40 Yıl Sonra Gerçekleşen İlk Mavi Balina Katli Böyle Görüntülendi

312
23
11
7
7
Nesli tehlike altında olduğu için koruma altında olan balinaları avlamak, dünyanın her yerinde yasak. İzlandalı bir şirket, bir mavi balinayı paramparça ederken görüntülendi. Birazdan göreceğiniz fotoğraflar kanınızı dondurabilir.

Uluslararası faaliyet gösteren bir balina avcılığı karşıtı kuruluş Sea Shephard, Japonya’ya ihraç edilmek üzere 7 Temmuz’da avlanan bir balinanın limana çekilme görüntülerini yayınladı. Kuruluş, bu balinayı avlayan şirketin ve sahibinin ismini de açıkladı. Hvalur hf adındaki şirketin sahibi ise multimilyoner iş insanı Kristján Loftsson. 

Sea Shapherd, “Bu adam, uluslararası koruma kanunu acımasızca ihlal etmekten, ülkesine böyle ahlaksızca bir leke sürmekten dolayı yargılanmalıdır.” açıklamasında bulundu. 

Balinanın limana çekildiğini gösteren fotoğraf:

Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu (IWC), küresel bir duyuru ile ticari balina avcılığını 1986'dan bu yana yasakladı. Aynı zamanda son yıllarda İzlanda’da yaşanan ihlaller bütün dünyanın gündemine oturuyor. İzlanda haricinde Norveç ve Japonya’nın da benzer şekilde bu yasaları çiğnedikleri biliniyor. 

Söz konusu iş adamının şirketi Hvalur hf tarafından yakalanan bu balinanın kimliğine ilişkin tartışmalar da sürüyor. CNN'e konu hakkında açıklamalarda bulunan Loftsson, onun yüzgeçli bir balina ya da melez bir tür olduğunu, nadir görülen bir şekilde mavi balinaya benzediğini, ancak mavi balina olmadığını belirtti. 

Uzmanlar ise aynı fikirde değiller. Zira hemen aşağıda net şekilde balinanın parçalandığını da görüyoruz:

Hawaii Üniversitesi’nden Adam Packi CNN’e verdiği karşı açıklamasında bu balinanın kesinlikle bir mavi balina olduğunu söyledi. Onun bu açıklaması bilim camiasından da destek topladı. 

Sonuç olarak görüntülerdeki balina bir mavi balina olmasa bile ortada hukuka aykırı bir durum var. İzlanda 2008 yılından bu yana Japonya’ya balina eti ihraç ediyor. 

Se Shepard, balinanın İzlanda hükümetinin de desteğiyle DNA testine tabi tutulmasını istiyor.

Kaynak : http://www.iflscience.com/plants-and-animals/icelandic-company-accused-of-capturing-and-butchering-first-blue-whale-in-40-years/
312
23
11
7
7
Emoji İle Tepki Ver
312
23
11
7
7