Hemen Hemen Tüm Ambalajlarda Gördüğümüz RA* İşaretinin "Aaa Öyle miymiş?" Dedirten Anlamı

4
4
1
1
0
Ambalajların üzerinde kJ, kcal gibi değerleri sık sık görüyoruz. Peki genelde bunların yanında yer alan "RA*" değerinin ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Hadi gelin anlatalım.

Günümüzde tükettiğimiz pek çok ürün çeşitli ambalajlarla satılıyor. Bu ambalajlarda ürünün kalorisinden besin değerine kadar pek çok bilgi yer alıyor. Bu yer alan bilgilerden bazıları çok kolay bir şekilde anlaşılabilirken bazıları ise çeşitli sembollerle betimlendiği için merak konusu oluyor. 

Bugün sizlere kola, çorba, cips gibi ürünlerin ambalajında yer alan "RA*" değerinin nereden geldiğini açıklayacağız. Genellikle altında yüzdelik ifadelerle belirtilen RA*, aslında bizleri doğrudan ilgilendiren bir bilgiyi vermek için kullanılıyor.

RA* değeri neyi ifade ediyor?

RA değeri

Etiketlerde yer alan RA* değeri, aslında ortalama bir yetişkinin "referans alım" değeridir. Türk Gıda Kodeksi, Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği'nde yer alan bu değer, besin öğesi miktarlarını tüketiciye referans olarak göstermek için isteğe bağlı olarak ambalajların etiketine eklenebiliyor. 

RA*'nın değeri ne?

Kola  RA değeri

Örneğin 330 ml'lik bir koladan alacağınız besin değerleri RA* değeri altında yüzdelik olarak verilir. Bu değer tükettiğiniz ürünün besin değerlerinin, günlük alacağınız toplam besin değerlerinin yüzde kaçlık kısmını karşıladığını bilmenizi sağlar. RA'nın belirlenen değeri ise 8400 kJ / 2000 kcal olarak belirlenmiştir.

Bugün sizlere etiketlerin üzerinde yer alan RA değerinin ne anlama geldiğini açıkladık. Bu tarz içeriklerin devamının gelmesini istiyorsanız bizlere yorumlar kısmında ulaşabilirsiniz.

4
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
4
4
1
1
0