Türkiye'de Gönüllü Olacak 550 Kişiye Koronavirüs Aşısı Uygulanacak

25
18
9
4
0
Faz 3 aşamasına geçen Pfizer ile BioNTech'in ortak olarak geliştirmeye çalıştığı koronavirüs aşısı, Türkiye'de de 500-550 kişiye uygulanacak. Hacettepe Üniversitesi koordinatörlüğünde yapılacak aşılama çalışmaları, iki doz şeklinde olacak. Katılımcılar, 1 yıl boyunca takip edilecek.

2020 yılının bir numaralı gündem maddesi olan koronavirüs salgını, olağan hayatımızı tümüyle değiştirdi. Uzmanlar, bir yandan tedavi diğer yandansa aşı çalışmaları yürütürken bu konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Pfizer ile başında bir Türkün olduğu ilaç şirketi BioNTech'in geliştirmeye çalıştığı aşının, Türkiye'de de 550 gönüllüye uygulanacağı açıklandı.

Konuyla ilgili açıklamalar, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova tarafından yapıldı. Akova, aşılama sürecinin yine Hacettepe Üniversitesi bünyesinde yürütüleceğini ayrıca üniversitedeki 70-80 kişiye de bu aşının uygulanacağını açıkladı. Akova'ya göre her gün 5-10 kişiye, Pfizer ile BioNTech'in koronavirüs aşısı vurulacak.

COVID-19 aşısı

Prof. Dr. Murat Akova, söz konusu koronavirüs aşısının iki doz halinde uygulanacağını açıkladı. Sürecin nasıl işleyeceğini de anlatan Akova, gönüllülere randevu verileceğini, randevu tarihinde de aşılamanın gerçekleşeceğini söyledi. İkinci dozun birinci dozdan 21 gün sonra uygulanacağını ifade eden Akova, aşının ne kadar etkili olduğuna ek olarak yan etki durumlarının da inceleneceğini söyledi. Ayrıca aşı olan herkes, 1 yıl boyunca da takip edilecek.

Türkiye'de hali hazırda devam eden gönüllü uygulamalarının olduğunu söyleyen Akova, yeni aşının uygulanacağı kişi sayısının bilerek az tutulduğunu söyledi. Aşının dünya genelinde 35 bin kişiye uygulandığını ifade eden profesör, bugüne kadar bu aşının uygulandığı kişilerde herhangi bir ciddi yan etki görülmediğini sözlerine ekledi. 

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/saglik/turk-profesorun-covid-19-asisi-turkiyede-550-gonulluye-uygulanacak,RzKLZwT-IEOr7Z06ejeDVA
25
18
9
4
0
Emoji İle Tepki Ver
25
18
9
4
0