Araştırmalara Göre Akşamdan Kalma Durumu, Konsantrasyon Üzerinde Yıkıcı Etkiye Sahip

7
3
2
1
1
Araştırmacılar, akşamdan kalma (hangover) durumunun kişinin konsantrasyonunu nasıl etkilediği ile ilgili bir araştırma yaptı. Bilim insanlarının çalışmasına göre fazla alkol tüketen bir kişi, ertesi gün tam performans veremiyor.

Dün gece bardayken, bu sabah masanızda çalışmak için mücadele ediyor olabilirsiniz. Melbourne'deki Swinburne Teknoloji Üniversitesi'nden bilim insanları, bunun neden böyle olduğunu açıkladılar. Sonuç, hiç şaşırtıcı olmayan bir şekilde akşamdan kalma durumunuzun konsantrasyon kaybında en etkili etken olduğunu ortaya koyuyor.

Çalışma süresince araştırmacılar, alkolle geçen bir gecenin ardından 100 kişiye ulaştı ve onlarla röportaj gerçekleştirdiler. Bu 100 kişiden ertesi sabah beyin işlevlerini ve özellikle de hafızayı ölçen bir bilişsel testi çözmeleri istendi.

hangover akşamdan kalma

Elbette insanların bu teste katılımını sağlamak hiç kolay olmadı. Çalışmaya liderlik eden Dr. Sarah Benson, “İnsanları hemen ertesi gün testini tamamlamaya zorlamak, akşamdan kalma durumundaki katılımcıların öngörülen testi gerçekleştirmesini zorlaştıracağı için çalışmamızı, ertesi gün çevrimiçi olarak testi çözebilecekleri şekilde değiştirip kolaylaştırdık. Bu sayede katılım, nispeten artış gösterdi ama daha iyi yollar bularak katılımı daha da fazla arttırmak amacımız” açıklamasında bulundu.

Bu çözülen testlerin sonucunda ise gece boyunca alkol tüketen kişilerin ertesi gün konsantrasyonunun daha düşük olduğu bulunurken nispeten daha az alkol tüketen kişilerin biraz daha iyi konsantrasyon ile işlerini yapabildikleri görüldü.

Dr. Sarah Benson, “Şaşırtıcı olmayan bir şekilde ne kadar fazla alkol tüketilirse akşamdan kalma durumu ve beynindeki bozulma, o kadar artış gösteriyor. Akşamdan kalma durumunun nedenleri ve sonuçları hakkında daha fazla bilgi edinmek önemlidir çünkü akşamdan kalma durumu, sadece iş hayatını etkilemez, günlük aktiviteler üzerinde de önemli etkileri olabilir” dedi.

Çalışma, aynı zamanda akşamdan kalma durumundaki kişilerin karmaşık davranışlarda bulunma kabiliyetini azalttığını ve dolayısıyla diğer aktiviteleri yönetme, çalışma ve yürütme yeteneklerini olumsuz etkilediğini de ortaya koyuyor.

Kaynak : https://www.mirror.co.uk/science/scientists-reveal-its-hard-concentrate-18815790
7
3
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
7
3
2
1
1