Atatürk’ün "Türk, Öğün, Çalış, Güven" Sözü Aslında Ne Anlama Geliyor?

493
37
18
13
13
Hemen hemen her okulun Atatürk büstünde yer alan, çocukluğumuzdan bu yana sıkça duyduğumuz “Türk; öğün, çalış, güven” sözündeki “öğün” kelimesi çoğu zaman yanlış yorumlanıyor ve anlaşılıyor. Önderimiz Mustafa Kemal’in bu sözle anlatmak istediği ise aslında çok farklı.

Atatürk’ün sıklıkla dile getirdiği, hemen hemen her Türk vatandaşının ezbere bildiği bir söz vardır. Okulların Atatürk büstlerinde, kitaplarda ve duvarlar asılı olan “Türk; öğün, çalış, güven” sözü, içindeki “öğün” kelimesinin hatalı telaffuzundan dolayı sıkça yanlış anlaşıldığı düşünülür.

Atatürk, sözünün başındaki “Türk” kelimesiyle, Türkiye Cumhuriyeti halkına sesleniyor. Her vatandaşa bir bir ne yapması gerektiğini hatırlatan o kelimeleri sıralıyor. En çok yanılgının yaşandığı söylem ise “öğün” kelimesi. Zira akıllarda sürekli “övün” olarak canlanması, ancak yazılı çoğu yerde "öğün" ifadesinin geçmesi karmaşaya neden olabiliyor.

“Türk; öğün, çalış, güven” sözü doğru, çünkü "öğün" o yıllarda bugünkü "övün" anlamındaydı. Peki karmaşanın sebebi ne?

Yanılgılara konu edilen ve öz Türkçe bir kelime olan “öğün” aslında “öğ” kelimesinden türetiliyor. Bu kelime ise “akıl - us”  anlamına geliyor. Çoğu kaynağa göre kelimelere o dönemlerdeki kullanımıyla getirilen “-ün” eki ise “akıllan, aklını kullan” anlamı kazandırıyor. Aslında "öğün" kelimesi için bu doğru olsa da Atatürk'ün sözünde geçen "öğün" kelimesi "övünmek" anlamında kullanılıyor. 

Yani “Türk; öğün, çalış, güven” sözündeki “öğün” kelmesinin anlamı, “övün” kelimesiyle aynı.

493
37
18
13
13
Emoji İle Tepki Ver
493
37
18
13
13