16 Yaşındaki Genç, Beyni Bilgisayara Bağlamayı Amaçlayan Şirket Kurdu

66
18
7
6
6
Lise öğrencisi Alex Pinkerton, sadece akranlarının değil bütün dünyanın dikkatini üzerine çekti. Düşük maliyetli beyin-bilgisayar arayüzü geliştiren genç, bu buluşu üzerine Brane Interface adında bir şirket kurdu ve çalışmalara başladı.

Beyin-bilgisayar arayüzleri, geleceğin en kapsamlı teknolojik adımları arasında gösteriliyor. Elbette bu adımlar, bir anda tek bir kişinin buluşuyla atılmıyor. Her bir gelişimin arkasında, uzun yıllar süren bilimsel araştırmalar ve sonsuz merak yatıyor. 

Beyinlerimizi bilgisayarlara bağlamak gibi uçuk bir hedefin bütün sonuçlarını hayal etmek zor değil. Görünüşe göre ABD’nin Teksas eyaletinde yaşayan 16 yaşındaki lise öğrencisi Alex Pinkerton, hayal etmenin de ötesine geçti.

Brane Interface adında bir şirket kuran genç, hocalarından ve ailesinden aldığı destekle SXSW 2019 fuarında En İyi Öğrenci Projesi ödülüne layık görüldü. Pinkerton’un hedefi ise oldukça büyük. Zira yaptığı keşif sayesinde, grafen maddesi beyin-bilgisayar arayüzü üretmek için kullanılabiliyor. Hem de mevcut sistemlere göre inanılmaz derecede ucuza mal ediliyor. (Net oran ya da rakam paylaşılmış değil.)

Bildiğiniz üzere bir teknolojinin yaygınlaşması ve hayatımıza girmesi için en büyük şartlardan birisi ucuz ve ulaşılabilir olmasından geçer. Pinkerton ise bunu başarmak üzere.

Peki dâhi gencin grafene dayanan beyin-bilgisayar arayüzü sistemi nasıl çalışıyor?

Genç arkadaşımızın firması, tek atom kalınlığındaki carbon katmanını kullanarak, insan beynini elektronik cihazlara bağlamak konusunda çığır açıyor. İnsan beynindeki zayıf manyetik alanların algılanmasına dayanan sistem, akıllı telefonlara ve bilgisayarlara bağlanabiliyor.

Brane Interface tarafından teknik detaylara ilişkin net bilgiler verilmiyor. Eğer genç arkadaşımız, söz konusu projesinde yüksek başarı elde ederse beyin-bilgisayar arayüzü sistemleri çok daha ucuz ve ulaşılabilir hale gelecek.

Eğlence sektörüne yönelik içeriklerden, bedensel yetisini kaybetmiş hastalar için üretilecek protezlere kadar pek çok alanda kullanılabilecek teknoloji, biyonik uzuvlar konusunda da insanlığa faydalı olacak. 16 yaşındaki gencin elinde, laboratuvar ortamında çalışabilen 3 prototip bulunuyor ve çalışmaların ticari bir ürünle sonuçlanması bekleniyor.

Ticari ürünün ilk prototipi 2021 yılında kullanıma sunulacak.

66
18
7
6
6
Emoji İle Tepki Ver
66
18
7
6
6