YouTube, 3 Ayda 6 Milyona Yakın Videoyu Yayından Kaldırdı

23
10
3
2
0
YouTube tarafından yayınlanan şeffaflık raporuna göre video platformu, Ekim 2019 ile Aralık 2019 arasında 5,8 milyon videoyu yayından kaldırdı. Gelin detaylara yakından bakalım.

YouTube tarafından yayınlana şeffaflık raporuna göre geçen yılın ekim ve aralık ayları arasında, topluluk kurallarını ihlal eden 5,8 milyon video yayından kaldırıldı. Aynı zaman diliminde 2 milyona yakın kanal da kapatıldı. 108.779 videonun geri döndürülmesi için itiraz edilirken bunların yalnızca 23.471'i yeniden yayınlandı.

Ekim 2019 ile Aralık 2019 arasındaki silinen toplam video sayısı 5.887.021 olarak açıklandı. Bu videoların 5,3 milyonu, herhangi bir insan müdahalesi olmadan silindi. YouTube, bu videoların %64,7'sini, videolar herhangi bir görüntüleme almadan sildi. Silinen videoların %52'sini spam, dolandırıcılık ve yanlış yönlendirici videolar oluşturuyor. Çocukların güvenliği nedeniyle silinen videoların oranıysa %15,8. Videoların silinmesinin nedenleri arasında çıplaklık veya cinsel içerik, şiddet ve zarar verici ya da tehlikeli içerikler de yer alıyor.

En çok ABD'den yüklenen videolar silindi:

YouTube

ABD, 1 milyondan biraz az videoyla en çok silinen videoya sahip ülkeler arasında birinci sırada. ABD'yi Hollanda, Hindistan, Endonezya ve Brezilya takip ediyor. Bununla birlikte bazen videolar yanlışlıkla da silinebiliyor. Özellikle insan denetiminde olmayan süreçlerde bu durum daha sık yaşanıyor. YouTube, bu tip durumlar için video yapımcılarına itiraz hakkı tanıyor ancak bu süreç pek işe yaramıyor gibi görünüyor. Genel tabloya bakıldığında 108.779 itirazdan yalnızca 23.471'inin geri dönmesi bunu gösteriyor.

YouTube'un kapattığı 2 milyon kanal da genel olarak spam, dolandırıcılık veya yanlış yönlendiren içeriklere sahip. Kapatılan kanalların %89,1'inin kapanma sebebi buydu. İkinci nedense çıplaklık ya da cinsel içerikli videolar. Bahsi geçen kanalların %6,8'i de bu nedenle kapatıldı.

YouTube

YouTube tarafından yayınlanan bu istatistiklerde ilk kez itiraz sayıları da kamuoyuna açıklandı. Video yayın platformunun bu sayede video içerik üreticilerine daha şeffaf olduğunu kanıtlamak istediği tahmin ediliyor çünkü YouTube bu konuda çok sayıda eleştiriye maruz kalmıştı.

Bununla birlikte YouTube'un daha şeffaf olması, video içerik üreticilerinin daha mutlu olduğu anlamına gelmiyor. İtirazların yalnızca %25'inin kabul edilmesi, video içerik üreticileri açısından pek de hoşnut kalınacak bir istatistik değil.

Kaynak : https://www.androidcentral.com/youtube-removed-nearly-6-million-videos-violations-3-month-period
23
10
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
23
10
3
2
0