90 Dakikadan Kısa Süren, Her Biri Birbirinden Güzel ve Kaliteli 10 Film

30
20
7
3
2
Günümüzde hemen herkes zaman darlığından şikayet ediyor. İş-güç, çoluk-çocuk vs. derken bir film seyretmek için dahi vakit ayırmak mümkün olamayabiliyor.

İşte biz de, film seyretmek isteyen fakat buna zaman bulamayan sinemaseverler için bir liste hazırladık. İşte bir oturuşta izleyebileceğiniz, her biri birbirinden güzel ve kaliteli 10 film...

1. Paralel Evren (Coherence, 2013) 

Bir gök cisminin dünya yakınlarından geçtiği bir akşam, bir grup arkadaş bir evde akşam yemeği için buluşmuşlardır. Her şey normal seyrinde sürerken kimi tuhaflıklar yaşanmaya başlar. Elektrik, telefon ve internet kesildikten sonra evdekiler ne olduğunu araştırmaya başlar. Dar kadro ve düşük bütçeyle de çok iyi bilim kurgu filmi çekilecebileceğini gösteren film, yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi.

2. Kapsül (Primer, 2004) 

Yetenekli iki genç mühendis, bir garajda gizlice yürüttükleri deneyler esnasında kazara bir zaman makinesi keşfederler. Herkesten gizli tuttukları keşiflerini fırsata çevirmeye karar verirler, fakat süreç ilerledikçe olaylar içinden çıkılmaz bir hal alacaktır. Kapsül, izleyiceden çaba bekleyen, kolay anlaşılmayan, hatta bittikten sonra bir kere daha izleme ihtiyacı hissettiren oldukça ilginç bir yapım. 

3. Dünyalı (The Man From Earth, 2007) 

Neredeyse tek mekanda, bir odanın içinde geçen aksiyonsuz, dar kadrolu, düşük bütçeli müthiş bir bilim kurgu filmi. Arkadaşları, başka bir yere taşınmaya karar veren John'a veda etmek için evine gelmişlerdir. Bir yandan gidiş nedenini öğrenip bir yandan da kalması için ikna etmeye çalışırlarken, John büyük sırrını açıklayacaktır.

4. Modern Zamanlar (Modern Times, 1936) 

Charlie Chaplin, Şarlo tiplemesini kullandığı son sessiz filmi 1930'ların ekonomik buhran zamanlarında yapmıştı. Modern çağların, sanayi kapitalizminin yarattığı yabancılaşmayı müthiş bir ustalıkla anlatan film, Chaplin'in komünist olarak damgalanıp dışlanmasına neden olmuştu.

5. Bisiklet Hırsızları (Ladri di Biciclette, 1948) 

Kamerayı setlerden, platolardan sokağa indiren, profesyonel oyuncular yerine amatör isimlerle doğaçlama oyunculuğu tercih eden, toplumsal sorunları konu alan ve sinema dili ve estetiği bakımından gerçek bir devrim olan İtalyan Yeni Gerçekçiliği'nin sembol filmi Bisiklet Hırsızları, 2. Dünya savaşı sonrası Roma'da, zar zor bulabildiği yeni işi için aldığı bisikleti çaldıran Antonio Ricci ve oğlunun bisikleti aramasını konu ediyor.

6. Zaman Yolculuğu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (Frequently Asked Questions About Time Travel, 2009) 

Hayatta pek başarılı olamamış 3 arkadaş, bir barda içerken kendilerini beklenmedik bir maceranın içinde bulurlar. Zaman Yolculuğu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular, zaman yolculuğu temasını işleyen en eğlenceli ve komik filmlerden biri. 

7. Persona (1966) 

Sahnelerin parlayan yıldızı, döneminin en gözde oyuncusu Elisabeth Vogler, bir gün bir oyun esnasında suskunluğa bürünür. Durumu anlamak ve düzeltmek için birçok kişi seferber olsa da, Elisabeth suskunluğundan ödün vermez. Son çare olarak gözlerden uzak bir yazlığa gönderilen Vogler'e burada hiç durmadan konuşan Alma isimli bir hemşire eşlik edecektir. Senaryosu da Bergman'a ait olan Persona, usta yönetmenin en önem verdiği yapıtları arasındadır.

8. Serseri Aşıklar (À Bout de Souffle, 1960) 

Fransız Yeni Dalga akımının ilk ve en yetkin örneklerinden olan ve kelimenin tam manasıyla kült bir başyapıt olan film, sinemada büyük bir devrim niteliği taşıyor. Sinemanın belli başlı kurallarına uymadan da iyi filmler yapılabileceğini gösteren efsanevi filmin senaryosunu Godard ve Truffaut birlikte yazmıştı.

9. Vahşet (The Evil Dead 2, 1987) 

Sam Raimi'nin 1981 yılında çektiği Evil Dead filminin hem devamı hem de parodisi sayılabilecek olan Evil Dead 2, aradan geçen yıllar içinde gerçek bir kült film haline geldi. Sinir bozacak ölçüde kanlı bir şiddet, neredeyse grotesk denebilecek bir komediyle buluşuyor.

10. Benimle Kal (Stand By Me, 1997) 

Stephen King uyarlamaları pek beğenilmese de bu film onlardan değil. Mockumentary türünün en başarılı örneklerinden This is Spinal Tap’in yönetmeni olarak da tanıdığımız Rob Reiner’in, 4 arkadaşın kayıp bir cesedin peşindeki maceralı yolculuğunu anlattığı film, leziz müzikleriyle de gönüllerde taht kuruyor.

Kaynak : https://www.sinemia.com/sosyal/sinema-galeriler/90-dakikadan-kisa-suren-filmler?page=17
30
20
7
3
2
Emoji İle Tepki Ver
30
20
7
3
2