Apple'ın, Karma Gerçeklik Gözlüğü Vision Pro Hakkında Söylemekten Kaçındığı Gerçekler

6
3
0
0
0
Apple'ın, Karma Gerçeklik Gözlüğü Vision Pro Hakkında Söylemekten Kaçındığı Gerçekler
Apple, adeta gövde gösterisi yaptığı WWDC'de uzun yıllardır beklenen Vision Pro'yu tanıttı. Gözlük vaat ettikleriyle çok konuşuldu, ancak bir de söylenmeyenler vardı.

Apple, 2007'de Steve Jobs tarafından "One more thing" diyerek tanıtılan ve süregelen yıllarda büyük bir devrimsel dönüşüme yol açan iPhone'dan beri en yenilikçi ürününü tanıttı. Evet, Apple'ın karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro'dan bahsediyoruz. WWDC'de tanıtılan Vision Pro, gerçeklik ile sanal dünyayı bir araya getirmeyi başarıyor. 

Apple Vision Pro'yla ilgili lansmanda tanıtılanlar o kadar etkileyiciydi ki hepimiz teknolojinin geleceği noktayla ilgili hayaller kurmaya başladık. Bundan 3 yıl sonraki yeni hayat normallerimizi düşündük. Biraz oturup düşündüğümüzde ise aslında her şeyin de mükemmel olamayacağı kanısı oturmaya başladı. Apple, bu yeni gözlükle ilgili hep güzel şeyler söyledi, ancak söylemediği bazı şeyler de var. Şimdi bu gözlük hakkında söylenmeyen şeylere bakacağız.

Apple Vision Pro'nun göz sağlığınıza nasıl bir etkisi olduğu bilinmiyor.

Öncelikle Apple Vision Pro, bir sanal gerçeklik gözlüğünden ziyade artırılmış gerçeklik gözlüğüne daha yakın bir teknoloji. Çevrenizden tamamen kopup sadece ekrana baktığınız sanal gerçeklik gözlüklerine göre gözleriniz için daha sağlıklı bir gözlük olduğunu öngörebiliriz. Ancak Apple'ın lansmanda Vision Pro'nun göz sağlığına etkisiyle ilgili bir açıklama yapmadığını gördük. 

Bu tarz sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gözlüklerinde özellikle uzun kullanımlarda göz yorgunluğu, göz tansiyonu gibi sorunlar görüldüğünü biliyoruz. Apple Vision Pro'yu da kullanırken göz sağlığımıza dikkat edilmesi büyük önem arz ediyor.

Apple tarafından önerilmiş bir ideal kullanım süresi bulunmuyor.

Apple'ın karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro'nun çıkışına hala uzun bir zaman var. Bu süreçte elbette yeni açıklamalar gelecektir, ancak lansmanda cevap bulamadığımız bir diğer konu ideal kullanım süresi. Telefonlarımız gibi hayatımızın içine entegre olacaksa uzun süreler kullanılabilir olması gerekir. Vision Pro'nun ise ideal kullanım süresiyle ilgili bir detay şu an için yer almıyor.

Çok yüksek fiyata sahip olması nedeniyle çok daha sınırlı bir kitleye hitap edebilir.

Her ne kadar iPhone'dan beri en devrimsel ürün demiş olsak da bir ürünü vazgeçilmez yapan şey aslında yazılım desteğidir. Apple'ın App Store'u, Google'ın Play Store'u gibi mağaza sayfaları milyonlarca uygulama ve oyuna ev sahipliği yapar. Çünkü hitap ettikleri kitle çok geniştir. Vision Pro ise 3500 dolarlık fiyatıyla sadece bizim için değil diğer ülkeler için de bir hayli pahalı. Haliyle bu teknolojiye erişen kişi, en azından başlangıçta daha sınırlı kalacak. Bu sebeple üçüncü taraf uygulama geliştiricileri bu pazara girmek istemeyebilir.

En azından ilk aşamada iPhone ve diğer akıllı telefonlar kadar pratik olmayacak.

Apple Vision Pro, teknolojinin geldiği noktayı bize çok iyi gösteriyor, ancak kendi cebimizdeki telefonlar kadar da pratik olmayacaktır. Öncelikle kafamızda sürekli bu cihazlarla gezmemiz pek mümkün değil. Hem batarya süresinin kısa olması hem de çalınma gibi riskler nedeniyle dışarıda seyahat ederken bu cihazları kolay kolay kullanamayız. Elbette gözümüze bu kadar yakın ekranlar baş ağrısı gibi sağlık sorunlarına da neden olabilir.

Ekranları ortadan kaldıracak iddiaları olsa da ilk aşamada pek mümkün değil.

Apple Vision Pro ile gözünüzün önündeki her yeri ekran yapma imkanınız var. Bu sebeple televizyonların tarih olacağı bile söyleniyor. Bu iddia belki gelecek yıllarda mümkün olabilir, ancak ilk aşamada çok da gerçekçi değil. Ailecek izlenebilen televizyonların aksine Apple Vision Pro daha kişisel bir deneyim sunuyor.

Bu teknoloji aslında çok da yeni değil, bir süredir örneklerini görmeye başlamıştık.

Lansmanda Apple Vision Pro'nun daha önce hiç olmayan bir şeyi yaptığı izlenimi yaratıldı. Aslında lansmandaki düzeyde bir ürün gerçekten yok, ancak buna benzer birkaç ürünü önceden görmeye başlamıştık aslında. 2015'te tanıtılan Microsoft HoloLens gibi ürünler halihazırda piyasada. Ancak Apple Vision Pro'nun buradaki en büyük artısı bu teknolojiyi popülerleştirmesi ve diğer firmaları rekabete geçmeye zorlaması olacak gibi görünüyor.

Apple Vision Pro'nun çıkmasını bizler de sabırsızlıkla bekliyoruz. Belki de gerçekten geleceğimizin teknolojisiyle tanıştık. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde teknolojinin yönünün nereye evrildiğini çok daha net bir şekilde göreceğiz. Peki sizler Apple'ın karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.

Dün akşam neler oldu? İşte tarihe geçecek WWDC 2023'teki en önemli gelişmeleri derlediğimiz içeriklerimiz:

Apple'ın ilk iPhone lansmanından bu yana belki de en büyük yeniliği: Vision Pro tanıtıldı:

Tüm Apple ürünleri, sadece 2 hafta aradan sonra bir kez daha zamlandı:

iOS 17 ile birlikte yeni iPadOS, macOS, tvOS ve watchOS sürümleri de geldi:

Yeni 15 inç MacBook Air ve yeni Mac Pro da karşımıza çıktı. Yeni Mac Pro, Apple'ın bugüne kadarki en güçlü işlemcisi M2 Ultra ile geldi:

Apple Mac'lerin belki de en büyük eksikliğini, oyunları Mac'e getirecek projesini açıkladı:

Bu arada, bugüne kadar satılan en pahalı Apple ürünü olan 2019 Mac Pro, Türkiye'de satıştan kaldırıldı:

6
3
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
3
0
0
0