YÖK Başkanı: Vize Ağırlık Notu Düşürülsün, Ödev Notu Yükseltilsin

39
27
11
2
0
Uzaktan eğitime geçilmesiyle çevrimiçi sınavlarda yaşanan sorunların üstesinden gelmek isteyen YÖK, üniversitelere bir öneri sundu. YÖK Başkanı, güz döneminde vize not ağırlığının düşürülmesini, ödev ve projelere daha fazla önem verilmesini istedi.

2019'un aralık ayında Çin'de ortaya çıkan ve kısa sürede dünyaya yayılan koronavirüs, 11 Mart 2020 tarihinde ülkemizde ilk kez tespit edilmişti. İlk vakanın ortaya çıkmasının ardından kısa süre sonra yeni vakalar da ortaya çıkınca yetkililer, ülke genelinde önlemler alarak virüsün yayılma hızı en aza indirmeye çalıştı.

Koronavirüse karşı alınan önlemlerden birisi de üniversitelerin kısa süreliğine tatile girmesiydi. Ancak virüs etkisini yitirmeden yayılmaya devam ederek insanların hayatını riske atınca ülkemizdeki tüm eğitim uzaktan eğitime çevrilmişti. Ancak uzaktan eğitimin getirdiği belli başlı bazı sorunlar vardı.

Daha sağlıklı ölçme ve değerlendirme için üniversitelere öneri:

yök üniversite

Eğitimin uzaktan eğitim olmasıyla birlikte sınavların büyük çoğunluğu da çevrimiçi olarak yapıldı. Sınavın yapılış şekli kurumdan kuruma değişiklik gösterse de bazı öğrencilerin kopya olarak nitelenebilecek yardım aldığı saptandı ancak bu konuda bir şey yapılamadı. İşte bunun üzerine YÖK, daha sağlıklı bir ölçme değerlendirme için harekete geçti. YÖK Başkanı, güz dönemindeki vizelerde not ağırlığının düşürülmesini, ödev ve projelere daha fazla önem verilmesini istedi.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversitelerdeki hibrit eğitimle ilgili ilk kez konuşarak bazı detayları paylaştı. YÖK Başkanı, kendilerinin üniversitelere önerisinin bu ölçme ve değerlendirmenin süreçlere yayılmasının olduğunu belirtti. Yani online yapılan bir sınavın belirleyici tek faktör kılınmaması, süreç odaklı bir değerlendirmeye gidilmesi istendi. YÖK Başkanı'nın açıklaması şu şekilde oldu:

yök başkanı

"Bizim üniversitelere önerimiz, bu ölçme ve değerlendirmenin süreçlere yayılması. Yani online yapılan bir sınavın belirleyici tek faktör kılınmaması. Süreç odaklı bir ölçme ve değerlendirmeye gidilmesi. Bu da programdan programa, üniversitelerin farklı yetkinliklerine göre hocanın yüz yüze öğrenci ile görüşmesinden, ödev vermesine, proje istemesine kadar farklı şekilde sürece yayılabilir. Dijital materyallerin kavranmasına ilişkin her aşamada birtakım bariyerler konulup, konunun kavranıp, kavranmadığına yönelik ölçüler tespit edilebilir.

Verilen derslerin takibinin düzeyi, ödevler, projeler süreçlere başarıya etki edecek şekilde yedirildikten sonra online ara sınavlar-vizeler yapılabilir.

Finaller için şimdiden kesin bir hüküm verilmemeli. Küresel salgın dinamik bir süreç. Şimdiden bütün üniversitelerimizin karar vermesi gerekmiyor. İnşallah bu sıkıntı tez zamanda kalkar ve final sınavları olması gerektiği şekilde yapılır. Ama şartlar olgunlaşmamışsa o takdirde online sınav sonuçlarının katkısının düşürülmesi ve ölçme ve değerlendirmenin sürece yayılması da doğru bir seçenek olabilir."

Kaynak : https://t24.com.tr/haber/universitelerde-notlama-degisiyor-sinav-notu-dusuyor-odev-notu-artiyor,902695
39
27
11
2
0
Emoji İle Tepki Ver
39
27
11
2
0