Bir Uzay Şirketi, Dünyanın İlk Tamamen 3D Baskı İle Yapılan Roketini Üretiyor

5
5
3
1
1
Amerika merkezli Relativity Space isimli bir şirket, dünyanın ilk tamamen 3D baskı ile üretilecek olan roketi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. 2020 yılında hazır olacak roket, ilerleyen yıllarda ticari amaçlarla da kullanılacak.

Bir uzay ve havacılık üreticisi olan Relativity Space, özerk roket fabrikasını genişletmek için hazırlanıyor. Esasında firma, kendi fırlatıcılarını ve roket motorlarını geliştiriyor ancak burada üretilen roketler alışılanın biraz dışında ve 3D baskı ile basılmış. Şimdiyse Los Angeles, California merkezli şirket, dünyanın ilk 3D baskılı roketini fırlatmaya hazırlanıyor.

Şirketlerinin Mars'ta yapılan ilk roket ve uzun ömürlü 3D baskı vizyonuyla kurulduğunu belirten Relativity Space CEO’su, dünyanın ilk tamamen 3D baskılı roketi olan Terran 1’in yakında uzaya fırlatılacağını belirtti. Bu noktada şirket, uzay aracı imalatında harcanan zamanı azaltmayı hedefliyor ve 3D baskı ile rokette kullanılan bileşenlerin sayısı, geleneksel bir rokette yaklaşık 60.000'ken bu roketlerde 700'e düşürülüyor.

Yaklaşık 60 günde üretilebiliyor:

3D Roket

Roketi imal etmek için kullanılan bileşen sayısındaki bu azalma, şirketin roketleri sadece 60 günde üretmesine olanak sağlıyor ve bu, uzay endüstrisindeki lider şirketlerin bile iki yıllık bir zaman dilimine kıyasla çok büyük bir fark olarak görülüyor. Bütün bu işlemleri Stargate fabrikasında yapan şirket, bunları yapmak içinse “seçici lazer sinterleme” adı verilen bir tekniği kullanan ve dünyanın en büyük 3D metal yazıcısı olduğunu iddia ettiği bir 3D baskı makinesini kullanıyor.

Bu kapsamda Relativity, insanlığı Dünya'nın yörüngesinin ötesine taşıyacak tüm donanım ve yazılım sistemlerini içeren endüstriyi geliştireceğini söylüyor. Üretimi hız için optimize ettiklerini söyleyen şirket CEO’su, giderek büyüyen bir sektör olan uzaydaki ticari ve tüketici ihtiyaçlarının hizmetinde de çığır açacaklarını belirtiyor.

Her şey plana göre giderse Relativity Space, ilk roketi olan Terran 1'i 2020 yılına kadar hazır hale getirmeyi ve 2021’e kadar ticari amaçlarla kullanmayı umut ediyor. Şirketin bu hedeflerini başarıp başaramayacağını ve 3D baskının uzay sektöründe ne gibi yeniliklere öncülük edeceğini ise ancak ilerleyen günlerde görebileceğiz.

Kaynak : https://beebom.com/relativity-space-to-begin-commercial-launches-of-3d-printed-rockets-in-2021/
5
5
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
5
5
3
1
1