iPadOS 17, watchOS 10, macOS 14 ve tvOS 17 Tanıtıldı: İşte Gelen Tüm Yenilikler

5
5
1
0
0
Apple, bugün başlayan WWDC 2023'de iPadOS 17, watchOS 10, macOS 14 ve tvOS 17'yi tanıttı. iPad, Mac, Apple Watch ve Apple TV işletim sistemlerine birçok yeni özellik geldi.

Apple'ın uzun süredir beklenen geliştirici konferansı WWDC 2023 bugün resmen başladı. Teknoloji devi, geçtiğimiz dakikalarda gerçekleştirilen etkinlikte hem donanım hem de yazılım tarafında birçok yeni ürün ve hizmetini bizlerle buluşturdu. 

Gerçekleştirilen etkinlikte iOS17'ye ek olarak iPadOS 17, watchOS 10, macOS 14 ve tvOS 17'de tanıtıldı. iPad, Mac, Apple Watch ve Apple TV'nin işletim sistemlerinin yeni sürümleriyle gelecek tüm özelliklere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Yepyeni macOS 14 “Sonoma” ile tanışın:

macos 14

15 inç MacBook Air ve yepyeni Mac Pro ile başlayan etkinlikte Apple bilgisayarları çalıştıran işletim sistemi macOS’un da yeni sürümü tanıtıldı.

Yeni macOS 14 sürümü, “Sonoma” adına sahip oldu. Yeni işletim sistemi sürümü, özellikle oyuncuları sevindiren çok büyük özelliklerle birlikte geliyor. Fakat yenilikler sadece bunlarla sınırlı değil.

Araç takımları Mac bilgisayarlara geliyor:

macos 14

Windows bilgisayarlarda uzun süre bulunup tarihe kavuşan ana ekrandaki araç takımları, artık Mac bilgisayarlara da geliyor. Yeni macOS 14 Sonoma ile birlikte MacBook kullanıcıları, ana ekranlarına pek çok araç takımı ekleyebilecek.

Bu araç takımlarının her biri interaktif araçlar da olabilecek. Bu sayede kullanıcılar, araç takımları ile klasörlerle etkileşime girebilecek, çok daha esnek kullanım senaryolarına kavuşacak.

Araç takımları, bilgisayar ile aynı ağa bağlı iPhone’lar aracılığıyla da erişilebilir olacak.

Oyunculara özel yenilikler:

macos 14

Apple, macOS ile birlikte bilgisayarlara “oyun modu” adlı bir özellik daha getirdi. Oyun modu, Mac bilgisayarlarda ses gecikmesini düşürecek, Xbox ve PlayStation kontrolcülerinde Bluetooth örnekleme işlemini iki kat hızlandıracak.

macos 14

Ayrıca oyunların Mac’e port edilmesini sağlayacak yeni bir geliştirici kiti de macOS ile birlikte geldi. Oyunla birlikte gelen en büyük sürpriz ise bu dünyanın en büyük temsilcilerinden Hideo Kojima’nın sahneye çıkışı oldu. Kojima, Death Stranding Director’s Cut’ın Mac bilgisayarlara geleceğini duyurdu.

Videokonferanslara da iyileştirmeler geliyor:

macOS 14 ile birlikte video görüşmelerinde de bazı yenilikler bizi karşılayacak. Yeni "Presenter Overlay" özelliği ile birlikte sunum yapan kullanıcılar, ekran paylaşımını kendi görüntülerinin arkasına atabilecek. Ayrıca kamera görüntüsü üzerinde AR efektler de yapılabilecek.

Bu AR efektleri de mimikler ve el hareketleriyle tetiklenebilecek. Örneğin, iki elinizle birlikte baş parmak yukarı hareketini yaptığınızda ekranda havai fişekler patlamaya başlayacak.

Safari tarayıcısına gelen yenilikler:

macOS 14 ile birlikte Mac'lerdeki Safari tarayıcısında da önemli değişiklikler görülecek. Safari kullanıcıları artık profiller oluşturabilecekler. Bu profillerde işaretlenen yer imleri de sadece profile özel olacak. Ayrıca tarayıcıya kayıtlı şifreler, aile üyeleriyle paylaşılabilecek.

iPadOS 14 ile gelecek yenilikler 

"Sağlık Uygulaması iPad'e geliyor

Apple, uzun süredir beklenen bir özelliğin iPadOS ile geleceğini duyurdu. iPhone'ların sevilen "Sağlık" uygulaması iPad'lerde de karşımıza çıkacak.

Kilit ekranı yenileniyor

Apple, iPadOS 17'ye çok istenen bir özelilğin de geleceğini duyurdu. iOS 16'yla tanıtılan kişiselleştirilebilir kilit ekranı özellikleri iPad'e geliyor. Slow motion efektli duvar kağıtları, iyileştirilmiş widget'lar ve daha fazlası yeni işletim sistemi sürümünde yer alıyor.

iPadOS ile gelen diğer yenilikler:

  • PDF dosyalarından alıntı alınabilecek.
  • Siri'ye artık "Hey" demeden sadece "Siri" diyerek erişebilme.
  • AirPlay artık desteklenen televizyonlarda da çalışacak, iPad ile aralarında dosya transferi yapılabilecek.
  • Haritalar uygulaması artık çevrimdışı kullanılabilecek.

Apple akıllı saatlere geçelim: İşte watchOS 10 ile gelen yenilikler!

Apple'ın akıllı telefonlarının yeni işletim sistemi olacak watchOS 10, yeni araç takımlarına ev sahipliği yapacak. Bununla birlikte araç takımları, gün boyunca ana ilişkin olduğunu düşündüğü verileri kullanıcılara sunacak. Takvim bildirimleri, ilaç hatırlatıcıları gibi bilgiler, Watch cihazlarda yer alacak.

Apple TV'nin yeni işletim sistemi: tvOS 17

Apple televizyonların yeni işletim sistemi tvOS 17 de önemli yeniliklere sahip. Yenilenen Denetim Merkezi bu yeniliklerin en başında gelirken FaceTime da artık televizyonlara taşınıyor. Kullanıcılar, Apple TV 4K ile FaceTime görüşmeleri yapabilecek. Çağrılar, iPhone veya iPad üzerinden başlatılacak.

tvOS 17 ile gelen diğer yenilikler ise şu şekilde:

  • Dolby Vision 8.1 desteği
  • "Diyalogu Geliştir" sçeeneği
  • Üçüncü taraf VPN desteği

Dün akşam neler oldu? İşte tarihe geçecek WWDC 2023'teki en önemli gelişmeleri derlediğimiz içeriklerimiz:

Apple'ın ilk iPhone lansmanından bu yana belki de en büyük yeniliği: Vision Pro tanıtıldı:

Tüm Apple ürünleri, sadece 2 hafta aradan sonra bir kez daha zamlandı:

iOS 17 resmen tanıtıldı:

Yeni 15 inç MacBook Air ve yeni Mac Pro da karşımıza çıktı. Yeni Mac Pro, Apple'ın bugüne kadarki en güçlü işlemcisi M2 Ultra ile geldi:

Apple Mac'lerin belki de en büyük eksikliğini, oyunları Mac'e getirecek projesini açıkladı:

Bu arada, bugüne kadar satılan en pahalı Apple ürünü olan 2019 Mac Pro, Türkiye'de satıştan kaldırıldı:

5
5
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
5
1
0
0