7. Nesil Intel Core Serisi İşlemciler Bizlere Neler Sunacak?

5
3
1
0
0
7.Nesil Intel İşlemci ailesi bir kez daha önceki nesil Intel işlemcilere kıyasla çıtasını yükseltiyor. Yeni nesilde Intel’in odaklandığı noktalar performans ve uyumluluk olmuş. İşlemci hızı olarak 6.Nesilden büyük bir farkı olduğunu söyleyemem ama ekran kartı ve i/o anlamında ciddi yükseltmeler yapılmış.

Intel'in bu yıl ile yenilediği Core i3, Core i5, Core i7 ve Core m3 serisi 7. jenerasyonuna kavuştu. Performans konusunda önemli artışlar kazanan yeni nesil işlemcilerde bir diğer yandan verimlilk de ön planda. Peki, bu yeni nesil işlemciler bizlere neler sunuyor, ne gibi artıları var, hep beraber bir göz atalım;

İşlemci Performansı

Mikromimarisini değiştiren 7. nesil Intel işlemcileri gücü verimli kullanmasıyla öne çıkıyor. Önceki nesillerde çalıştırdığınız uygulama fark etmeksizin uçak motoru gibi ses geliyordu cihazdan. Yeter ki güç binsin o an işlemciye. Bu sefer ileri düzey proses teknolojisi ve silikon optimizasyonu ile daha hızlı data iletişimini yakalamışlar. Bu kısım her ne kadar size tuhaf gelse de, Intel Speed Shift Teknolojisi ile daha hızlı web browsing deneyiminden bahsediyor firma.

Basit bi örnekle, bi browserı çalıştırdığınızda arkada birden fazla proses çalışmaya başlıyor. Bu da özellikle 3-4 saati geçen browser kullanımlarında ram ve işlemci tüketimini artırıyor. İşlemci tarafında Intel Turbo Boost 2.0 Teknolojisi ile kontrol edilebilir cpu tasarlanmış.

Artık ihtiyacı olduğu kadar işlemciyi kullanacak, ona göre güç tüketimi sağlayacak ve olabildiğinde verimli bir şekilde sistemi optimize edecek. Intel Hyper-Threading Teknolojisi ile hem Y serisinde hem de U serisindeki işlemciler her işlemi çift çekirdek dört işlem olacak şekilde işleyecekler. Bu da sadece PClerde değil 2si1 arada cihazlarda da performansı ve mobilizasyonu artıracak.

Etkileyici Grafikler

Bu nesilde Intel’in belki de en iddialı olduğu konulardan bir tanesi de entegre grafik kartı. 7.Nesil Intel Çekirdeğinde kullanıcılar rahatlıkla yeni nesil oyunları oynayabilir, 360° videoları düzenleyebilir, video yayınları yapıp, yüksek çözünürlüklü fotoğrafları düzenleyebilir ve 4K videoları oluşturup en iyi kalitede oynatabilirsiniz. Yeni grafik motoru sayesinde en verimli şekilde VP9 ve HEVC 10-bit donanım hızlandırma, 4K izleme ve içerik oluşturma gibi işlemleri önceki nesil işlemcilerine göre en iyi şekilde yapar.

Sadelik ve Gelişmiş Kullanım

Daha iyi bir dokunma, ses ve kalem girişi sayesinde 7.Nesil Intel Çekirdeği kullanıcılara yaratıcılıklarını açığa çıkarabilecek sadeliği sunuyor. Windows Hello yüz tanıma sistemi uyumlu kameraya sahip notebooklarda, kullanıcılar güvenli bir şekilde cihazlarına login olup web siteleri arasında gezinebilirler.

Daha Uzun Batarya Ömrü

7.Nesil Intel Çekirdeğinde bir diğer önemli dokunuş bataryaya yapılmış. Önceki nesillere kıyasla 3 kat daha verimli bir şekilde enerji tüketiyor. Bunu da bahsettiğim işlemciyi ihtiyacı kadar kullanma teknolojisi sağlıyor. Gereksiz tüketimde bulunmadığından batarya ömrünü ve süresini uzatıyor. Mesela 4K video oynatıyorsanız sadece onun ihtiyaç duyduğu kadar güç tüketimi sağlıyor. Donanımı iyi bir şekilde kontrol altına aldığını söyleyebiliriz. Sanırım bugüne kadar yüklediğimiz Intel Yazılımları artık bir işe yarayacak. 2si1 arada cihazlarda kullanılan Y işlemcilerinde de aynı durum mevcut. Kullanıcı deneyimini artırmak adına daha ince ve fansız bir tasarım ile üst seviye mobilizasyon sağlanmış.

I/O Desteği

7.Nesil U ve Y serilerinde Gen 3 PCIe desteği mevcut. Yeni nesil PCIe teknolojisi ile data transfer hızı 8 GT/s’lere kadar çıkmış durumda. Önceki nesillerde PCIe Gen 2 kullanılıyordu, bu da 5 GT/s gibi bir data transferi hızına sahipti. Son çıkan Intel Rapid Storage Teknolojisi ile NVMe PCIe üzerinde x4 SSD koşturabilecek kapasitede. Bu sayede Gen 3 PCIe hızını tam anlamıyla hissetmenizi sağlıyor. Intel Context Sensing SDK teknolojisi, Intel Entegre Sensör Çözümleri ile third-party yazılımlara izin vererek sensör tabanlı uygulamalar geliştirmenize olanak sağlıyor.

Thunderbolt 3 Teknolojisine uygun notebooklar, USB-C sayesinde gelişmiş I/O deneyimi ile tanışıyor. Tek bir kablo ile 40Gbps transfer hızlarına, iki adet 4K 60Hz ekrana, 100W’a kadar sistem şarjına, harici grafik kartına ve Thunderbolt tabanlı networkinge yetecek kadar güç sağlıyor.

Özetle;

Yeni nesil çekirdekte bi öncekine kıyasla %12 daha fazla işlemci performansı sağlayarak bu anlamda çok büyük geliştirme yapmadıklarını, ama ciddi oranda uyumluluk ve kullanılabilirlik sağladıklarını söyleyebiliriz. Yeni nesil Intel işlemcileri 2009’da piyasaya sürülen Intel işlemcilerinden 15 kat daha hızlı. Üretkenlik ve uyumluluk performansı önceki nesile göre %19 daha iyi ve neredeyse 3 kat daha iyi bir 3D performansı sunuyor.

4K ve VR teknolojilerini rahatlıkla çalıştırmakla yetinmeyip, düzenleme yapabilecek ve bi şeyler üretebilecek kadar hızlı donanım üretilmiş. Amacımız tüm gün dayanabilecek bir pil değil “Tüm gün 4K oynatabilen bir pil ömrü” (9.5 saat) diyorlar.

Bir diğer iddiaları ise entegre grafik kartımız o kadar iyi ki (Intel HD Graphics 615/620) Overwatch oyununu akıcı bir grafikte oynamanıza imkan sunuyor.

Yeni nesilde o bazen kullanmak zorunda kaldığımız entegre grafik kartını büyük oranda iyileştirdiklerini söylüyorlar. Bugüne kadar Intel hep mevcut dönemin teknolojisine ayak uydurmayı hedefledi, bu sefer yeni nesil teknolojilere ayak uydurmuş bunun üzerine gelecek teknolojileri de düşünerek geliştirmeler yapılmış. Mobilizasyon artırılarak sadece PC’de değil, 2si1 arada ürünlerde de yüksek performans sağlanmış.

5
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
3
1
0
0