Bir Piyasa Analistine Göre Apple, Çin'deki iPhone Fiyatlarında İndirim Yapmak Zorunda Kalacak

9
6
4
2
1
Piyasa analisti Daniel Ives'a göre Apple, Çin'de kırmızı alarm durumuna düşmemek için fiyatlarda daha fazla indirim yapmalı.

Bu ayın başında Apple, Çin’deki 2018 model iPhone modellerinin fiyatlarında indirime gitti. iPhone XR’ın fiyatı 6.499 yuandan (970 dolar) , 6.199 yuana (920 dolar) düştü. Aynı zamanda Apple’ın en üst segment telefonları olan iPhone XS ve XS Max’in fiyatları da her biri için 500 yuan (75 dolar) kadar indirildi. Bu indirim, daha öncekiyle birlikte Apple’ın 2019 yılı içerisinde Çin’de iPhone’lara yaptığı ikinci indirim oldu.

Wedbush Securities’ten Daniel Ives’a göre indirimler sonrası iPhone XR’ın Çin’deki rüzgârı tersine esmeye başladı ancak Ives, Apple’ın indirim stratejisi konusunda henüz son sözünü söylemediğine inanıyor. Piyasa analisti olan Ives, Apple’ın Çin’de 'kırmızı alarm' durumundan kaçınmak için daha belirgin indirimler yapmasını bekliyor. Apple’ın yeni nesil iPhone’larını bu senenin Eylül ayında çıkarması bekleniyor. Dolayısıyla Çin’deki iPhone fiyatlarında yaz aylarında bir indirim daha yaşanabilir.

Ives, Apple’ın fiyat düşürme hamlelerini şirketin gelirleri için çok da iç açıcı olmasa da “akıllıca ve gerekli bir strateji” olarak nitelendiriyor. Bu bölgenin Apple için oldukça önemli olmasının yanı sıra düşük fiyattan satılsa bile daha fazla iPhone satılması, şirketin servis gelirlerini artırmasına yardımcı olacak. Şirketin hedefi ise servis gelirlerini 2016 yılındaki 25 milyar dolardan önümüzdeki seneye kadar 50 milyar dolara çıkarmak.

Ocak ayında Apple’ın CEO’su Tim Cook, şirketin 2019’un ilk çeyreğindeki gelir beklentilerini düşürdüğünü açıklamıştı ve bu düşüşün en büyük sebebi de Çin pazarında yaşanan düşüştü. Apple ayrıca yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre Çin’de %20 daha az satış gerçekleştirmişti. Şirketin Ekim ve Aralık arasındaki üç aylık dilimde Çin’deki pazar payı %11,5 olmuş ve bu pay Apple’ı Huawei, Oppo ve Vivo’nun arkasına itmişti.

Apple, 2019'daki gelir beklentisini düşürdükten sonra hisse değeri 142,19 dolara kadar düşmüştü. O günden sonra hisseleri %42 değer kazanan şirketin hisse değeri 202 dolara çıkmış ve tekrar şirket değeri 1 trilyon dolara yaklaşmıştı.

Kaynak : https://www.phonearena.com/news/Apple-iPhone-XR-sales-turning-around-in-China-says-analyst_id115174
9
6
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
9
6
4
2
1