Android Desteğini Kaybeden Huawei, Bundan Sonra Ne Yapacak?

170
34
17
17
16
ABD pazarında satış yapmamasına rağmen dünyanın en çok telefon satan ikinci firması konumuna gelen Huawei ile Google’ın arası açıldı. Büyük bir sürpriz yaşanmazsa, gelecek Huawei cihazları Android desteğinden mahrum olacak. Peki Androidsiz bir Huawei neleryapabilir?

Akıllı telefon piyasası son 2 ila 3 yıldır, sadece Samsung ve Apple’ın elinde değil. Çin merkezli üreticiler arasından sıyrılıp, küresel arenada büyük başarılar yakalayan Huawei de zirveye ortak bir isim haline geldi. Hatta son 6 aydır, Apple’dan daha çok cihaz satışı yaparak yılların lideri Samsung’u tehdit etmeye başladı. Üstelik Huawei, uzun bir süredir ABD’de resmi olarak cihaz satışı yapamıyor. Operatörler faturalara ek olarak Huawei’den seçenek sunmuyor. 

Hatta ve hatta Huawei’nin üst düzey yetkilileri, ABD’de gözaltına alınıyorlar. Trump’a göre Çin, Huawei’yi kullanarak, kullanıcıların bilgilerini Çin hükümeti ile paylaşıyor. Bu iddialar ve endişler üzerine artan gerilimlerin neden olduğu son hamle ise Google cephesinden geldi. ABD’li teknoloji devi, Çinli Huawei’nin gelecek cihazları için Google Play servisleri ve Android desteğini askıya aldı.

Huawei’nin Android desteğinden yoksun bir şekilde faaliyet gösterme planları, bir süredir gündeme gelmiyordu. ABD’nin uluslararası arenada yarattığı baskıdan dolayı firma, mevcut konumunu korumak için bazı planlar yapıyordu.

Diğer taraftan Google hizmetleri dünyanın en büyük akıllı telefon pazarlarından birisi olan Çin’de zaten kullanım dışı. Huawei, Xiaomi, Oppo, OnePlus, Samsung gibi devler; zaten Çin’de Android desteğinden yoksun bir şekilde faaliyet gösteriyor. Çin’de Google’ın yasaklı olmasından dolayı, ülkede satılan Android işletim sistemine sahip cihazlarda, yazılımsal olarak bazı çözümler sunuluyor. Bu çözümler, Google’ın değil üreticilerin kendi çözümlerinden ibaret.

Örneğin Çin'den ithalatçı garantili ya da garantisiz bir Android cihaz getirdiğinizde, içerisinde pek çok Çince ve Play Store hizmetlerine alternatif olan uygulama bulunuyor. Bu durum, Huawei dahil bütün üreticilerin cihazları için geçerli. Çin’deki kullanıcıların cihazları; Google’dan değil üreticilerden güncelleme alıyor, kullanıcılar uygulamaları alternatif ve yerel mağazalardan ediniyorlar. Ayrıca Gmail, YouTube, Drive ve Çeviri gibi uygulamalar, Çin’deki Android cihazları tarafından desteklenmiyor. Çin’deki kullanıcılar bazı özel VPN servisleriyle tüm Google hizmetlerine erişebiliyorlar.

Tüm bunların ışığında, Huawei’nin tamamen Android’den yoksun kalması durumunda yapabileceği 3 şey var:

  • Kendi işletim sistemini geliştirmek; cihazları bu işletim sistemiyle sunmak,
  • Yeni çıkaracağı cihazlarını Çin’deki gibi Google hizmetlerinden yoksun şekilde sunmak, cihazları sürekli olarak kendi güncellemeleriyle ve güvenlik yamalarıyla desteklemek,
  • Zamanında Nokia’nın yaptığı gibi Microsoft ile anlaşıp alternatif yola başvurmak.

İlk ihtimal kulağa hoş ve mantıklı gelse de Huawei, köken olarak Apple gibi bir yazılım firması değil, bir donanım üreticisi. Elbette elindeki sermaye bu iş için fazlasıyla yeter, ancak halihazırda iOS ve Android ile doymuş, hatta yıllar önce Microsoft gibi bir devi piyasanın dışına itmiş etmenler var. Huawei’nin global çapta yazılım konusunda Android’e bir alternatif sunması çok çok zor. Bunun en büyük sebebi ise Android’in artık bir ekosistem olması; sadece akıllı telefonlarda değil, katlanabilir telefonlarda ve aksesuarlarda da çalışması. 

Huawei’nin kendi işletim sistemiyle Android kadar kararlı, Apple ile olan rekabetini sürdürecek işletim sistemi üretmesi çok zor. Firma bunu pilot bölgelerde deneyebilir, ancak böyle bir adımın global çapta yaygın kitlelere uygulanması yıllar alır. Basit bir Android güncellemesinin dağıtımı cihaz sayısından dolayı minimum 6 ayı bulurken, yeni bir ekosistemden söz etmek ütopik kaçıyor. Bunun yanında milyonları bulan uygulama zenginliği ve uyumluluk da cabası...

İkinci ihtimal ise gelecekteki Huawei kullanıcılarının Çinli kullanıcılarla kader ortağı olacağı anlamını taşıyor. Açıkçası Google’ın yasaklı olmadığı bir yerde, böyle bir ihtimalde hiç kimse iki yabancı üretici arasından gidip de Huawei’yi seçmez. İlla Çinli bir alternatif arıyorsanız, zaten Xiaomi var. Huawei’nin Google desteksiz, Çin pazarı taktiğine sahip cihazlarda global çapta başarı yakalaması zor. Hatta imkansız.

Üçüncü ve son seçenek de başlangıçta kulağa o kadar parlak gelmiyor. Zira zamanında Nokia ile ortak olarak piyasaya giren, ardından Nokia tükendikten sonra kendi adıyla akıllı telefon üreten Microsoft var. Mobil Windows sürümler,, Android ve iOS karşısında hiçbir zaman baskın gelemediler. 

Microsoft, uzun bir süredir akıllı telefon piyasasına Surface Phone adı verilen yeni bir Windows Mobile ailesiyle katılmaya hazırlanıyor. Belki de Huawei, bu yola başvurarak hem kendi işletim sistemini yaygınlaştırma güçlüğünden kurtulur, hem de dünyanın en zengin şirketini arkasına alır. Elbette yine de son karar kullanıcılara ait olacak.

  • Not: ABD'nin Çin ile arasındaki bu gerilim, 2020 seçimlerinden sonra yeniden şekillenebilir. Önümüzdeki yıl yapılacak ABD başkanlık seçimlerinin ardından Huawei yasaklarının arkasındaki isim olan Donal Trump yerine uzlaşmacı politikaları savunan bir başkan gelebilir.

Huawei’nin gelecek planlarını sizler için takip ediyoruz. Tüm detayları anlık olarak aktarmaya devam edeceğiz, takipte kalın.

170
34
17
17
16
Emoji İle Tepki Ver
170
34
17
17
16