Android 7.0'ı Rootlamak Çok Daha Zor Olacak

0
0
0
0
0
Google mühendisi Android Developer forumunda root atma ve rom yükleme işlemlerinin daha da zorlaşacağını söyledi.

Linux tabanlı açık kaynak kodlu işletim sistemi Android, bu yönüyle sağladığı özgürlüklerle yazılımcılar başta olmak üzere pekçok kişinin ilgisini çeken bir işletim sistemi olarak biliniyor.

Bazı üreticilerin Android'in özgürlüklerine kısıtlama getirerek genel kullanıcı kitlesinin güvenliğini arttırması ne yazık ki telefonlarına farklı ROM'lar yükleyen ve root yetkisi kazandırarak Android'in tüm özelliklerinden faydalanmak isteyen üst düzey kullanıcılar tarafından hoş karşılanmıyordu. Üreticiler bu konuda şikayetler alırken benzeri bir önlem de Google'dan geldi.

Android Developers forumunda bir Google mühendisi yaptığı açıklamada artık Android 7.0 Nougat ile beraber doğrulanmış boot'un zorunlu olacağını ve rastgele kaynaklardan edinilen işletim sistemi değişikliklerinin uygulanamayacağını ifade etti. Doğrulanmış boot'un zorunlu kılınması ise birçok özel ROM'un işletim sistemine kurulmasını engelleyecek hatta uyumlu Bootloader bulunamayacağı için birçok telefon rootlanamayacak.

Güvenliğin arttırılması amaçlanıyor

Google'ın bu hamlesiyle Android 7.0 Nougat işletim sisteminde telefonun işletim sistemine yapılacak müdahalelerin önüne geçilmesini sağlayacak. Çok basit bir kullanıcı bile internetteki yönergeleri doğru uygulayarak telefonuna root atıp ROM yükleyebilirken bu önlem telefonu rootlama ve ROM yükleme işlemlerini epey zorlaştıracak bu nedenle de çoğu basit düzeyde kullanıcı bu işlemleri gerçekleştiremeyecek.

Günün sonunda ise Android telefonlarda root yetkisiyle beraber çok büyük boyutlara ulaşan güvenlik açıklarının ortaya çıkmaması ve günlük kullanıcıların güvende olması sağlanacak. Öte yandan bu Android'in özgürlüğü kısıtlanıyor gibi de yorumlanabilir. Yine de işi bilen adam her türlü geliştirmeyi yapabilirken basit kullanıcıların bu tür işlemlerden uzak tutulması genel olarak kişilerin güvenliği için çok daha doğru bir karar olacak.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0