Bakan Açıkladı: TÜBİTAK'a Bağlı Yapay Zeka Enstitüsü Kurulacak

28
10
5
2
0
Almanya-Türkiye Yapay Zeka Konferansında konuşan Sanavi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TUBİTAK bünyesine bağlı olarak çalışmalarını sürdürecek bir Yapay Zeka Enstitüsü kurmayı planladıklarını açıkladı.

Almanya-Türkiye Yapay Zekâ Konferansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier'in katılımıyla Berlin'de gerçekleştirildi. Varank, konferansın açılış konuşmasında, yapay zekâ ve dijital dönüşüm alanındaki gelişmelerin politikacıları daha aktif, yenilikçi ve çözüm odaklı olmaya teşvik ettiğini söyledi.

Yapay zekânın gelişme göstermesiyle beraber pazarda yaşanan pay kapma yarışına da değinen Bakan Varank, "2030 yılına geldiğimizde küresel ekonomiye yaklaşık 16 trilyon dolarlık ilave katkı yapabilecek bir teknolojiden bahsediyoruz. Bu durum aynı zamanda yeni büyüme modelleri, yeni meslekler, verimlilik artışları ve zorlu rekabet koşullarını da beraberinde getirecek. Ticaret savaşları küresel gündemi meşgul ederken ekonomik teorilerin bile baştan yazılmasını gerektirebilecek bir devrimin eşiğindeyiz." açıklamasında bulundu.

“Yapay zekâ çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürümesi için küresel iş birliğine ihtiyaç var”

Diğer teknolojik gelişmelere benzer bir şekilde, yapay zekânın da uygulama alanlarına bağlı olarak insanlık için yararlı veya zararlı şekilde değerlendirilebilecek bir teknoloji olduğunu belirten Varank, "Yapay zekâ çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürümesi için küresel iş birliğine ihtiyaç var. Hukukun üstünlüğü ve demokratik değerler gözetilerek, dürüst ve adil bir ekosistemin oluşturulması gerekiyor." diye konuştu. Bakan Varank ayrıca, Japonya’da yapılan G-20 zirvesinde tüm ülkelere ortak bir çağrı yaptıklarını ve yapay zekâ standartları ve etik normlar oluşturulması önerisi getirdiklerini hatırlattı.

Türkiye’nin yeni gelişen teknolojilerde adı geçen ülkelerden biri olması için tüm imkânların seferber edildiğini belirten Bakan Varank, dijital teknolojileri geliştiren firmalara, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinde destek olacaklarını ve bu sayede yatırımların artmasını sağlayacaklarını söyledi. Varank, "Bilim İnsanı Destek Programları ile yapay zekâ ve ilgili alanlarda burslar veriyoruz. Ulusal araştırma kuruluşumuz TÜBİTAK, yapay zekâ alanında teknoloji geliştirme ve uygulama faaliyetleri sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

Varank: TÜBİTAK bünyesinde bir Yapay Zekâ Enstitüsü kurmayı planlıyoruz

Varank, Türkiye'de kamu, akademi ve özel sektörün yapay zekâ alanında önemli adımlar attığını anımsatarak, şunları kaydetti: "Bu adımları yönlendirecek ve destekleyecek lider bir kuruma ihtiyacımız var. TÜBİTAK bünyesinde bir Yapay Zekâ Enstitüsü kurmayı planlıyoruz. Bu kurum, yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler geliştirecek, akademide üretilen bilimsel çıktıları, kamu ve özel sektörün hizmetine sunarak bir köprü vazifesi görecek."

Konferansın ikincisi 2020'de Ankara'da

Bu kurulacak olan enstitünün yapay zekâ tabanlı inovosyon konusunda çok önemli bir iş yapacağını belirten Varank, enstitünün en önemli misyonlarından bir tanesinin kamudaki bilgileri kullanarak yapay zekâ uygulamalarına kaynak oluşturabilmek olduğunu söyledi. Bu enstitü için Alman Yapay Zeka Araştırmaları Merkezi, Federal Yapay Zeka Derneği ve Almanya’da bu konuda uzmanlaşmış üniversitelerle iş birliği yapılacak. Bakan Varank, "Altmaier ile hemfikir olduğumuz bir konu var. Türk-Alman Yapay Zeka Konferansı'nın ikincisini 2020'de Ankara'da gerçekleştirmeyi planlıyoruz." dedi.

Kaynak : https://www.trthaber.com/haber/bilim-teknoloji/tubitak-bunyesinde-yapay-zeka-enstitusu-kurulacak-427771.html
28
10
5
2
0
Emoji İle Tepki Ver
28
10
5
2
0