Yoğuşmalı Kombi Nedir, Yoğuşmasız Kombi ile Farkları Nelerdir?

20
5
2
0
0
Doğalgazla çalışarak evimizi ısıtan kombiler yoğuşmalı ve yoğuşmasız olarak ikiye ayrılır. Yoğuşmalı kombi çok daha uzun ömür, enerji tasarrufu ve karlı kullanım sunuyor. Peki, bu gerçekten doğru mu? Yoğuşmasız ve yoğuşmalı kombi nedir, farkları ve avantajları nelerdir gibi merak edilen soruları yanıtladık.

Günümüzde neredeyse ülkemizin her noktasında doğalgaz bağlantısı var. Doğalgaz ile çalışan kombiler sayesinde eski tip ısınma sistemlerinden kurtulduk. Temel olarak yoğuşmalı ve yoğuşmasız yani konvansiyonel olmak üzere iki tür kombi modelinden bahsedebiliriz. İlk kez alıyorsanız yoğuşmalı kombi fiyatı çok daha yüksek gelecektir ama sunacağı tasarruf sayesinde iyi bir yatırım olacaktır. En azından söylenen bu.

Peki, nasıl oluyor da yoğuşmalı kombi yoğuşmasız kombiye göre daha uzun ömürlü oluyor ve enerji tasarrufu sağlıyor? Yoğuşmalı kombi aslında oldukça basit bir teknolojiye sahip. Ancak bu basit teknoloji sayesinde uzun süreli kullanımda dikkat çekici avantajlar sağlıyor. Gelin yoğuşmalı kombi ile yoğuşmasız kombi arasındaki farklara, avantajlara yakından bakalım ve hangisinin kullanımının daha mantıklı olduğunu görelim.

yoğuşmalı kombi, yoğuşmasız kombi

Yoğuşmasız kombi nedir?

İlk kullandığımız kombi modellerinden biri olan yoğuşmasız kombi ya da sektördeki adıyla konvansiyonel kombi; doğalgazı alır, yakar, ısı yayar ve oluşan atık gazlarla beraber su buharını da bacasından dışarı atar. Kurulum maliyeti ucuzdur, her yerde bulunabilir. Eski tip sobalar gibi basit bir çalışma prensibi vardır.

yoğuşmalı kombi, yoğuşmasız kombi

Yoğuşmalı kombi nedir?

Son yıllarda üretim kapasitesi giderek artan yoğuşmalı kombi, tam yoğuşmalı olarak da adlandırılabilir. Çalışma prensibi yoğuşmasız kombi ile oldukça benzerdir. Farkı ise kombiye yoğuşmalı özelliğini getiren ısı eşanjörüdür. Isı eşanjörü tanımını ısı değiştirici olarak anlayabilirsiniz.

Yoğuşmalı kombilerde bulunan ısı eşanjörü, konvansiyonel kombinin atık gazlarla birlikte dışarı attığı su buharını ayrıştırılarak enerjiye dönüştürür. Kabaca anlatmak gerekirse ısı eşanjörü, gaz atılmadan önce son kez bir daha kontrol eder ve enerjiye dönüşme potansiyeli olan tüm gazları kullanır. Böylece kullanılan doğalgazdan maksimum verim alınır.

Yoğuşmasız ve yoğuşmalı kombi farkları:

  • Kurulum maliyeti
  • Enerji tasarrufu
  • Doğaya verilen zarar 
  • Kullanım alanları
  • Kullanım ömrü

Kurulum maliyeti:

yoğuşmalı kombi, yoğuşmasız kombi

Yoğuşmalı kombiler ile yoğuşmasız kombiler benzer bir çalışma prensibi izleseler de yoğuşmalı kombilerin sahip olduğu ısı eşanjörü teknolojisi ister istemez ürünlerin maliyetini arttırır. Bu nedenle ilk kurulum sırasında kombiye ödeyeceğiniz ücret de artacaktır. Kısaca yoğuşmalı kombi taktırmak, yoğuşmasız kombi taktırmaya göre daha maliyetlidir diyebiliriz. 

Burada ufak bir parantez açmak gerekiyor. Yoğuşmalı kombi fiyatlarının yüksek olmasının nedeni kullanılan teknolojinin arttırdığı maliyettir. Daha önce hiç kombi kurulmamış bir eve sıfırdan kurulacak bir sistem, kombinin türünden bağımsız olarak her türlü pahalı olacaktır. Ancak verdiğiniz paraya değsin istiyorsanız yoğuşmalı modelleri tercih edebilirsiniz. 

Enerji tasarrufu:

yoğuşmalı kombi, yoğuşmasız kombi

Yoğuşmalı kombinin kurulum maliyeti daha yüksek olabilir ancak bunun bir nedeni var. Maliyeti arttıran teknoloji sayesinde kullanıcıların enerjiden ve haliyle fatura masrafından tasarruf etmesini sağlıyor. Konvansiyonel kombiler %78 verimle çalışırken yoğuşmalı kombilerin verim oranı %99’dur.

Daha elle tutulur rakamlardan bahsetmek gerekirse; yoğuşmalı kombi kullanımı faturanızı %25 ile 35 arasında düşürecektir. Yani 100 TL olan faturanız ortalama 70 TL bandına düşecek. Büyükşehirlerde 3 yıl, daha küçük illerde ise 2 yılda yoğuşmalı kombinin kendini amorti edeceği iddia ediliyor.

Bu durum aslında bir mucize değil, yalnızca işi bilen mühendislerin etkili bir çalışması. Yoğuşmalı kombi; kullanılan doğalgazın dibini sıyırıyor, tabakta tek bir pirinç tanesi bırakmıyor. Kullanılan gazın enerjiye dönüşme potansiyeli olan her bir zerresi kombi tarafından yakılıyor. Dediğimiz gibi basit ama akılcı bir teknoloji.

Doğaya verilen zarar:

yoğuşmalı kombi, yoğuşmasız kombi

Eskiden çevreci grupların kuruntusu olarak görülen çevrenin giderek yok olması söylentisinin gerçek olduğunu maalesef artık televizyonda haberleri izlerken bile görebiliyoruz. Fabrika bacalarına filtre takmayan bir iş insanı ya da kanalizasyonu doğa harikalarına boşaltan bir kurum olmasanız bile sizin de doğa için yapabileceğiniz bir şeyler var.

Doğalgaz zehirlidir. Evde kaçak olursa ölebilirsiniz. İnsanları öldüren gaz, doğayı da öldürür. Konvansiyonel kombilerin dışarı saldığı atık gazlar hala enerjiye dönüşme potansiyeli olan yanıcı gazlar oldukları için doğaya korkunç bir zarar verirler. Yoğuşmalı kombiler ise bu gazı da alıp kullandıkları için tek bir kullanıcının bile doğada bıraktığı karbon ayak izini büyük oranda düşürürler.

Kullanım alanları:

yoğuşmalı kombi, yoğuşmasız kombi

Konvansiyonel kombi kullanıcıları yoğuşmalı kombiye geçerken evin tüm doğalgaz tesisatını değiştireceklerini düşündükleri için biraz endişe duyarlar ancak böyle bir durum söz konusu değil. Yoğuşmasız kombi ile hangi tesisatı kullanıyorsanız yoğuşmalı kombiyle de aynı sistemi kullanmaya devam edebilirsiniz.

Yoğuşmalı kombiler yerden ısıtma sistemlerinde ya da klasik radyatörlü sistemlerde başarılı bir şekilde çalışırlar. Dikkat etmeniz gereken tek nokta evin büyüklüğü ve petek sayısıdır. Farklı firmalar tarafından üretilen farklı yoğuşmalı kombi modelleri farklı derecede ısı yayarlar. Bu nedenle bir yoğuşmalı kombi almadan önce mutlaka işin uzmanlarından tavsiye almalısınız.

Kullanım ömrü:

yoğuşmalı kombi, yoğuşmasız kombi

Kombi üreticilerinin internet sitelerine baktığınız zaman tüm kombi modellerinin ortalama ömrünün 15 yıl, garanti süresinin ise 2 yıl olduğunu görüyoruz. Yani yoğuşmalı kombi ile konvansiyonel kombi arasında dikkat çeken bir fark yok. Hiçbir ürün evladiyelik değil.

Kullanım ömürleri aynı bile olsa yoğuşmalı kombi son gününe kadar ilk günkü performansı sunacağını garanti ediyor. Eğer her kış öncesi düzenli bakım yaptırırsanız yoğuşmalı kombiniz son nefesini verene kadar enerji tasarrufu sağlayarak sizi ısıtmaya devam edecektir. En azından üretici firmalar bunu iddia ediyorlar. 

Hangi kombi türünü tercih etmeliyim?

yoğuşmalı kombi, yoğuşmasız kombi

Bu soruya tartışmasız olarak, yoğuşmalı kombi tercih edin, yanıtını vermek mümkün. İlk kurulum sırasında daha yüksek bir ücret ödeyecek olsanız da faturanızın 1/3  oranında düşecek olması inanılmaz bir tasarruf sağlayacak. Zaten bu kombiyi en az 10 yıl kullanacağınızı düşünürsek kendini mutlaka amorti edeceği de açık bir gerçek.

Eğer şu an birkaç yıldır kullanmakta olduğunuz konvansiyonel bir kombi varsa koşa koşa gidip bir yoğuşmalı kombi almanıza gerek yok. Ancak firmalarla iletişime geçerek eskiyi ver, yenisini al gibi bir kampanya yakalarsanız hiç düşünmeyin. Eski ürünü verdiğiniz zaman yüklü bir indirim alarak kurulum maliyetini düşürmeniz de mümkün. 

Doğalgazla çalışarak yuvamızı ısıtan kombilerin en yaygın iki türü olan yoğuşmasız ve yoğuşmalı kombi türlerini inceledik ve hangisinin kullanımının daha avantajlı olacağını anlattık. Üretici firmalarla görüşerek konu ile ilgili çok daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. 

20
5
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
20
5
2
0
0