Bilim Kurulu Üyesine Göre Aşı, Yılbaşından Sonra Piyasaya Çıkabilir

33
9
5
4
3
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, ülkemizdeki koronavirüs aşısı çalışmaları hakkında bilgi verdi. İlhan’a göre yılbaşı sonrası aşıyı piyasada görebiliriz.

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs pandemisi sürecinde yapılan çalışmalara dair açıklamalarda bulundu. 

Prof. Dr. İlhan, antikorların koronavirüs teşhisi sonrasında 4 ay koruma sağladığı yönündeki araştırmayı değerlendirdi ve ülkemizde gerçekleştirilen aşı çalışmaları hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. 

Antikorların yeterli düzeyde olması gerek

 Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan

Antikorlar konusunda açıklama yapan Prof. Dr. İlhan,  "Vücutta yeterli seviyede antikor olması, tekrar o hastalığa yakalanmaktan koruyor demek. Bir hastalıktan korunmak için ya aşı yolu ile antikor üretiyoruz ya da o hastalığın geçirilmesi yolu ile antikor üretilmiş oluyor. Eğer yeterli düzeyde antikor yoksa kişiler tekrardan hasta olabilirler

Bazen duyuyorum, görüyorum çok üzülüyorum. Koronavirüs tanısı almış, evde izolasyon koşulu verilmiş ya da yakınlarına karantina koşulu verilmiş, ama vatandaşlar bunu hiç dinlemiyorlar. Dışarıya çıkıyorlar, parka-bahçeye gidiyorlar, 'zaten evdeyim' diye düşünüyorlar. 'Ben koronavirüs geçirdim, iyileştim, dışarıda dolaşabilirim, bana bir şey olmaz' diye düşünmemesi gerekiyor" dedi.

"Başka ülkelerin aşısına güvenemeyiz"

bilim kurulu aşı

Dünyanın dört bir yanında yoğun şekilde devam eden aşı çalışmalarına değinen bilim kurulu üyesi, "Bir aşının bir ülke tarafından üretilip, kullanıma sokulması bizim de kullanıma sokacağımız anlamına gelmiyor. Yurt dışında üretilen tüm aşılar için bizim kendi ülkemizde de onay alınması gerekiyor. Biz başka ülkelerin aşısına güvenemeyiz. Bu aşıların 'faz çalışmaları' diye ifade ediyoruz ya bu çalışmaların çok hızlı geçerek piyasaya sürülmüş aşılar olabileceği konusunda endişeler var. Bu süreçler öyle kolay bitecek süreçler değil

Bu süreçlerde bakılan koşullardan biri de yan etkiler. Yan etkiler 1 ayda da çıkabilir, 2 ayda da, 3 ayda da çıkabilir. Bu süreçleri tamamlamadıkları için tüm aşılara dikkatli bakmak gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'nın onay verdiği aşılar olduktan sonra sorun olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Aşı yılbaşından sonra

koronavirüs aşısı

Prof. Dr. İlhan, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı onaylı olarak aşı çalışmaları yapıldığını belirtti. Çalışma yapan grupların oldukça ileri aşamalarda olduğunu söyleyen bilim kurulu üyesi, aşıların yılbaşında ya da yılbaşından sonra piyasada olma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade ederken, yine de aşının kesin bağışıklık anlamına gelmediğini ifade etti.

Son olarak dezenfektan konusuna da değinen İlhan, "Vatandaşların hatta dezenfektanları satın alan ticari işletmelerin, kamu kuruluşlarının en önemli dikkat etmesi gereken konu dezenfektanların Sağlık Bakanlığı onaylı olması. Pek çok korsan dezenfektan da ortaya çıktı. İçlerinde bırakın dezenfektanı, normal sudan çok da farklı bir şey olmadığı ortaya çıkmıştı. İçindeki maddeye vatandaşlar çok takılmasınlar. Önemli olan Sağlık Bakanlığı'nın bu maddeyi dezenfektan olarak onaylamasıdır" dedi.

Kaynak : https://www.birgun.net/haber/bilimleri-kurulu-uyesi-ilhan-yilbasi-sonrasi-asinin-piyasada-olma-ihtimali-yuksek-314557
33
9
5
4
3
Emoji İle Tepki Ver
33
9
5
4
3