Bir Strateji Uzmanına Göre Gelecek 10 Yıla Damgasını Vuracak Teknoloji: Kuantum Hesaplama

13
4
1
1
1
Kuantum bilgisayarların, kuantum hesaplamanın önümüzdeki yıllarda insanlık tarihine damga vuracak etkilere sahip olacağı söyleniyor. Bank of America’nın strateji uzmanı da kuantum hesaplamanın 2020’li yıllara damga vuracağını söyledi.

Bank of America strateji uzmanı Haim Israel, 2020’li yıllarda ortaya çıkacak devrimsel özelliğin kuantum hesaplama olacağını ifade etti. Tezini, şu an birçok alana damgasını vuran akıllı telefonlarla güçlendiren Israel, “iPhone, 2007 yılında piyasaya çıkmıştı ve gerçek etkisini 2010’lu yıllarda hissetmiştik. Kuantum hesaplama için ilk iş uygulamalarını, önümüzdeki on yılın sonlarına kadar göremeyeceğiz” dedi.

Strateji uzmanı Haim Israel; kuantum hesaplamanın, iş dünyasına etkisinin akıllı telefonların etkisinden daha radikal ve devrimsel olacağını ifade etti. Gelin kuantum hesaplama konusuna daha yakından bakalım.

Kuantum hesaplama nedir?

Kuantum hesaplama

Kuantum hesaplama, fizik alanındaki kuantum teorisi temelinde gelişen oldukça yeni bir teknoloji. Kuantum teorisi ise en basit şekilde anlatılacak olursa atom altı seviyedeki parçacıkların davranışlarını açıklayan ve gözlemlenene kadar bu parçacıkların, aynı anda birden fazla yerde var olabildiğini belirten bir teori. Kuantum bilgisayarlar, günümüzdeki bilgisayarlar gibi birler ve sıfırları depolamanın ötesine geçmesiyle müthiş bir hesaplama gücü elde ediliyor.

Ekim ayında Alphabet Inc.’in alt kuruluşu olan Google, kuantum bilgisayar kullanarak 53 qubit kuantum hesaplama yongasında 200 saniyede hesaplamayı tamamladıklarını iddia etmişti ki bu hesaplama, en hızlı süper bilgisayarda 10 bin yıl sürüyor. Amazon ise bu ayın başında, kuantum hesaplama teknolojileri geliştirmek için uzmanlarla iş birliği yapma niyetinde olduğunu belirtmişti. Bunların yanında IBM ve Microsoft da kuantum hesaplama teknolojileri geliştiren şirketler arasında.

Kuantum hesaplama; sağlık hizmetleri, nesnelerin interneti ve siber güvenlik alanlarını baştan yaratabilir:

qubit

Israel; kuantum hesaplamanın sağlık hizmetleri, nesnelerin interneti ve siber güvenlik gibi alanlarda devrimsel etkilere sahip olacağını söyledi. Eczacılık şirketlerinin, bu cihazların ilk ticari kullanıcıları olacağını söyleyen Israel, eczacılık endüstrisinin büyük veri problemini sadece kuantum bilgisayarların çözebileceğini de ekledi.

Kuantum hesaplamanın ayrıca siber güvenlik üzerinde de büyük bir etkisi olacak. Günümüzdeki siber güvenlik sistemleri, şifreleme algoritmaları üzerine temel atıyor ancak kuantum hesaplamayla bu denklemler, oldukça kısa bir süre içerisinde kırılabilecek. Okta’nın pazarlama yöneticisi Swaroop Sham, “Gelecekte en güçlü şifreleme algoritmaları dahi, kuantum hesaplamayla önemli miktarda zayıflayacak” ifadelerini kullandı.

Israel, yatırımcılar için ise bu alanda ticari olarak uygulanabilir kuantum hesaplama geliştiren ilk bir, iki şirketin devasa miktardaki verilere erişebileceğini söyledi. Bu da bu şirketlerin yazılımlarını, müşteriler için oldukça değerli hâle getiriyor.

Kaynak : https://www.marketwatch.com/story/quantum-computing-will-be-the-smartphone-of-the-2020s-says-bank-of-america-strategist-2019-12-12
13
4
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
13
4
1
1
1