Android 14 Çıktı! İşte Yeni Özellikler ve Güncelleme Alacak İlk Telefonlar

129
24
12
8
3
Google, bugünkü Pixel cihazlar odaklı etkinliğinin ardından Android 14'ü yayınladı. İşletim sisteminin yeni sürümü, şimdilik Pixel telefonlar için çıkış yaptı. İşte Android 14'te yer alan özellikler...

Google, geçtiğimiz aylarda Android işletim sisteminin yeni sürümü Android 14'ü tanıtmıştı. Şirket, Pixel 8 ve Pixel 8 Pro'yu tanıttığı bugünkü "Made by Google" etkinliğiyle merakla beklenen yeni sürümü yayınladı. 

Android 14, ilk olarak Pixel cihazlar için çıkış yaptı. Teknoloji devi, Samsung gibi diğer markaların bu yılın ilerleyen zamanlarında güncellemeyi alacağını ifade etti. Peki Android 14 ne gibi yeni özellikler sunacak? 

Android 14 özellikleri için Google tarafından paylaşılan video:

Android 14 alacak ilk cihazlar:

  • Pixel 4A
  • Pixel 5 
  • Pixel 5A
  • Pixel 6
  • Pixel 6 Pro
  • Pixel 6A
  • Pixel 7
  • Pixel 7 Pro
  • Pixel 7A
  • Pixel 8
  • Pixel 8 Pro
  • Pixel Fold
  • Pixel Tablet

Android 14'le gelecek yenilikler

Yapay zekâ ile kendi benzersiz duvar kâğıdınızı oluşturabileceksiniz!

Google, metinden görsel üretmeye yarayan yapay zekâ modelini Android'e entegre etti. Kullanıcılar, bu özellik sayesinde yapay zekâyla duvar kâğıdı oluşturabilecek. Üstelik bu duvar kâğıdı, telefonda kullandığınız renk paletini de kendisine göre özelleştirecek. Google, bu özelliğin ilk olarak Pixel 8 ve Pixel 8 Pro'da yer alacağını söylüyor.

Daha büyük yazı fontları 

Android 14'le birlikte yazı fontları çok daha büyük olabilecek. Google, %200'e kadar daha büyük fontların sunulabileceğini ve bundan görme bozukluğuna sahip kişilerin yararlanabileceğini söylüyor.

PIN güvenliğinde iyileştirmeler

Google, Android 14'le birlitke PIN konusunda da yeniliklere gitti. Android 14, güvenliği artırmak için kullanıcıları 6 haneli PIN'ler kullanmaya teşvik edecek. Ayrıca, iOS'ten aşina olduğumuz bir özellik de PIN'lere gelecek. Artık PIN yazıldığında kullanıcıların giriş tuşuna basması gerekmeyecek, ekran kilidi otomatik olarak açılacak.

Daha kişiselleştirilmiş bir deneyim, yeni kilit ekranı tasarımları

Android 14, daha kişiselleştirilmiş bir deneyimi kullanıcılarla buluşturacak. Böylece duvar kâğıtları arasında hızlıca gezinme gibi şeyler yapılabilecek. Ayrıca tek tıkla favori uygulamalarınıza ulaşmanızı sağlayacak  özel kestirmeler de kilit ekranına eklenecek. Yeni kilit ekranı tasarımları da Android 14'l birlikte gelecek.

Kameralardaki görüntü kalitesi iyileşecek

Android 14

Google, Android 14 ile akıllı telefon üreticilerin tümüne kıyak geçecek. Telefonların kameraları için sunulan API'lerde bulunan hizmetlerde iyileştirmeler yapıldı. Öyle ki odaklamalar, bokeh efektleri ve görüntü işleme hızı iyileştirildi. Ayrıca kameralar artık verimli bir şekilde çalışacak. RAW formatında yapılan çekimlerde de iyileştirmeler mevcut. 

USB Type-C kablolu kulaklıklar için kayıpsız ses desteği geliyor

Android 14

Yapılan açıklamalara göre Android 14 ile USB Type-C bağlantılı kablolarda kayıpsız ses kalitesine ulaşılacak. Ancak burada önemli bir husus var. Muhtemelen herhangi bir USB kablolu kulaklık değil, Google ve Android ekosisteminin destekleyeceği ürünlerde bu özelliğe ulaşılacak.

Health Connect uygulaması, Android 14'ün yerleşik bir parçası haline gelecek

health connect

Google'ın Android telefonlar için geliştirdiği ve şimdilerde beta sürüm kapsamında kullanılabilen Health Connect isimli uygulaması, Android 14'te yerleşik bir uygulama haline gelecek. Kullanıcılar, bu uygulamayı kullanarak sağlık ve fitness uygulamaları arasında veri paylaşımları yapabilecekler. 

Veri paylaşımlarına sıkı denetim geliyor!

Android 14

Google, özellikle de son yıllarda uygulamalarla yapılan veri paylaşımlarını daha çok kullanıcının tercihine bıraktı. Android 14, veri paylaşımlarıyla ilgili olarak kullanıcılara ekstra bilgiler sağlayacak. Bir de dikkate değer bir özellik daha kullanıma sunulacak. Diyelim ki o güne dek kullandığınız bir uygulama, sizden aldığı konum verilerini üçüncü bir tarafla paylaşmaya başladı. İşte bu durumda konuyla ilgili bildirim alacaksınız

Tam ekran bildirimleri kısıtlanacak

Android tam ekran bilidrim

Bazı uygulamalar, kullanıcılara tam ekran bildirimler gönderebiliyorlar. Android 14, bu durumu kısıtlayacak. Öyle ki arama ve alarm gibi uygulamalardan gelen tam ekran bildirimleri için bir kısıtlama olmayacak. Ancak diğer uygulamalar için karar verici, kullanıcının kendisi olacak.

Ekranı sola doğru kaydırmak, bir önceki ekrana dönmeyi sağlayacak

Bu özellik, kaydırma hareketleri ile ilgili. Kullanıcılar, ekranı sola doğru kaydırdıklarında, bir önceki ekrana geri dönecekler.

"Magic Compose" özelliği ile yepyeni bir Google Mesajlar deneyimi sunulacak!

Google Mesajlar, "Magic Compose" olarak isimlendirilen yapay zekâ destekli yeni bir özelliğe sahip. Bu yeni özellik, mesajların içeriğine göre alternatif yanıtlar üretecek. Sistem o kadar dikkat çekici ki yazdığınız bir mesajın Shakespeare'e aitmiş gibi görünmesini bile sağlayabilecek. 

Sosyal medya uygulamalarının kalitesi yükseliyor!

Android 14 Ultra HDR

Instagram gibi tüm sosyal medya uygulamaları, artık Gece Modu'na sahip olacak. Ayrıca bu uygulamalar için 10 bit HDR videolar için destek getirilecek. Buna ek olarak, Android 14 ile Ultra HDR özelliği de aktif edilecek.

Google'a ait uygulamalar, katlanabilir ekranlı telefonlarda tam uyumlu çalışacak

Google, son dönemlerde trend haline gelen katlanabilir ekranlı telefonlar için de özel çalışmalar yürüttü. Bu bağlamda; Google'a ait 50'den fazla uygulama geniş ekranlı telefonlar ile tam uyumlu hale getirildi. Ayrıca Spotify ve Disney+ gibi üçüncü taraf uygulamalar için sunulan geniş ekran desteği de iyileştirildi.

WhatsApp akıllı saatlere geliyor

Daha birkaç gün önce sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Android saatlere WhatsApp desteği geleceğini aktardık. Bu gelişme, Google tarafından da doğrulandı.

Cihazlar arası entegrasyon iyileştirildi

Google tarafından yapılan açıklamalarda, cihazların birbirlerine hızlıca bağlanmasını sağlayan "Hızlı Eşleştirme" özelliğinin 300'den fazla cihaz için uygun hale getirildiği belirtildi. Ayrıca, cihazlar arası ses ve görüntü yansıtma desteği de 3.000 cihazın üzerine çıktı. Nearby Share -veya Türkiye'de bilinen ismiyle Yakındakilerle Paylaş- özelliği ise artık PC'ler için de kullanılabilir olacak.

Cihazımı Bul güncelleniyor

Android cihazları bulmaya yarayan Cihazımı Bul özelliği de Android 14 için güncelleniyor. Bu güncelleme ile farklı markalara ait kulaklıklar, tabletler veya diğer ürünler için de Cihazımı Bul desteği sunulacak. Üstelik size ait bir cihazın başka birisi tarafından takip edilmesi olasılığı da göz ardı edilmedi. Google, böylesi bir durumda kullanıcıları bilgilendirecek.

Belge veya multimedya paylaşmak için daha fazla seçenek sunulacak

Android 14 yeni özellikler

Android 14 ile belge ve multimedya paylaşım ekranına daha fazla işlevsellik eklenecek. Kullanıcı, bir bağlantı bile oluşturup, paylaşım yapabilecek.

Uygulama izinleri kullanıcı odaklı olacak: Bir uygulama, tüm fotoğraflara erişemeyecek

Android 14

Android ekosisteminde bir uygulamanın verilere ulaşıp ulaşmayacağına karar verebilirsiniz. Android 14, bu özelliğin kapsamını genişletecek. Yukarıdaki ekran görüntüsünde de görebileceğiniz üzere örneğin Twitter'ın, sadece bazı fotoğraflarınıza erişmesine izin verebileceksiniz.

Haftanın ilk gününü, hangi takvimi kullanacağınızı veya sıcaklık birimlerini kendiniz belirleyeceksiniz

Android 14 özelleştirme seçenekleri

Android 14 ile kullanıcılar, çok daha fazla özelleştirme seçeneğine sahip olacaklar. Bu bağlamda; haftanın ilk gününü kendinize göre belirleyebileceksiniz. Ayrıca Miladi takvim yerine Hicri takvim veya Çin takvimi kullanabilirsiniz. Santigrat veya fahrenheit sıcaklık terimleri de kullanıcı özelinde ayarlanabilecek.

Kendi duvar kağıdınızı oluşturabilecek, emoji ekleyebileceksiniz

Android 14

Android 14, Google Pixel kullanıcılarına dikkat çeken bir özellik sunacak. Kullanıcılar, bu özelliği kullanarak emojiler aracılığıyla özgün duvar kağıtlarını oluşturabilecekler. Bu özellik, farklı biçimlerde tüm Android 14 kullanıcılarına da sunulabilir.

Duvar kağıtları, kullanılmadan önce tam ekran olarak gösterilecek

android yeni özellik

Bir görüntüyü duvar kağıdı yapmaya çalıştığınızda artık gerçekten tam ekranda nasıl görüneceğini görebileceksiniz. Evet, bu özellik çoğu Android telefonda zaten vardı...

Kilit ekranında tek satırda hava durumu bilgisi gösterilebilecek

android yeni

Kullanıcılar, kilitli ekrana hava durumu bilgisi ekleyebilecekler.

Ayarlar bölümündeki seçeneklere yuvarlatılmış kenar gelecek

android

Ayarlar bölümündeki seçeneklere dokunulduğunda, yuvarlatılmış köşelere sahip bir tasarım ile karşılaşılacak.

Flaş bildirimleri için renk seçilebilecek

flaş bildirim

Android'de gelen bildirimler, telefonun LED flaşı ile de gösterilebiliyor. Kullanıcılar, rengi diledikleri gibi değiştirebilecekler.

Geriye dönmek için hap şeklindeki bir buton kullanılabilecek

Google Pixel

Kullanıcılar ayar sayfaları içerisinde bir hapın içine yerleştirilmiş geri butonu görecekler. 

Bazı ayar sayfalarına yeni görseller eklenecek

android 14

Android 14, Sistem ve Güncelleme, Cihaz Kilidi, Uygulama Güvenliği ve Güvenlik ile Gizlilik gibi sayfalarda yeni görseller gösterecek.

Yeni temalar eklenecek

android 14 tema

Yeni işletim sistemi, kullanıcılara yeni tema seçenekleri sunacak. Ayrıca saat tasarımları da çoğalacak.

Sistem güncellemesi bildirimine yeni simge geliyor

Android

Sistem güncellemeleri için artık yeni bir simge kullanılacak.

Android 14, görünüşün ötesinde yenilikler de içerecek

Yeni işletim sistemi, genel görünümün ötesine geçen bazı teknik yeniliklere de sahip olacak. Örneğin bu işletim sistemi, daha fazla kişiselleştirme için efekt paketini genişletecek. Ayrıca erişilebilirlik hizmetleri de iyileştirilecek. Bununla birlikte, geliştiriciler daha şimdiden uygulamaların Android 14 uyumluluğunu test edebilecekler. Yine geliştiriciler için Google Play sistem güncellemesi ile şeffaf gezinti çubuğu gibi yenilikler de var...

Burada dikkat etmeniz gereken bir husus var. Şu an için anlattığımız bu yenilikler, her marka Android telefonda aynı şekilde karşımıza çıkmayabilir. Android 14, bu özelliklerin tamamı kararlı sürüme gelmesi halinde Google Pixel telefonlarda böyle görünecek. Samsung, Xiaomi gibi markalar özellikleri kendilerine göre özelleştirerek farklı şekilde karşımıza çıkarabilir.

129
24
12
8
3
Emoji İle Tepki Ver
129
24
12
8
3