Apple'ın 2018 MacBook Pro'da Kullandığı Klavye Zarı, Tozlara Karşı Ne Kadar Dirençli?

10
4
3
2
1
Apple'ın geliştirdiği, klavye tuşlarının alt kısmını çevreleyen ince plastik zar, tozlara karşı dayanıklı olması ve işlevselliği iyileştirmesi amacıyla üretildi. Peki bu zar ne kadar başarılı?

Apple’ın kendine has olan klavye mekanizması, tozlara karşı bazı zaaflar içeriyor. Hatta öyle ki klavye üzerinden cihazın içerisine geçen bir toz parçası, potansiyel olarak üst panele komple zarar verebiliyor ve büyük maddi hasarlara neden olabiliyor. Bu konuda çalışma yapan Apple, MacBook Pro’yu temel alarak klavyenin etrafını koruyucu bir zar ile çevreleyen yeni bir teknoloji geliştirmiş.

Son yıllarda da fark ettiğimiz üzere Apple, tıpkı akıllı telefonlarda olduğu gibi dizüstü modellerini de inceltme yoluna gidiyor. Bilgisayarlardaki en çok yeri kaplayan donanımlardan birisinin de klavye olması, onu güncellemenin kaçınılmaz olduğu anlamını taşımakta. Buradan yola çıkarak Apple “Kelebek mekanizması” denilen farklı bir sistem kullandı. Bu yeni mekanizma klavyeyi oldukça ince hale getirdi fakat bazı yeni problemleri de ortaya çıkardı. İlk olarak 2016 yılında piyasaya sürülen bu klavye, kullanıcılara tuşların altına sıkışan tozlar nedeniyle oldukça zor anlar yaşatıyordu. Zira söz konusu tasarım ile tuşların arasına toz girmesi çok kolay.

Tuşların altına sıkışan tozlar, kullanıcı tuşa bastığı zaman düğmenin zemine inmesine engel oluyor ve teması engelliyordu. İlk başlarda Apple bu durumu kabul etmedi ve kusurun kendisinden kaynaklanmadığını öne sürdü fakat MacBook’ların garanti süresini uzatmaktan kaçamadı. Şirket bu durumdan dersini almış olacak ki 2018 MacBook Pro’da klavyeye yeni bir koruyucu zar eklemiş. Tuşları çevreleyen bir çeşit silikon membran tasarlayan Apple, tozların mekanizmaya girmesini önlemeyi amaçlıyor.

Tabi yeni geliştirilen bir mekanizma söz konusu olunca ve bunu yapanda Apple ise bu konularda her şeyi irdeleyen ve inceleyen iFixit boş durur mu? Nitekim durmadı. Bu yeni zarı yakından inceleyen iFixit, malzemeleri sökerek son derece zorlu koşullarda test etti. Toz parçacıklarının tuşlara nasıl yayıldığını gösteren ufak bir çalışmayla işe başlayan iFixit, inceden inceye zarı kontrol etmeye başladı.

Yapılan testlerde Apple’ın bu konuda ilerleme kaydettiğine hiç şüphe yok fakat yeni üretilen bu zar öyle çokta aman aman bir dirence sahip değil. Yani eskisine nazaran tozlara daha dirençli ancak yeteri kadar mükemmel olmayan bir güvenlik kalkanı söz konusu.

Kaynak : https://www.extremetech.com/electronics/273912-tests-shows-new-apple-keyboard-is-good-not-great-at-repelling-dust
10
4
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
10
4
3
2
1