milles Teller çoğu kez davulu kendisi çaldı

Miles Teller

Bilmediğiniz bir özelliğe sahip karakterleri oynamanız çok zordur. Mesela, müzik ile oldukça yoğun olan, sürekli enstrüman çalan bir karakteri canlandırıyorsanız, müzik aletlerini çalıyor gibi yapmak zorundasınız. Ama Andrew Neiman karakterini canlandıran Miles Teller, çoğu sahnede bateriyi gerçekten de çalıyordu. Teller, bu role hazırlanabilmek için haftada üç kez antreman yaptı. Bu antremanlar ona, Nate Lang tarafından verildi. Nate Lang, filmde Carl rolünü oynamasıyla birlikte gerçekte oldukça başarılı bir davulcuydu.

Yaralanmalardan bazıları gerçekti

J.K Simmon

Bildiğiniz gibi, filmlerde yoğun aksiyon gerektiren veya oyuncunun canlandıramayacağı sahnelerde dublörler devreye giriyor. Ama elbette ne yazık ki bu her zamna olmuyor. Filmde J.K Simmons ve Milles Teller, canlandırdıkları karakterler sayesinde yaralanmalara yol açtılar. Mesela, bir sahnede Teller’in canlandırdığı karakter Simmons’un canlandırdığı karakteri yere seriyor. Bunun sonucunda ise, J.K Simmons iki kırık kaburga ile bu sahneyi atlatıyor.

Bir başka sahnede ise Teller, güçlü davul çalarken çıkan kan aslında bir efekt değil. Gerçekten, o sahnede gördüğümüz kan Milles Teller’e ait. Filmin en başlarında Terence Fletcher’in Andrew’a attığı tokatlar için farklı çekim taktikleri ve ses dublajları kullanıyorlardı. Ama daha sonrasında ise bu tokatlar gerçeğe dönüştü ve Simmons, Teller’e gerçekten vuruyordu. Hatta filmi izlerken gerçektende Teller’in yüzünün kızardığını rahatlıkla görebilirsiniz.

Yalnızca 19 günde çekildi

baterist filmi

Bakıldığında, her ne kadar bir filmin 19 günde çekilmesi garip gelse bile bu gerçek. 107 dakikalık bir uzunluğa sahip Whiplash filmi, yalnızca 19 günde çekildi. Bununla birlikte 19 günde çekilen bir film, toplamda 3 adet Oscar ödülü kazanmayı başarabildi. Filmin bütçesi 3.3 milyon dolar olmakla birlikte, sette sürekli bir efekt kullanmak yerine oyunculuğa odaklanıldı. Belki de bu, filmin çok daha hızlı çekilmesine katkıda bulunmuş olabilir.

Miles Teller davul çalarken yönetmen bile susardı

Miles Teller

Miles Teller’in canlandırdığı karakter dolayısıyla yoğun antreman çekimlerinde, yönetmen sahne bitmesine rağmen “kestik!” diye bağırmazdı. Miles Teller, ne zaman davul çalmaktan tükenecek hale geldiğinde sahne kesilirdi. Belki de bu, Teller’in çok daha iyi bir performans sergilemesinde büyük rol oynamış olabilir. Miles Teller, 15 yaşından beri davul çalıyordu ama caz davulculuğunun güçlü tarzı nedeniyle, ellerinde kabarcıklar oluştu ve kanları bateri çubuklarında kaldı.

Whiplash filminin fonlanması zaman aldı

Baterist çekimleri

Damien Chazelle, filmin yönetmenliğiyle birlikte yazarlığını da üstleniyordu. Chazelle, film için gerekli fonu bulamadığı için hikayeyi kısa bir filme dönüştürdü. 17 dakikalık bu kısa film, 2013’te Sundance Film Festivali’nde Kısa Film Jüri Ödülü’nü kazandı ve daha sonrasında oldukça kısa bir sürede fonlanarak, gerçek bir film ortaya çıkarılması sağlandı.

J.K Simmons 47 adet ödül aldı

J.K Simmons

Filmin aldığı üç adet Oscar ödülünü bir kenara bıraktığımızda, J.K Simmons’un aldığı ödüller ise az değil. J.K Simmons, filmde canlandırdığı Terence Fletcher rolü sayesinde toplamda 47 adet ödüle layık görüldü.

Düşük hasılat ile büyük ödüller

Simmons ile Teller

Whiplash filmi, düşük hasılat yapmasına rağmen En İyi Film Akademi Ödülü’nü 2009 yılında kazanan bir filmden sonra üzerine aldı. Film, düşük hasılat yapmasına rağmen oldukça fazla ödüle layık görülen nadir filmlerden bir tanesi haline geldi.

Rolü için eğitim alan yalnızca Teller değildi

J.K Simmons piyano

Teller’in Whiplash rolü için bir süre eğitim aldığı, filmde kullanılan ritimlerin %40’ının Teller’a ait olduğunu söylemiştik. Film için bu kadar antreman yapan kişi yalnızca Miles Teller değil. J.K Simmon ise, geçmişte piyano çalmasına rağmen oynayacağı rol için tekrardan piyano dersleri almaya başladı. Bu sayede daha iyi bir performans çıkartabildi.

Jackie Hill diye birisi aslında yok

Andrew

Andrew’in Nicole ile randevusu sırasında Jackie Hill diye bilinen bir sanatçının sevdiği bir şarkısı arka planda çalmaya başlar. Ama aslında Jackie Hill diye bir caz sanatçısı yok. Şarkı, filmde yer alan diğer çoğu şarkılar gibi filmin bestecisi Justin Hurwitz’in eseri.

Austin Stowell’in hiçbir davulculuk tecrübesi yoktu

Austin Stowell

Carl karakterini canlandıran Nate Lang’ın veya Andrew karakterini canlandıran Miles Teller’in aslında davul üzerine bir takım geçmişleri bulunuyordu. Ama Ryan karakterini canlandıran Austin Stowell için bu geçerli değildi. Stowell’in davul konusunda hiçbir tecrübesi yoktu ve yalnızca bir ay gibi kısa bir sürede davul eğitimi aldı. Davul kullanarak çalabileceği üç şarkı ile rolüne hazır hale geldi.

İlk kısa filmde Andrew rolünü Simmons canlandırıyordu

Simmon Whiplash

Filmin fonlanması için hazırlanan kısa film için, Andrew Neimann rolü yine Miles Teller tarafından canlandırılacaktı. Filmin yönetmeni Daimen Chazelle, Miles Tellerr’a teklifte bulundu ancak o dönemlerde müsait olmadığı için oynamadı. Bu nedenle ise Andrew karakterini Simmons canlandırdı.

Yılın en beğenilen yapılmamış senaryosu

Damien chazelle

Whiplash filminin senaryosu, 2012 yılında kara listede yer aldı. O zamanlar, bu senaryo yılın en beğenilen ama yapılmamış senaryolarından bir tanesiydi. Daha sonrasında kısa film ile birlikte fonlanıp, gerçek bir filme dönüştü.

Damien Chazelle kazası

Damien Chazelle röportaj

Yalnızca 19 günde çekilen bu film, yaşanılan onca soruna rağmen bu kadar kısa bir sürede çekildi diyebiliriz. Buna örnek verecek olursak, filmin çekimleri devam ederken filmin yönetmeni ve yazarı olan Damien Chazelle bir trafik kazası geçirdi.

Sizler için çok kısa bir sürede çekilmesine rağmen üç Oscar ödülüne ve onlarca ödüle layık görülen Whiplash filmi hakkında ilginç detayları bir araya getirdik. Film, 19 günde çekilmesine rağmen oyuncuları rollerine hazırlanmak için oldukça büyük bir emek sarfetmişler diyebiliriz. Sizler Whiplash filmini izlediniz mi? İzlediyseniz görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.

11
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
11
2
2
1
0