Bilim İnsanları, 3,3 Milyar Yıllık Kayalarda Uzaydan Gelen Organik Madde Buldu

22
13
6
1
1
Bilim insanları, gök taşı aracılığıyla Dünya dışından bazı maddelerin gezegenimize geldiğini ve bunu 3,3 milyar yıllık kayalarda fosilleşmiş bir halde bulduklarını söylediler.

Bilim insanları, Güney Afrika bulunan Makhonjwa Dağları'ndaki 3,3 milyar yıllık kayalarda, dünya dışı organik maddenin bulunduğunu düşünüyor. Bu, uzaydan gelen organik maddelerin bir gök taşı ile gezegenimize ulaştığı ve Dünya üzerindeki yaşamın gelişiminin yapı taşlarını oluşturduğu teorisine destek veriyor.

Jeologlar, büyük bir antik volkanik kaya yatağı bulunan Makhonjwa Dağları'nın Josefdal Chert adında bir bölgesini araştırdı. Araştırmacılar, karbon dolgulu katmanlar halinde ve yüzeyin altında oluşan kayadan örnek topladı. Örnekler üzerinde yaptıkları analiz ile organik maddenin kökenini bulmak için elektronların dönüşlerini incelediler. Karbon içeren meteorlarda görülenlerle benzer sinyaller gösteren bulgular, bazı malzemelerin Dünya dışından geldiğine işaret ediyor.

Dünyaya organik karbon molekülleri taşıyan büyük veya küçük meteorlar sayesinde, başka yerlerde ortaya çıkan materyallerin bulunması bekleniyor. Ancak organiklerin gömülü olduğu tortunun zamanla değişmesi ve organik maddenin fosilleşmesi nedeniyle bu eski organik maddenin kökenini bulmak, bilim insanları için zorluk teşkil ediyor.

“Birçok araştırmacı, Dünya üzerindeki Dünya dışı girdilerin, erken yaşamın durumu için (yaklaşık 3,5 ila 3,8 milyar yıl) bol miktarda organik öncü kaynak sağladığına inanıyor” diyen Paris Kimya Araştırma Enstitüsü'nden Didier Gourier, geçen yılki çalışmaların bir açıklamasında şöyle söylüyor:

“Şu ana kadar böyle bir dünya dışı organik maddenin doğrudan kanıtı bulunmuyordu. Çünkü ilkel denizlerin katılaşmış tortularına gömülü olan organik madde; sıcaklık, basınç, zaman gibi değişkenler nedeniyle fosilleşmiş karbonlu bir maddenin ortaya çıkmasına neden olan önemli değişiklikler geçiriyor. Sonuç olarak, çok eski tortul kayaçlarda karbonlu maddenin tespit edilmesi kolay olmasına rağmen, maddenin kökenini belirlemek çok daha zor.”

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/organic-matter-ancient-rocks/
22
13
6
1
1
Emoji İle Tepki Ver
22
13
6
1
1