Bir Kişinin Yaptığı Teknolojik Harcama Miktarı, Son 5 Yılda Ne Kadar Değişti?

138
22
5
5
5
2019’un ilk yarısı bitmek üzere. Her yıl olduğu gibi bu yıl da teknolojik ihtiyaçlarımızı gidermek için farklı alışverişler yaptık, ihtiyacımız oldukça da yapmaya devam edeceğiz. Sonuçta zaruri teknolojik ihtiyaçlarımızı karşılamamız şart. Peki bundan 5 yıl öncesiyle bugünün arasında teknolojik ihtiyaçlarımıza ayırdığımız “maddi kaynaklar” nasıl değişim gösterdi? 5 yıl önce satın aldığımız ürünlerin bugünkü eş değerlerine ne kadar para harcıyoruz? Gelin birlikte bakalım.

Temel teknolojik ihtiyaçlarımız nelerdir? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişim gösterse de bazı ürün ve hizmetler sabit ihtiyaçlar listesine dahil edilebilir. Akıllı telefon, kişisel bilgisayar, kulaklık, USB bellek gibi yükte hafif, ancak toplam pahada ağır şeylerden söz ediyoruz. Çoğu insan bu temel ihtiyaçlarını tek bir hamlede karşılayamıyor. 

Bugün hep birlikte; sıradan bir bireyin, ortalama özelliklere sahip teknolojik cihazlar için yaptığı harcama miktarlarına göz atıyoruz. Hesaplamayı kolaylaştırmak ve daha anlaşılabilir olmak adına, ortalama bir bireyin sahip olması gereken temel teknolojik cihazları hatırlayalım.

Kişisel ilgi alanlarımız ve tercihlerimize göre sahip olmamız gereken cihazların sayısı artıp azalabilir. Aynı şekilde cihazların özellikleri de kişiden kişiye değişim gösterebilir. Bu nedenle, yine hesabı kolaylaştırmak adına 2014 ve 2019 yılında, aynı ürün klasmanına sahip cihazları seçiyoruz. Yapacağımız fiyat karşılaştırmaları da 2014 ve 2019 yıllarında aynı sınıfta yer alan ürünler üzerinden olacak. Lafı daha fazla uzatmadan, önce fiyat bazında 5 yıl öncesi ve bugünü karşılaştıracağız. Ardından verilerimizi toparlayıp analizimizi sunacağız. 

  • Not: Bu yazıda karşılaştırılan şey cihazların teknolojik gelişimleri değil, onlara ulaşmak için harcanması gereken maddi tutarlardır. 

Hazırsak, başlıyoruz!

2014 vs. 2019: Akıllı telefon seçimi

2014’ün en gözde telefonlarından olan Samsung Galaxy S5, bundan 5 yıl önce yaşayan birisinin satın alabileceği en gelişmiş akıllı telefonlardandı. Günümüzün aynı sınıfta bulunan amiral gemisi cihazlarından birisi ise Samsung Galaxy S10. Her ikisinin de üreticisi olan Samsung, bu cihazları 5 yıl arayla ve “amiral gemisi” sıfatıyla üretti. Her iki cihaz da sahip olduğu özellikler bakımından kendi döneminin en iyileri arasında bulundular. 

  • Samsung Galaxy S5’in Türkiye başlangıç fiyatı: 2.199 TL
  • Samsung Galaxy S10’un Türkiye başlangıç fiyatı: 6.849 TL

2014 vs 2019: Kişisel bilgisayar seçimi

Hem bugünün hem de 5 yıl öncesinin en çok tercih edilen kişisel bilgisayarları dizüstüler oldu. Bu seçimler sırasında oyun bilgisayarları gibi yüksek performanslı ya da temel işlevler için kullanılan düşük performanslı cihazları değil, orta seviyeli, taşınabilir ve sıradan bir kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayabilecek iki cihaz belirliyoruz. 

Apple’ın dizüstü bilgisayar serisi MacBook Air, hesap yapmamızı kolaylaştırmak ve farkı ortaya koymamızı sağlamak adına adına ideal bir ürün. 

  • 13 inç, 128 GB - MacBook Air Türkiye Fiyatı (2014): 2799 TL
  • 13 inç, 128 GB - MacBook Air Türkiye Fiyatı (2019): 9199 TL 

2014 vs 2019: USB bellek seçimi

USB belleklerde veri aktarım hızları son 5 yılda artış gösterdi. Nitekim yazının başında da söylediğimiz gibi amacımız teknolojik gelişmelere değil, fiyatlardaki değişimlere dikkat çekmek. Bu nedenle hafıza miktarı aynı olan, yani temel özellik açısından özdeş iki bellek seçimi yapacağız. Bu bellekler hepsi, kişisel bilgilerimizi saklamak adına ideal taşınabilirlikte olmak zorunda. 

  • Seagate 2,5 inç 1TB, USB 3.0 ve USB2.0 Türkiye fiyatı (2014): 165 TL
  • Seagate 2,5 inç 1TB, USB 3.0 ve USB2.0 Türkiye fiyatı (2019): 339 TL

2014 vs 2019: Kulaklık seçimi

Kulaklıklar, çoğu akıllı telefonun kutusundan çıksa da oldukça kişisel teknolojik ürünler arasında bulunuyorlar. Çoğu üreticinin orta seviyeli telefonlarının kutularından çıkan kulaklıklar, piyasada harici olarak satın alınabilen kulaklıklar kadar işlevsel, uzun ömürlü ve yüksek performanslı olmuyor. 

Son yıllarda Bluetooth bağlantısına sahip kulaklıklar popüler olsa da hâlâ yaygın olarak kablolu kulaklıklar kullanımda. Hatta 2014 yılında piyasaya sürülmüş kaliteli bir kulaklığı bugün bile kutusundan çıkarsanız, temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak düzeyde performans verebilir. Tercihimizi Sennheiser markası üzerinden yapıyoruz.

  • Sennheiser CX 200-II Street Kulak içi kablolu kulaklık fiyatı (2014): 84 TL
  • Sennheiser CX 200-II Street Kulak içi kablolu kulaklık fiyatı (2019): 169 TL

Toplam harcama miktarları:

  • 2014 yılında: 5.348 TL
  • 2019 yılında: 16.556 TL
  • Teknolojik harcamalardaki artış oranı: %67,6

Asgari ücret karşılaştırması:

Alım gücünü temel düzeyde anlamlandırabilmek ve karşılaştırmak için 2014 ve 2019 arasındaki asgari ücret farkına bakmakta fayda var. 

  • 2014 net asgari ücret: 891 TL
  • 2019 net asgari ücret: 2020 TL
  • Asgari ücretteki artış oranı: %55,8

Sonuç: 

Asgari ücretli bir birey listede yer alan ürünlerin hepsini tek seferde satın alamıyor. Ancak yine de dönemsel bazda bir kıyaslama yapabilmek için standart ücretler üzerinden karşılaştırma yapmak daha net sonuçlar veriyor. Son 5 yılda asgari ücret %55,8 oranında artış gösterirken, teknolojik harcalamarımızda  %67,6 oranında artış gösteriyor. 

2014 yılında aynı segment ve döneminin popüler cihazlarını satın aldığımızda 11.208 TL daha fazla harcama yapıyoruz. Bu artışın ardında küresel ekonomik koşullar, özellikle akıllı
 telefon ve bilgisayarlardaki psikolojik fiyat barajlarının yükselmiş olması var. Elbette dolar ve TL arasındaki kur farkının artmış olması dolayısıyla farkın dahada genişlediğini söylemek mümkün. 

2014 yılında doların ortalama değeri 2,1 TL seviyesindeydi. Bu yıl ise son güncel verilere göre dolar 6,16 TL seviyesinde. Bu yükselişin ithalata dayalı teknolojik alışverilerimizi büyük oranda etkilediğini görüyoruz. 

Teknolojik harcama kalemlerimize daha pek çok ürün ve hizmeti ekleyebilir, farklı hesaplar da yapabiliriz. Temel olarak bir bireyin ihtiyaç duyduğu en basit ürünler üzerinden yapılan hesaplar bize bunları gösterdi. Siz de kendi harcamalarınızın ne oranda değişim gösterdiğiniz yorumlar kısmında belirtebilir, görüş ve önerilerinizi paylaşabilirsiniz.

138
22
5
5
5
Emoji İle Tepki Ver
138
22
5
5
5