Dünyanın En Büyük Çevrimiçi Ansiklopedisi Wikipedia'nın Kurucusu: Platformdaki Bilgiler Artık Güvenilir Değil

127
19
15
7
3
Wikipedia’nın kurucusu Dr. Larry Sanger, platformdaki bilgilerin güvenilirliği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sanger, Wikipedia'nın bazı konularda bir propaganda aracına dönüştürüldüğünü söyledi.

Dünyanın en büyük çevrimiçi ansiklopedisi olan ve aradığınız hemen her şeyi bulabileceğiniz büyük bir kaynak olan Wikipedia'nın kurucusundan platforma olan güveni zedeleyecek önemli açıklamalar geldi. Kurucu Dr. Larry Sanger, konuk olduğu bir YouTube kanalında Wikipedia'daki bazı bilgilerin propaganda amaçlı manipüle edildiğini açıkladı.

Platformun eskiden olduğu kadar tarafsız ve güvenilir bir kaynak olmadığını ifade eden Sanger, Wikipedia'da her konu hakkında bilgi olsa da bu bilgilerin artık eskisi gibi doğrudan tarafsız gerçeği yansıtmadığını vurguladı ve ''Bu da bazı kişilerde Wikipedia'nın kontrolünü ele geçirme isteği yaratıyor'' şeklinde konuştu.

''Wikipedia'da bilgiler manipüle ediliyor'':

Wikipedia

Platformun pek çok konuda bilgileri manipüle etmek için kullanıldığını söyleyen Sanger, ''Makalelerin, birisinin söylemesini istediği şeyi yansıtmasını sağlamak için perde arkasında oynanan büyük, kötü, karmaşık bir oyun var'' diyerek durumun ciddiyetine vurgu yaptı.

Büyük şirketlerin ve siyasi figürlerin Wikipedia'daki bilgileri düzenlemek için ekiplerinin olduğunu açıklayan Sanger, ''Elbette, dini bir lider, parti yetkilileri veya bir diktatör gibi bir otorite figürü tarafından ne düşünmeleri gerektiğinin söylenmesini isteyen insanlar var. Ancak bu tür dürtülere hitap eden bir kaynak sadece kötülük yapmış olur. Böyle bir kaynak, aynı zamanda, halkın gerçeklik algılarını kendi çıkarları için manipüle etmek isteyenler için de yararlı bir araç haline gelir. Sistematik olduğunda bunun adı 'propaganda'dır. Ve Wikipedia'da gerçekten uğraştığımız şey bu. Ayrıca, müşterileriyle ilgili Wikipedia sayfalarını izleyen ve onlar adına düzenlemeler yapan koca bir sektör de var. Wikipedia editörleri kimliklerini açıklamak zorunda olmadığı için bunların bir kısmı engellenemiyor'' ifadelerini kullandı.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/yasam/202107161044982946-Wikipedia-kurucusundan-guvenmeyin-uyarisi-propaganda-aracina-donusturuluyor/
127
19
15
7
3
Emoji İle Tepki Ver
127
19
15
7
3