Bazı Şarkılar Dilimize Neden Takılır? Sorusunun Bilimsel Cevabı

1
0
0
0
0
Bazı Şarkılar Dilimize Neden Takılır? Sorusunun Bilimsel Cevabı
Çoğumuz, dilimize dolanan bazı şarkılardan zar zor kurtuluruz. Bunun sebebinin bilimsel olarak bir açıklaması bulunuyor.

Sabah kalktınız, dilinize bir şarkı takıldı ve o şarkıyı gün boyunca içinizden ya da dışınızdan mırıldanıp durdunuz. Binlerce kez yaşadığımız bu olaya sebep olan şeyi hiç merak ettiniz mi?

Londra’daki Goldmiths Üniversitesi’nde bir grup araştırmacı, bu olaya yönelik bir araştırma yaptı. Dünya genelinde insanların diline dolanan 5 binden fazla şarkıyı inceleyen araştırmacılar, hemen hemen hepsinin nakaratlarının basit sözlerden oluştuğunu tespit etmişler.

Nörolog Oliver Sacks, Musicophilia adlı kitabında dile dolanan şarkılar için “beynimizin müziğe karşı aşırı hassasiyetini gösteriyor” tanımlamasında bulunuyor. Müzik tekrarlardan oluşur ve dilimize dolanan şarkılardan kurtulmanın zorluğunun bundan kaynaklanabileceği belirtiliyor. Yani şarkının tümünü söylemektense hafızamıza takılan bölümlerini tekrarlayıp dururuz. Tekrarlar, hatırlamamızı etkileyen en önemli faktördür. 

Peki dilimize dolanan bu şarkılardan nasıl kurtuluruz? Bunun en iyi yolu başka bir şeyle ilgilenmek. Bilişsel mekanizmamızın bir parçası olan ve sesleri hatırlayıp tekrar etme işlevi gören iç kulağımız, dilimize dolanan şarkının da etki alanına giriyor. Kontrol edemediğimiz bu alana istediğimiz kadar ‘sus artık’ demek bir işe yaramayacak, hatta durumu olduğundan daha beter hale getirecektir. Dolayısıyla yapılacak en iyi şey, onu başka bir görevle oyalandırmaktır. 

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0