Yapay Zeka Sistemleri, Moda Sektöründe Nasıl Kullanılıyor?

5
1
1
0
0
Teknoloji dünyasında son yılların en önemli araştırma konularından biri olan yapay zekâ, günümüzde birçok alanda etkisini hissettiriyor. Akıllı telefon ve bilgisayar gibi teknolojik ürünlerin yanı sıra sağlıktan ulaşıma, hizmet sektöründen tarıma birçok alanda yeniliklere kapıları aralayan yapay zekâ, moda sektöründe de kendine yer edinebilir mi? Gelin bu soruya birlikte yanıt arayalım.

Yapay zekâ sistemlerinin daha önce kitap yazdığına, resim çizdiğine hatta müzik bestelediğine tanık olmuştuk. İnsanlar ve makinelerin beğeni algısı arasındaki temel farkı görmemizi sağlayan bu eserler, etkileyici detaylarıyla bir yandan yapay zekânın geleceği hakkında önemli gelişmelere işaret etse de bir yandan yapay zekâların yapabilecekleri konusunda ürkütücü sonuçları gözler önüne sermişti.

Son dönemde yapılan bu çalışmalara ek olarak yapay zekâ, artık moda alanında da kendisine yer bulmaya hazırlanıyor. Dev markaların bu alana yaptığı yatırımlar, teknoloji dünyasındaki en havalı gelişmelerden yapay zekânın modaya neler katabileceği hakkında insanları heyecanlandırıyor.

'Teknoloji, her zaman moda için bir araç olmalıdır':

Boudicca

2000'li yıllara yaklaşırken ortaya çıkan moda markası Boudicca'nın kurucu ortaklarından Broach, moda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin her zaman teknoloji ile iç içe olması gerektiğini söylüyor. Broach'ın 1998 yılında kendi şirketi için bir internet sitesi kurması da fikrini eyleme dönüştürdüğünün en büyük kanıtı. Broach'a göre teknoloji, moda için bir araç olarak kullanılmalı.

Broach, teknolojinin modadaki geleceği hakkında iyimser olduğunu ancak son birkaç yıldır şaşırtıcı derecede yenilikçi şeylerle karşılaşmadığını söylüyor. Broach'a göre algoritmaların, sanat ve moda hakkında cevaplaması gereken sayısız soru var. Bu sorulardan biri de "yapay zekânın geçmişteki tasarımcıların en iyi tasarımlarını ortaya çıkarabilip çıkaramayacağı" sorusu.

Peki yapay zekâ, moda sektöründe yalnızca tasarım alanında mı kullanılabilir?

nike fit

Aslında bu sorunun yanıtı, oldukça net bir şekilde hayır çünkü piyasada moda sektöründe faaliyet gösteren firmalardan birçoğunun zaten yapay zekâyı başka alanlarda da kullandığını görüyoruz. Bunlardan biri de geçtiğimiz günlerde Siri ve Apple Watch desteklli bir spor ayakkabı piyasaya süren Nike.

100 milyar dolarlık bir ayakkabı şirketi olan Nike, veri analizini iyileştirmek ve mağazalarındaki stok sistemini optimize edebilmek için Celect adındaki yapay zekâ sistemini kullanmaya başladı. Aynı zamanda Nike'ın müşterileri için ayağına en uygun ayakkabıyı bulmak adına yapay zekâdan faydalanan Nike Fit adında bir uygulaması da mevcut. Bu örnekler, piyasada yapay zekânın oldukça farklı şekillerde de kullanılabileceğini gösteriyor.

Beden şeklini analiz ederek doğru ürünü tespit eden yapay zekâ sistemleri:

giysi yapay zeka

Nike'ın Nike Fit uygulamasında yaptığına benzer sistemler, yavaş yavaş mağazalarda da karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Deneme kabinlerinde ürünü denemenize gerek kalmadan beden şeklinizi analiz ederek size en uygun ürünü seçen yapay zekâ sistemleri üzerinde mesai harcanmaya devam ediliyor. Belki de yakın zamanda hiçbir giyim mağazasında deneme kabinine ihtiyaç kalmayabilir.

Aslında bu tarz sistemler mağazalarda henüz yerini almamış olsa da önemli şirketler bu sistemleri bir süredir test ediyor. Amazon'un sesli asistanıyla birlikte kullanıma sunduğu Echo Look, adeta bir stil asistanı gibi çalışıyor ve size en uygun ürünü internet sitesinden bularak alışverişinizi kolaylaştırıyor. Amazon'un yapay zekâ alanına yaptığı dev yatırımların yavaş yavaş meyvesini toplamaya başladığını söyleyebiliriz.

Yapay zekânın yaptığı tasarımlar, gelecekte kullanılabilir:

yapay zeka giysi

Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacıların Adobe Research ile birlikte çalışarak yaptığı çalışmalar, bir yapay zekâ sistemiyle yeni tasarımlar ortaya koymaya olanak tanıyacak. Hong Kong Teknik Üniversitesi'ndeyse bu alanda çalışan algoritmaların kullanabilmesi için geniş bir veri seti hazırlanıyor. Bilindiği üzere veri setleri, yapay zekâların eğitimi için kritik önem taşıyor.

Üretilen ürünlerdeki kusurları tespit etmek için kullanılan yapay zekâların yanı sıra üretim verimliliğini artıran yapay zekâ sistemleri de moda alanında kendine yer edinmeye hızla devam ediyor. Belki de modanın geleceği, tamamen yapay zekâ sistemlerine emanet edilebilir. Bu konudaki görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://singularityhub.com/2019/09/15/will-ai-be-fashion-forward-or-a-fashion-flop/
5
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
1
1
0
0