Ağırlık Çalışmak, Enfeksiyonlara Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

35
3
3
0
0
Yeni bir araştırmaya göre ağırlık çalışmak, virüs ya da kanser gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Fareler üzerinde yapılan bu araştırmanın detayları, geçtiğimiz ay Science Advances dergisinde yayınlandı.

Bağışıklık sistemi, uzun süre boyunca kanser veya virüs gibi hastalıklara karşı savaşırken yorulabilir. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmada ise araştırmacılar, ağırlık kaldırmanın bağışıklık sisteminin bitkin düşmesini önlemeye yardımcı olabileceğini keşfetti.

Fareler üzerinde yapılan araştırmaya göre iskelet kası, kronik hastalıklarla savaşırken bağışıklık sisteminin güçsüz kalmasını önleyebilir. Çünkü kaslar belirli tip T hücreleri barındırabilir ve bu hücreler, yorgun düştüğünde bağışıklık sistemini yenileyebilir.

Kaslar ve bağışıklık sistemi arasındaki bağlantı:

İnsanlar kronik viral enfeksiyonlar ya da kanser gibi hastalıklara yakalandığında, genellikle aşırı kilo kaybı, deri altı yağ dokusundaki azalma, kas kütlesinde azalma ve hatta iç organlarda küçülme gibi belirtilerle ortaya çıkan; 'kaşeksi' olarak da bilinen vücudun gerilemesi durumuyla karşılaşır. Ayrıca kanserli hücrelerle mücadele edebilen T hücreleri de bu istilacılarla uzun süre mücadele ederken yorgun düşebilir.

Şimdiye kadar araştırmacılar, kas kütlesi ve T hücresi tükenmesinin bağlantılı olup olmadığını tam olarak anlayamamıştı. T hücrelerinin iskelet kası kütlesi kaybıyla ilişkili olduğunun bilindiğini söyleyen araştırmanın ortak yazarlarından Guoliang Cui, iskelet kaslarının T hücrelerinin işlevini etkileyip etkilemediğinin hâlâ belirsiz olduğunu söylüyor.

Ağırlık çalışmak, bağışıklık sistemini enfeksiyonlara karşı güçlendirebilir:

Bu sorunun yanıtını bulabilmek için araştırmacılar, bir grup fareye genellikle farelerde akut ve kronik enfeksiyonları incelemek için kullanılan bir model olan lenfositik koryomenenjit virüsü (LCMV) enfekte ettiler. Daha sonrasında farelerin iskelet kaslarındaki gen ekspresyonunu analiz eden araştırmacılar, farelerin kas hücrelerinin artan miktarda interlökin-15 salgıladığını keşfettiler. Bu sitokinin, iskelet kaslarına yerleşmek için T hücresi gruplarına gizli bir sinyal gönderdiği biliniyor.

Uzakta saklanan bu T hücreleri, bu sayede vücutta uzun süredir devam eden kronik iltihaplanmadan korunur. Saklanan bu T hücreleri, vücuttaki diğer T hücreleri tükendiğinde devreye girerek bir tür yenileme görevi görür. Bu da farelerin enfeksiyona karşı daha uzun süreli bağışıklık göstermesine yardımcı olur.

Sonuç olarak bağışıklık sisteminin işlevini her zamankinden daha çok hissettiğimiz salgın günlerinde bu bulgular, bağışıklığımızı güçlü tutmanın basit ve olası bir yolunu gösteriyor: ağırlık kaldırmak. Bu noktada testler insanlar üzerinde yapılmadığından, aynı sonuçların bizler için geçerli olup olmadığını bilmediğimizi de unutmamak gerekiyor.

Kaynak : https://www.inverse.com/mind-body/muscles-weightlifting-immune-system-fatigue
35
3
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
35
3
3
0
0