Uçan Arabalara Adım Adım: AirCar, 35 Dakikalık Test Uçuşunu Başarıyla Tamamladı

33
12
2
2
1
Birkaç yıldır geliştirilmekte olan AirCar isimli uçan araba, 35 dakika süren başarılı bir test uçuşu gerçekleştirdi. Slovakya'nın Nitra kentinde başlayan ve ülkenin başkenti Bratislava'da sona eren uçuş, projenin mucidi Prof. Stefan Klein için kusursuzdu.

Stefan Klein isimli bir profesör, bir süredir "AirCar" olarak isimlendirdiği gerçek bir uçan araba üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Özel bir tasarıma sahip olan ve BMW tarafından üretilmiş bir motorla çalışan bu araba, bugüne dek yaklaşık 40 saat boyunca havada kaldı. Geçtiğimiz günlerde yeni bir uçuş gerçekleştiren Klein, 35 dakika süren ve bir havalimanından kalkarak başka bir havalimanına iniş yaptığı başarılı bir testi daha tamamladı.

AirCar, şehir içinde bir şeride sığacak kadar yer kaplıyor. Uçak moduna alındığında ise kanatlarını açan araç, yalnızca 2 dakika 15 saniyede uçuşa hazır hale geliyor. Kalkış ve iniş için pist benzeri bir yola ihtiyaç duyan otomobil, 2.500 metre yüksekte 1.000 kilometre civarında uçabiliyor. 200 kilogram civarında yük taşıma kapasitesi bulunan AirCar, havada 170 km/sa hıza ulaşabiliyor.

Karşınızda hem havada hem yerde kullanılabilen AirCar

AirCar

AirCar, Slovakya'nın Nitra kentinde bulunan "Nitra Airport" isimli uluslararası havalimanından kalkarak, ülkenin başkenti olan Bratislava'daki M.R. Stefanik isimli uluslararası havalimanına kadar uçtu. Bu başarılı test uçuşunda hiçbir sorunla karşılaşılmadı. Üstelik Stefan Klein, bu uçuştan çok keyif aldığını beyan etti.

Profesör tarafından kurulan Klein Vision isimli şirket, henüz geliştirilme aşamasında olan AirCar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sektöre giriş için çok büyük hedeflerinin olmadığını belirten şirket yetkilileri, ABD'de yılda 40 bin uçak siparişinin verildiğini, bunun yalnızca yüzde 5'inin AirCar'a yönelmesinin şirket için çok büyük bir şey olacağını ifade ediyorlar. Ancak AirCar'ın bir gün ticari bir ürün haline gelip gelmeyeceği, sertifika işlemlerinin nasıl tamamlanacağı şu an için büyük bir sır.

Kaynak : https://www.bbc.com/news/technology-57651843
33
12
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
33
12
2
2
1