16 Yaşındaki Çevre Aktivisti Greta Thunberg, Türkiye’yi BM’ye Şikayet Etti

182
87
47
10
8
16 yaşındaki İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg önderliğinde hazırlanan bir dilekçe kapsamında, aralarında Türkiye'nin de olduğu 5 ülke Birleşmiş Milletler'e şikayet edildi. Söz konusu ülkelerin küresel ısınmayla ilgili yeterli tedbirleri almadıkları ve dolayısıyla da çocuk haklarını korumadıkları ifade ediliyor.

Dünya genelinde son yıllarda en çok tartışılan konulardan bir tanesi iklim değişikliği. İnsanoğlunun gezegene verdiği zararlar neticesinde ortaya çıkan bu durum, her geçen gün biraz daha kötüleşiyor ve önüne geçmek için de herhangi bir çaba göstermiyoruz. Hal böyle olunca da küresel ısınmanın etkileriyle git gide daha fazla yüzleşmek zorunda kalıyoruz.

Yaptığı eylemler ile bir süredir gündem yaratan 16 çevreci genç Greta Thunberg, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 5 ülkeyi Birleşmiş Milletler'e şikayet etti. Gençlerin Birleşmiş Milletler'e yazdığı şikayet dilekçesinde, söz konusuz 5 ülkenin küresel ısınmayla ilgili yeterli çabayı göstermedikleri ifade edildi.

Küresel ısınma

16 yaşındaki İsveçli çevre eylemcisi Greta Thunberg ve yaşları 8 ila 17 arasında değişen 15 arkadaşı; Türkiye, Arjantin, Brezilya, Almanya ve Fransa'nın iklim değişikliğine karşı yeterli önlemleri almadıklarını düşünüyorlar. Çocukların iddialarına göre bu ülkeler, küresel ısınmaya karşı yeterli önlem almamakla birlikte 30 yıl önce imzaladıkları Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ediyorlar ve dolayısıyla da çocuk haklarını korumuyorlar.

Çocukların vermiş oldukları şikayet dilekçesinin altı da boş değil. Çocuklar bu şikayet dilekçesini 2014 yılında yürürlüğe giren ve çocuklara, haklarının ihlal ettiklerini düşündüklerinde Çocuk Hakları Komitesi'ne şikayet edebilmelerinin yolunu açan bir protokol kapsamında yapmış durumdalar.

Türkiye'yi neler bekliyor?

Çocuk Hakları Komitesi, 15 çocuğun vermiş olduğu dilekçeyi inceleyerek bahsi geçen dört ülke üzerinde araştırma yapacak ve bu ülkelere küresel ısınmayla ilgili tavsiyelerde bulunacak. Bu tavsiyelere uyulmasında yasal açıdan bağlayıcılık yok ancak ilgili protokolü kabul eden 44 ülke, bu protokol kapsamındaki tavsiyeleri uygulayacağına söz vermiş durumda. Kısacası Çocuk Hakları Komitesi tarafından Türkiye'ye verilecek olan tavsiyeleri, Türkiye uygulamak durumunda kalacak.

Almanya ve Fransa, son dönemlerde karbon gazı salınımıyla ilgili etkili çalışmalar yapıyorlar. Ancak çocukların ve çocukların avukatlarına göre bu iki ülke, dünyayı en çok kirleten ülkelerin başında geliyorlar ve bugüne kadar herhangi bir çalışmanın yapılmamış olması da dikkate değer bir durum.

Birleşmiş Milletler'e üye olan ancak çocuklara yönelik hazırlanan protokolü imzalamayan tek ülke ise ABD. Zaten ABD'de dünyanın en büyük kirleticileri arasında yer alıyor. ABD'ye ise Hindistan ve Çin eşlik ediyor.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49806106
182
87
47
10
8
Emoji İle Tepki Ver
182
87
47
10
8