25 Yıl Önce Soyu Tükenen Korkunç ‘Zanzibar Leoparı’ Tekrar Ortaya Çıktı! (Video)

246
34
22
17
9
1990’lı yılların ortalarında Tanzanya’da yaşayan vahşi Zanzibar Leoparı türündeki kedinin soyunun tükendiği açıklandı. Yerli halk tarafından katledilen kedi türü, yeniden ortaya çıktı ve yıllar sonra ilk kez görüntülendi.

Bir türün soyunun tükenmesine neden olan pek çok neden var. Ne yazık ki insan bu nedenlerin en tepesinde yer alıyor. Bundan 25 yıl önce, Tanzanya’nın Zanzibar takımadalarındaki Unguja Adası’nın sakinleri, o bölgeye özgü bir leopar türünün son üyesini öldürdüler. Çünkü yerel inanışlara göre bu kedi türünün bir şeytan olduğu düşünülüyordu. Zanzibar Leoparı, gerek görünüşü gerek de saldırganlığı yüzünden insanların hayatına tehdit olarak algılandı. 

Hayvan Gezegeni isimli bir belgesel serisi çeken yaban hayat maceracısı ve biyolog Forrest Galante, Zanzibar’da bir kasap dükkanını andıran tuzağın önünde çekim yapıyordu. Gece yaptığı bu çekimler sırasında özel kamera ekipmanlarını da yerleştirmişti. Sonrasında belki de yüzerek memleketine dönmesine neden olacak bir canlıyı görüntüledi. Kamerasına yakalanan canlı bir Zanzibar leoparıydı. 

Soyu tükenen canlıların tespit edilmelerine ilişkin hususlar bu görüntülerle birlikte tekrar tartışmaya açıldı. Bir canlının sonunun geldiğini anlamak için onu illa ki görmemek mi gerekiyor? Uzmanlar Zanzibar leoparının soyunu Afrika leoparına dayandırıyorlar. Buzul Çağı’nın sonlarında Afrika leoparı, pek çok karasal alana yayılmıştı. 

Aşağıda Zanzibar merkezindeki Tabiat Tarihi Müzesi’nde sergilenen bir Zanzibar leoparını görüyorsunuz:

Zanzibar’ın tarihi, 1964’te yaşanan devrimle birlikte değişti. Bu devrim, bölgeyi İngilizlerin baskısından kurtarmıştı. Sonrasında ise yerli halkın Zanzibar leoparını bir şeytan olarak nitelendirdiği anlaşıldı. Sadece 30 yılda bölgedeki kedilerin büyük kısmı katledildi. 

Görüntülerdeki Zanzibar leoparının nasıl olup da hayatta kaldığına ilişkin bir bilgi bulunmuyor. Bilim insanları, bölgedeki araştırmalarına devam ediyorlar.

Kaynak : http://mysteriousuniverse.org/2018/06/extinct-evil-zanzibar-leopard-seen-alive-in-tanzania/
246
34
22
17
9
Emoji İle Tepki Ver
246
34
22
17
9